Aš niekada nebuvau atsakinga už šeimos švenčių pagrindinį patiekalą. Galite patikėt? Įtariu, kad galit, šypt. Jei atsakinga vis tik būčiau, matyt, ruoščiau arba savo tobuląjį sultingą viščiuką, arba žuvį. Pavyzdžiui, nedidukes doradas. Joms reikia tiek nedaug – šlakelio alyvuogių aliejaus, po žiupsnį druskos ir grūstų juodųjų pipirų, šiek tiek česnakų, kelių citrinų riekelių ir ryšelio šviežių žolelių. Dvidešimt minučių įkaitintoje orkaitėje – ir skani, švelni, minkšta ir sultinga žuvis paruošta!
Paprastai toje pačioje skardoje prie dorados kepu ir daržovių. Šįkart tai buvo mažos bulvytės, morkytės ir šparaginės pupelės. Pagardinau daržoves alyvuogių aliejumi, česnakais, žolelėmis, druska ir pipirais. Vėlgi, viskas paprasčiau nei paprasta. O skanu? Labai!
Galiausiai, padažas. Tartar padažas man asmeniškai čia tinka tobulai – tiek prie žuvies, tiek prie daržovių. Jo pagrindas yra majonezas – naudojau natūraliomis citrinų sultimis pagardintą „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališką“. Kad padažas išliktų pikantiškas, bet būtų kiek švelnesnis, įmaišiau keletą šaukštų graikiško jogurto. Toliau, pagardai padažo charakteriui sukurti: labai smulkiai supjaustyti rauginti agurkėliai, švieži krapai, garstyčios, citrinų sultys, druska ir pipirai. Viską gerai išmaišykite ir, – į lėkštes.
Tokius pietus galėčiau valgyti ir kasdien, ir per Kalėdas. Labai paprasta, bet nepaprastai skanu! O jūs ar mėgstat žuvį? Kviečiu išbandyti!
Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Doradai:
1 dorados, išdarinėtos
alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio česnako miltelių
1 citrinos
4 česnako skiltelių
ryšelio prieskoninių žolelių
Bulvytėms:
500 g mažų bulvyčių
200 g mažų morkyčių
200 g šparaginių pupelių
4-5 valg. š. alyvuogių aliejaus
5 česnako skiltelių
1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų čiobrelių
1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų rozmarinų
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Tartar padažui:
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališko“ majonezo
¼ stiklinės (65 ml) graikiško jogurto
4-5 mažų raugintų agurkėlių (karnišonų)
½ arb. š. garstyčių
½ citrinos sulčių
ryšelio šviežių krapų (ar petražolių)
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite Tartar padažą. Raugintus agurkėlius supjaustykite ypač mažais kubeliais. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros.
3. Paruoškite prieskonines daržoves. Daržoves gerai nuplaukite. Bulvytes perpjaukite perpus.
4. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sumaišykite su smulkiai kapotais česnakais, čiobreliais, rozmarinais, druska ir pipirais. Pasistenkite, kad visos daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais. Atidėkite į šalį, kol paruošite žuvį.
5. Paruoškite doradą. Žuvį nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aštriu peiliu padarykite negilias įpjovas kas 5 centimetrus.
6. Alyvuogių aliejumi gana dosniai aptepkite žuvį tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Apibarstykite druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir česnako milteliais (tiek žuvies išorę, tiek vidų).
7. Į pilvo ertmę dėkite nuluptų česnako skiltelių, pusės citrinos riekelių, šviežių prieskoninių žolelių (raudonėlių, rozmarinų, čiobrelių, šalavijo).
8. Šalia žuvies į kepimo skardą suberkite ir tolygiai paskleiskite daržoves.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min., kol vidinė žuvies temperatūra pasieks 60-63 ᵒC. Išimkite iš orkaitės ir apšlakstykite likusios pusės citrinos sultimis.
10. Patiekite su orkaitėje keptomis prieskoninėmis daržovėmis ir Tartar padažu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu #daumantukaraliskas
2 komentarai
Noriu sužinoti, ar pati dorada turi daug smulkių ašakų ar tik pagrindines stambias? Ačiū 🙂
Ieva, dorada turi labai nedaug smulkių ašakų 🙂