Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsBe orkaitėsSALDUMYNAI

Varškės spurgos

parašė Asta 20 Vas ’23
Varškės spurgos

Ankstų sekmadienio rytą saulėtas virtuviukas tyliai atitipeno į mūsų lovą. „Mama, nemiegi? Maaama, atsimerk. Galėsi man šiandien pagaminti desertą? Aš jau sugalvojau, kokio noriu. Žinai, tų apvalių, rudų, kur su baltu. Žinai?“
⠀
Teko nemenkai pasukti galvą ir paspėlioti, kol galiausiai, neiškentęs mano nenuovokumo, mažasis žmogus surado nuotrauką mano pačios knygoje. „Va šitųųųų!”, – entuziazmas begalinis, o man nelieka nieko kito. Virėm spurgas!

Šios varškės spurgos – visai paprastos, bet galbūt jų paprastume ir slypi magija. Jokių papildomų ingredientų, jokių bandymų jas sumoderninti. Nebūtina spurgų formuoti labai taisyklingai apvalių. Jei norite, galite įleisti į aliejų tešlos tiesiai nuo šaukšto (nubraukite ją kitu šaukštu). Tačiau turėtumėte žinoti, kad kuo lygesnė bus spurga, tuo mažiau ji sugers aliejaus.

Jei vis dėlto norėsite vieną dieną varškės spurgų išvirti truputį kitaip, štai idėja: mano mama į jų vidų kartais įdėdavo po šaukštelį obuolienės. Tik tuomet reikia labai kruopščiai įdarą paslėpti, kad verdant neišbėgtų, ir virti ant silpnesnės kaitros, kad spėtų išvirti ne tik išorė, bet ir vidus.


Šis nostalgiškas receptas – vienas iš daugiau nei šimto, esančių mano saldumynų knygoje „SAULĖTA VIRTUVĖ“.

Varškės spurgos

Atsispausdinti
Porcijos: apie 30 nedidelių spurgų Paruošimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

180 g varškės (9 proc.)
2 didelių kiaušinių
½ stiklinės (125 g) riebios (30–40 proc.) grietinės
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 ½ stiklinės (350 g) miltų
½ arb. š. sodos

aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

GAMINIMO EIGA

1. Didesniame dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinius, grietinę ir cukrų. Kitame – miltus su soda. Mišinį suberkite į varškės masę ir išmaišykite tirštą, lipnią tešlą.
2. Į puodą įpilkite aliejaus (tiek, kad virdamos spurgos galėtų laisvai plaukioti ir neliestų dugno) ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros iki 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, ar jau galima virti spurgas, tikrinkite taip: įmeskite į aliejų mažą gabalėlį duonos – jei aplink jį kyla burbuliukai ir duona lėtai skrunda, aliejus yra tinkamos temperatūros. Jei burbuliukai nekyla, reikia kaitinti toliau. Jei duona iškart dega – aliejus per karštas. Kai aliejus įkais iki tinkamos temperatūros, kaitrą sumažinkite iki silpnos.
3. Kabinkite po šaukštą tešlos, drėgnais delnais suformuokite nedideles apvalias spurgas ir po kelias, kad virdamos nesiliestų, dėkite į verdantį aliejų.
4. Virkite vis apversdami, kol spurgos gražiai apskrus iš visų pusių. Tikslus virimo laikas priklauso nuo spurgų dydžio ir aliejaus temperatūros. Galite išgriebti vieną spurgą, perlaužti perpus ir patikrinti, ar jau išvirė.
5. Spurgas kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius. Nusausintas spurgas apibarstykite milteliniu cukrumi.

desertassaldumynaispurgosvaikystės skoniaivarškė
0 komentaras
9
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bulviniai vafliai su čederio sūriu ir lašiša (arba silke)
kitas įrašas
Bulvių apkepas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pyragėliai su obuoliais

Neriebi bananų duona

Vaniliniai keksiukai su mėlynėmis

Kai pildosi svajonės… | Knyga!

„Juodojo miško“ pyragėliai

Plikytos tešlos žiedas (Paris Brest) su aviečių kremu...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Vasariškos makaronų salotos su pesto padažu

DAUGIAU SPALVŲ // Avižinė košė su ispaninio šalavijo...

PLIUS DEŠIMT // Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas...

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Kokosinė avižinė košė

MAŽAS IŠŠŪKIS // Silkės pataluose interpretacija su graikišku...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Bulvių virtinukai (gnocchi) su daržovėmis

Lazanija su moliūgais ir vištiena

„Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu

Rudųjų lęšių karis su saldžiosiomis bulvėmis ir kokosiniais...

Vištienos ir dešros gumbo

Pyragas su voveraitėmis, brokoliais ir sūriu

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų