Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsBe orkaitėsSALDUMYNAI

Varškės spurgos

parašė Asta 20 Vas ’23
Varškės spurgos

Ankstų sekmadienio rytą saulėtas virtuviukas tyliai atitipeno į mūsų lovą. „Mama, nemiegi? Maaama, atsimerk. Galėsi man šiandien pagaminti desertą? Aš jau sugalvojau, kokio noriu. Žinai, tų apvalių, rudų, kur su baltu. Žinai?“
⠀
Teko nemenkai pasukti galvą ir paspėlioti, kol galiausiai, neiškentęs mano nenuovokumo, mažasis žmogus surado nuotrauką mano pačios knygoje. „Va šitųųųų!”, – entuziazmas begalinis, o man nelieka nieko kito. Virėm spurgas!

Šios varškės spurgos – visai paprastos, bet galbūt jų paprastume ir slypi magija. Jokių papildomų ingredientų, jokių bandymų jas sumoderninti. Nebūtina spurgų formuoti labai taisyklingai apvalių. Jei norite, galite įleisti į aliejų tešlos tiesiai nuo šaukšto (nubraukite ją kitu šaukštu). Tačiau turėtumėte žinoti, kad kuo lygesnė bus spurga, tuo mažiau ji sugers aliejaus.

Jei vis dėlto norėsite vieną dieną varškės spurgų išvirti truputį kitaip, štai idėja: mano mama į jų vidų kartais įdėdavo po šaukštelį obuolienės. Tik tuomet reikia labai kruopščiai įdarą paslėpti, kad verdant neišbėgtų, ir virti ant silpnesnės kaitros, kad spėtų išvirti ne tik išorė, bet ir vidus.


Šis nostalgiškas receptas – vienas iš daugiau nei šimto, esančių mano saldumynų knygoje „SAULĖTA VIRTUVĖ“.

Varškės spurgos

Atsispausdinti
Porcijos: apie 30 nedidelių spurgų Paruošimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

180 g varškės (9 proc.)
2 didelių kiaušinių
½ stiklinės (125 g) riebios (30–40 proc.) grietinės
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 ½ stiklinės (350 g) miltų
½ arb. š. sodos

aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

GAMINIMO EIGA

1. Didesniame dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinius, grietinę ir cukrų. Kitame – miltus su soda. Mišinį suberkite į varškės masę ir išmaišykite tirštą, lipnią tešlą.
2. Į puodą įpilkite aliejaus (tiek, kad virdamos spurgos galėtų laisvai plaukioti ir neliestų dugno) ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros iki 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, ar jau galima virti spurgas, tikrinkite taip: įmeskite į aliejų mažą gabalėlį duonos – jei aplink jį kyla burbuliukai ir duona lėtai skrunda, aliejus yra tinkamos temperatūros. Jei burbuliukai nekyla, reikia kaitinti toliau. Jei duona iškart dega – aliejus per karštas. Kai aliejus įkais iki tinkamos temperatūros, kaitrą sumažinkite iki silpnos.
3. Kabinkite po šaukštą tešlos, drėgnais delnais suformuokite nedideles apvalias spurgas ir po kelias, kad virdamos nesiliestų, dėkite į verdantį aliejų.
4. Virkite vis apversdami, kol spurgos gražiai apskrus iš visų pusių. Tikslus virimo laikas priklauso nuo spurgų dydžio ir aliejaus temperatūros. Galite išgriebti vieną spurgą, perlaužti perpus ir patikrinti, ar jau išvirė.
5. Spurgas kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius. Nusausintas spurgas apibarstykite milteliniu cukrumi.

desertassaldumynaispurgosvaikystės skoniaivarškė
0 komentaras
11
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bulviniai vafliai su čederio sūriu ir lašiša (arba silke)
kitas įrašas
Bulvių apkepas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Didelis sausainis

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

Pyragaičiai su obuoliais

Kalėdinis meduolinis pepparkakor namelis

Canelés (Cannelés) de Bordeaux

Migdoliniai pyragėliai „Financier“

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Keptų saldžiųjų kukurūzų salotos su vištienos ir šoninės...

Vyšniniai energiniai rutuliukai su juoduoju šokoladu

Greitai paruošiama avižinė košė su miško uogomis

Bananinis ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su karamelizuotais...

Brusketos su rikota, vytintu kumpiu ir spanguolėmis /...

Pernakt brinkinta kokosinė avižinė košė su mangais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

Mokyklos užkandžių dėžutės | 4 idėjos

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Saldžios dovanos Mamai

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (360)
    • Apkepai (53)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (48)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (19)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (99)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (360)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (62)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (172)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (92)
    • Sumuštiniai (42)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (30)
  • SALDUMYNAI (695)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (141)
    • Desertai indeliuose (97)
    • Keksai, keksiukai (110)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (170)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (35)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų