Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Tortas „Boružė”

parašė Asta 18 Vas ’10
Tortas „Boružė”

Op, ir peršokim keletą metų atgal.

Į vaikystę. Į tuos laikus, kai terūpėdavo žaislai, kiemo draugai, rožinė cukraus vata, nedidelės smėlio dėžės ir mėlyni kibirėliai, kurie – abrakadabra! – sukurdavo nuostabias smėlio pilis.
Tais laikais, pamenu, aš klausydavausi Monikos ar Neringos, žaisdavau kieme gaudynes, o savo žaislus mylėjau taip smarkiai, kad didžioji jų dalis, sukrauta į nemenką maišą, bėgiodavo po kiemus drauge su manimi. Tais laikais aš statydavau namus iš kėdžių, didžiulių kartoninių dėžių ir daugybės pledų, laukdavau nesulaukdavau mamos “baltai rudo pyrago”, vis prašydama, kad šįkart balto būtų daugiau, o virtuvė tebuvo mamos zona, kur vakarais ji lyg pagal pageidavimų koncertą tai kepdavo minkštučius purius blynus su obuoliais, tai virdavo manų košę – su cinamonu, ar su uogom, būdavo didžioji vakaro dilema.

Šiandien tos dienos – saldi vaikystė – jau tolimi gražūs ir linksmi prisiminimai, kurie kartais užplūsta visai netikėtai. Pavyzdžiui, išgirdus seną seną dainą. Ar vaikščiojant po spalvingas parduotuves ir ieškant gražių dovanėlių nuostabiai mažai mergytei…  Ar darant tortuką jos pirmajam gimtadieniui.

Viena akim žvilgtelkit į mano virtuvę, kur kartais gimsta pasakos mažiems vaikučiams. Mažytės boružėlės pūstom lūpytėm ir simetriškais taškeliais ant sparnelių. Tupinčios ant žalios pavasarinės pievos ir linkinčios daug daug svajonių, svajonių su sparnais, svajonių, pakeliančių virš žemės… Vaikiškų, tikrų ir begalinių.

O dabar trumpai ir rimtai: prieš jūsų akis tortas „Jogurtinis musas“, pagamintas iš dvigubos normos (o tai reiškia, kad boružytė ši yra oho, kokia didžiulė!).
Raudoniems papuošimams sunaudojau: 500 g grietinėlės + 80 g cukraus + 1 arb.š. citrinos rūgšties + 1 pakelis grietinėlės standiklio + raudoni maistiniai dažai.
Žolytei sunaudojau: 250 g grietinėlės + 70 g cukraus + ¼ arb.š. citrinos rūgšties + 1 pakelis standiklio + žali maistiniai dažai.
Galvytei padengti sunaudojau: 80 g juodo šokolado + šiek tiek sviesto + šiek tiek grietinėlės.
Lūpas dariau iš aisingo: 1/5 kiaušinio baltymo + cukraus pudra + raudoni maistiniai dažai.
Boružėlės taškeliai, skiriamoji sparnelių juostelė ir akyčių viduriukai padaryti iš šokoladinių rožių masės, kuriai sunaudojau: 100 g juodo šokolado + 30 g medaus.
Baltai akyčių daliai naudojau taip pat šokoladinę rožių masę: 30 g balto šokolado + 10 g medaus.

Kaip formavau tortą? Nusipirkau dubenį kuo apvalesnės formos, išklojau jį maistine plėvele. Supyliau torto masę į dubenį, ant viršaus uždėjau biskvitą, viską lengvai paslėgiau ir dėjau į šaldytuvą, kol sustings. Tuomet atsargiai apverčiau dubenį ant padėklo „aukštyn kojom“, dubenį nukėliau, maistinę plėvelę nuėmiau ir… viskas! Belieka papuošimai.

Pastaba arba ko daugiau niekada nedaryčiau. Tokiam tortui, kuris yra ir toks didelis, ir toks gana aukštas, „Jogurtinis musas“ tikrai nėra geras pasirinkimas, nors ir skanus. Tortas gavosi gana nestabilus, per naktį ėmė šiek tiek plėsti į šonus ir žemėti, norėjo trūkinėti. Ir nors ryte labai sėkmingai atlaikė kelionė Kaunas – Vilnius, dar pusdienį pabuvęs šiltame kambaryje ir pagaliau prapjautas neišlaikė – pusė torto subyrėjo… Todėl kitą kartą tokį tortą būtinai darysiu tik iš tvirtos torto rūšies: tai gali būti Medutis, Snickers tortas ar kiti, daug tvirtesni.

grietinėlėjogurtaskonservuoti vaisiaitortasželė
30 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Špinatų, porų ir varškės apkepas
kitas įrašas
Citrininės tartaletės

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Braškių ir plaktos grietinėlės desertas

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Kondensuoto pieno keksas

Keksiukai su šokolado gabalėliais

Pyragas su citrinų kremu

Imbierinis biskvitinis vyniotinis su maskarponės kremo įdaru

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Tiršta brokolių sriuba su sūriu

Jūrinis ešerys su špinatų padažu ir česnakinėmis bulvytėmis

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

Pikantiškas varškės apkepas su brokoliais ir sūriu

SUGAUTI MAŽUS MOMENTUS // Ryžiai su brokoliais ir...

