Keturiolika dienų iki Kalėdų. Pakalbėkime apie desertus. Taip, taip, dar kartą! Juk desertų, girdėjau kalbant, nebūna per daug. Gali būti, kad pati taip ir kalbėjau, šypt.
Net neįsivaizduoju, kaip išsirinksiu tą vieną vienintelį saldumyną mūsų šeimos švenčių stalui, nes beskaičiuodama dienas iki Kalėdų, jų išbandžiau begalę. Visi jie vienas už kitą skanesni, o štai čia – dar vienas receptas!
Šios dailios mini pavlovos tikrai patiks didžiausiems smaližiams. Morenginiai krepšeliai yra trapūs ir saldūs lyg cukraus debesėliai! Aptepiau juos baltuoju šokoladu, kad įdaras per greitai nesuminkštintų morengo. Įdarui kreminį sūrį „Philadelphia Original“ išplakiau su grietinėle, o kad desertas nebūtų pernelyg saldus, kremą pagardinau citrinų žievelėmis ir sultimis. Juo pripildžiau morenginius krepšelius. Galiausiai, vyšnias pakaitinau su apelsinų sultimis, šiek tiek cukraus ir kukurūzų krakmolu, kol sutirštėjo. Atvėsinau ir po dosnų šaukštą uždėjau ant kiekvieno pyragaičio viršaus.
Jei tai būtų filmas, paragavus šių pyragaičių fone pasigirstų muzika. Skirtingos tekstūros, skirtingi skoniai, – viskas čia dera tiesiog tobulai. Morengų trupinėlius nuo megztinių nurinkdami, vieningai sutarėm, – puikūs!
Morenginiai pyragaičiai (mini pavlovos) su vyšniomis ir kreminiu sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Morengų krepšeliams:
3 didelių kiaušinių baltymų
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 arb. š. kukurūzų krakmolo
1 arb. š. baltojo vyno acto
50 g baltojo šokolado
Kremui:
100 g kreminio sūrio „Philadelphia Original“
¼ stiklinės (30 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto
1/3 stiklinės (90 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
½ citrinos nutarkuotos žievelės
2 valg. š. citrinos sulčių
Vyšnioms:
400 g šaldytų vyšnių, be kauliukų
1 apelsino sulčių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
Papuošimui:
juodojo šokolado
apelsinų cukatų
rozmarino šakelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite morengų krepšelius. Orkaitę įkaitinkite iki 150 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Į visiškai švarų, gerai nusausintą dubenį sudėkite švariai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plaktuvu, kol baltymai suputos, pabars. Toliau plakdami, berkite po šaukštą cukraus, po kiekvieno šaukšto gerai išplakdami, kol jis ištirps (vienam šaukštui tai gali užtrukti apie minutę). Tuomet dėkite antrą šaukštą ir toliau plakite. Taip pamažu subėrę į baltymus visą cukrų, plakite dar šiek tiek, kol baltymų masė bus labai tvirta ir blizgi. Paėmus šiek tiek ir patrynus tarp pirštų, nebeturėtų jaustis cukraus gabaliukų.
3. Į dubenį su gerai išplaktais baltymais dėkite šaukštelį baltojo vyno acto ir šaukštelį krakmolo. Išplakite, kol tolygiai įsimaišys į baltymus.
4. Paruoštą masę sukrėskite į konditerinį maišelį su apvaliu antgalių (arba į paprastą maišelį ir jo kamputį nukirpkite) ir išspauskite ant kepimo popieriaus apie 5-7 cm skersmens šulinėlius. Stenginės, kad jų sienelės būtų aukštesnės už centrą.
5. Dėkite morengus į orkaitę, viduriniame lygmenyje, ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 110 ᵒC. Kepkite apie 90 minučių. Leiskite atvėsti.
6. Morengiams atvėsus, jų vidinę dalį ištepkite tirpintu baltuoju šokoladu – jis neleis morengams greitai tirpti ir prarasti tekstūrą tada, kai morengų krepšelius pripildysite kremo.
7. Paruoškite vyšnių įdarą. Vyšnias, apelsinų sultis, cukrų ir kukurūzų krakmolą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Sumažinę ugnį iki silpnos, maišydami pakaitinkite, kol vyšnios sutirštės. Atvėsinkite.
8. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Neperplakite. Toliau lėtai plakdami, po truputį supilkite riebią grietinėlę. Turite gauti vientisos konsistencijos tirštą kremą. Įmaišykite citrinų sultis ir nutarkuotas citrinų žieveles.
9. Surinkite. Baltuoju šokoladu išteptus morenginius krepšelius pripildykite kremo. Ant viršaus dėkite šaukštą atvėsintų vyšnių. Pagardinkite ir papuoškite smulkiai kapotu šokoladu, apelsinų cukatais, šviežių rozmarinų šakelėmis. Patiekite nedelsiant.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Philadelphia Lietuva“.
#reklama #philadelphia #philadelphialietuva