Varškės apkepas su braškėmis ir bananais

REKLAMA

GĖRIMAI

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Tiramisu Affogato

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

30 komentarai

aguonele 18 Vas ’10 - 10:59 am

kiek meiles ideta !!! Labai grazu 😉

Reply
Asta 18 Vas ’10 - 8:50 pm

Labai ačiū, aguonėle 🙂 Tikrai ir meilės, ir pastangų negailėjau 🙂

Reply
Aušra 18 Vas ’10 - 11:01 am

Kaip gerai, kad kiti pasipraktikuoja už tave 🙂 Boružėlės formos tortą esu prižadėjusi padaryti savo mergaičiukei ketvirto gimtadienio proga. Žinoma dar turiu laiko iki balandžio galo, bet tavo pastabos ir informacija tikrai labai vertingi 🙂

Tik man torto norisi irgi gaivaus ir ganėtinai lengvo… O tokių formų tortai nebūna itin lengvi (jei nori kad nesubyrėtų). Dar žinoma man reikia mažo tortuko, tai gal atlaikytų ir lengvesnės sudėties tortas…

Reply
Asta 18 Vas ’10 - 8:52 pm

Aušra, labai smagu, kad kažkam mano patirtis naudinga 🙂
Tikrai patogiau tokius forminius tortus daryti tvirtesnius, bet jei taviškis bus mažiukas, manau, atlaikys daug lengviau. Be to, ir šitą patį Jogurtinį musą galima kiek patobulinti – sutvirtinti, sluoksniuojant jį su biskvitų lakštais ir įberiant kiek daugiau želatinos 🙂

Reply
Mademoiselle 18 Vas ’10 - 5:14 pm

Pasisekė tai mažai mergytei 🙂 Man niekada niekas toookiųų tortų (ar net panašių) nedarė…. 🙂

Reply
Asta 18 Vas ’10 - 8:53 pm

Ech, man irgi nieks nedarė – ne tais laikais gal mažos mergytės buvom 😀 Bet mano mamos pats paprasčiausias su paprastais biskvitais ir paprastu grietinės – grietinėlės pertepimu taip pat tais laikais buvo didžiuuulis skanumynas! 🙂

Reply
Jonas 18 Vas ’10 - 8:24 pm

Ash irgi norechiau tokio torto .. tik niekas nepadaro jo man …

Reply
Asta 18 Vas ’10 - 8:54 pm

Jonai, neliūdėk 😀 Apsidairyk aplink, gal atsiras kažkas, kas panorės tave palepint tortu 😉

Reply
Di 18 Vas ’10 - 10:40 pm

Zemai lenkiu galva. NUOSTABU!!!! Saunuole. Myliu blog’a, kuris dvelkia tokia kuryba ir meile 🙂 SUPER!!!!

Reply
Di 18 Vas ’10 - 10:42 pm

Turiu klausimu pora:
– is kur gaunat maistiniu dazu? 🙂
– o kokios firmos konditerini svirskta ar maiseli naudojat? Gal rekomenduotumet, nes planuoju si pirkini 🙂

Reply
Asta 18 Vas ’10 - 10:56 pm

Ačiū už pagyras ir už meilę prisipažintą – man tokie prisipažinimai labai labai svarbūs, dėkui 🙂

Atsakau į klausimėlius:
– į šitą jau nekart atsakinėjau 😀 Su dažais Lietuvoje sunku, galima siųstis iš užsieninių internetinių parduotuvių (pvz., http://www.sugarshack.co.uk/, http://www.globalsugarart.com/ ir t.t.), galima pasinaudoti ir lietuviškų internetinių parduotuvių paslaugomis (pvz., http://www.kulinarijosmenas.visiems.lt/). Aš asmeniškai pati nesisiunčiau iš niekur, o pirkau iš užsienio per tarpininkus, taigi detalių papasakoti negaliu 🙂
– konditerinį švirkštą, maišelį ir daugelį savo virtuvės rakandų perku Kaune esančioje Arevitos parduotuvėje (http://www.arevitosiranga.lt/) – tikrai nesiskundžiu 🙂

Reply
Renata 19 Vas ’10 - 11:55 am

Siunčiu visus įmanomus komplimentus už tokį išradingumą ir kruopštumą!

Reply
Asta 19 Vas ’10 - 9:57 pm

Ačiū, Renata, už tokį glėbį komplimentų 🙂

Reply
Brigita 19 Vas ’10 - 3:28 pm

eik tu sau geras, ir netingėk man taip 🙂 šaunuolė 🙂

Reply
Asta 19 Vas ’10 - 9:59 pm

Brigita, čia gi vienas iš būdų ugdyti kantrybę, tikrai. Dzibuoji dzibuoji tą grietinėlę ir.. tekšt, žalias ant raudono! Ar kažkaip panašiai 😀 Aš beveik kiekvieną tortą darydama bent sekundę galvoju, kad nu ne, daugiau jokių tortų. Bet bet bet… nuo meilės iki neapykantos tik vienas žingsnis, nuo neapykantos iki meilės – taip pat 😀

Ir ačiū, labai ačiū 🙂

Reply
Simetrija 20 Vas ’10 - 12:59 pm

Kokia gražuolė jūsų boružė! 🙂

Reply
Neringa 20 Vas ’10 - 1:06 pm

Fantastika 😉
Kantrybes kalna turi, nereikia net ugdyti 😀

Reply
Asta 20 Vas ’10 - 1:54 pm

Simetrija, Neringa, dėkui 🙂

Neringa, kantrybe pasižymiu tikrai ne visose srityse, gaila 😀

Reply
ginta 23 Vas ’10 - 9:20 pm

Asta, nuostabus tortas:) Man netgi kilo mintis kazka panasaus Velykoms pasidaryti

Reply
kvika 28 Bir ’10 - 11:37 am

Saunuole, papuosei kaip tikra konditere (as kaip specialiste sakau). 🙂

Reply
Asta 28 Bir ’10 - 2:23 pm

kvika, be galo malonu girdėti 🙂 Nors tikrai žinau, kad iki super-duper man dar toli toli :)))

Reply
Ivona 18 Rgp ’10 - 2:20 pm

Užklydau čia pas tave, netyčia – ieškojau ką pagaminti iš cukinijų.:) Šiandieną gaminsiu tą apkepą, kurį taip visi giria.:)
Pamačius šitą tortą – pagalvojau, tikrai parašysiu komentarą:D
Šaunuolė!labai gražu!
Labai patinka tavo puslapiukas, taip jauku čia, taip malonu skaityti, tiek nuoširdumo.
Manau čia ir apsistosiu – šis puslapiukas bus mano numeris vienas receptų pasaulyje!
Būtinai pamėginsiu ir citrininį pyragą!

Sėkmės tobulėjant, didžioji kepėja:))))

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:50 pm

Ivona, koks nuostabus komentaras ir tik dabar jį netyčiom užtikau 🙂 Ačiū labai už tokius gražius žodžius, vertinu juos labai 🙂 Tikiuosi, kad puslapiukas nenuvylė ir nenuvils, visada rasi čia kažką, kas džiugins tiek širdį, tiek skrandį 🙂

Ačiū dar kartelį! 🙂

Reply
inesa 9 Kov ’11 - 5:18 pm

Labai gražus jūsų tortas, boružė. Norėčiau dukrytei iškepti medučio pagrindu. noriu paklausti ar galima iš vakaro puošti grietinėle ar išsilaikys ji iki kitos dienos nepraras formos, ar geriau prieš pateikiant į stalą?

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:51 pm

Ačiū, Inesa 🙂 Tikrai drąsiai gali puošti tortuką iš vakaro, tik reikia, žinoma, iki pateikimo į stalą jį laikyti šaldytuve ar kitoje šaltoje patalpoje 🙂 Ir svarbiausia, kad ir kada puoštum tortą, kad grietinėlė būtų labai gerai išplakta 🙂

Reply
Vaida 4 Sau ’12 - 5:17 pm

Sveiki:) as jusu kuryba ikvepta ,pati savo dukrytei noriu padaryti TORTA(meskiuka) pirmam gimtadienui:)) tik norejau jusu pasiteirautii del papuosimo:) grietinėlės , cukraus , citrinos rūgšties ,pakelis grietinėlės standiklio ir maistiniai dažai.cia reikia viska sudeti ir viena inda ir isplakti?ar grietinele isplakti ir kitus igredijentu sudeti?o tikrai citrinos rugtis nesutrauks grietineles? ar galetum tikslei kaip ka darot ir kaip dedat,pagal jusu eiga parasyti:) ACIU jums lb jei padetumet:)

Reply
Asta 7 Sau ’12 - 3:23 pm

Vaida, šaunus planas – tortas meškiukas! 🙂 Įsivaizduoju, kokia laiminga bus dukrytė 🙂
O dabar apie papuošimo kremą. Darau taip: į indą supilu grietinėlę, sudedu cukrų, žiupsniuką citrinos rūgšties ir dažus. Ir plaku. Kai grietinėlė ima čiut čiut trištėti, supilu grietinėlės standiklį ir išplaku iki galo – iki kol gaunu standžias putas 🙂

Reply
Vaida 7 Sau ’12 - 7:42 pm

na didelis didelis ACIU:))))) na tikekimes kad pavyks…..:))))

Reply
Vitalija 18 Rgs ’12 - 6:53 am

Labai didelis Aciu uz nuostabia ideja.. Pagaminau sunui tortuka „Boruzele” ir as.. Visi liko suzaveti..
O as patenkinta, kad viskas gavosi..:)

Reply
Asta 3 Spa ’12 - 4:58 pm

Vitalija, super! Labai džiaugiuosi! 🙂

Reply

Komentuoti: ginta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų