Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Varškės ir pistacijų tortas su avietėmis

parašė Asta 1 Geg ’19
Varškės ir pistacijų tortas su avietėmis

Būti mama. Lyg karuselė, kuri niekad nesustoja; lyg galvosūkis, kurį vargiai kada nors išspręsiu.

Būna euforijos akimirkų. Kai jis kvatoja vos paliestas pirštų galiukais, ar kai įskrenda į glėbį ištiesęs rankas. Kai lėtai ir atsargiai lūpomis bando dėlioti pirmuosius žodžius. Kai džiugiai erzina ir akyse sužiba maži velniukai. Kai mažais pirščiukais su didžiausiu atidumu varto knygelių puslapius – kai rankos mostu pasikviečia arčiau, kad paskaityčiau garsiai ir išvardyčiau viską, kas yra puslapiuose. Po tris kartus. Kai per naktį ir vėl taip smarkiai paauga, bet ryte vis dar taip pat švelniai apsiveja kaklą šiltomis rankytėmis.

Būna ir liūdesio. Ir kaltės jausmo. Kai jaučiuosi besislapstanti darbuose, reikaluose, skubėjime, pasiteisinimuose. Kai dėmesį leidžiu pavogti kasdieniams buities mažmožiams. Kai švelnumą užgožia nuovargis. Kai mamystė tampa iššūkiais, mįslėmis. Kai norisi užsimerkti ir apsimesti, kad manęs čia nėra.

Bet aš visada esu. Esu tose laimės akimirkose, esu tame liūdesio bangavime. Ir aš visada būsiu. Kilsime mes tais amerikietiškais kalneliais į viršų ar staigiai krisime žemyn – aš būsiu. Nesvarbu, kiek tai kainuos ir ko – džiaugsmo, meilės, rūpesčio, skausmo, nevilties, tikėjimo, vilties – visada būsiu.

Visas mūsų akimirkas – visas, kad ir kokios bebūtų – kruopščiai rinksiu, saugosiu, branginsiu. Visą gyvenimą stengsiuosi, kad tų šviesių, džiaugsmo, juoko ir meilės kupinų, būtų kur kas daugiau. Stengsiuosi taip, kaip moku; stengsiuosi tiek, kiek tik man pavyks.

Kad ir kaip šiandien būtų įprasta mamas matuoti pagal kažkokius mistinius kriterijus, skirstyti į geras ir nepakankamas, pamokyti ar nebyliai teisti, aš nuo pat pirmos dienos renkuosi tikėti viena vienintele tiesa – kad nėra vienintelio teisingo būdo būti gera mama. Aš stengiuosi, kartais man pavyksta, o kartais ne; kartais nuleidžiu rankas, o už minutės kitos giliai įkvepiu ir duodu sau dar vieną progą. Dar, ir dar, ir dar, ir dar.

Gal apie tai ir yra mamystė? Apie pamokas, kurias mažuose ištiestuose delniukuose mums atneša vaikai. Apie atradimus – dalykus, kuriuos buvome pamiršę metų metus. Apie progas, apie dešimtis progų kasdien! Apie tai, kad ne tik mes mokome savo vaikus – jie mus moko ne ką mažiau. Dažniausiai – labai didelių ir svarbių dalykų. Neapčiuopiamų, plika akimi nematomų, bet gyvenimą mažais žingsneliais keičiančių.

 Varškės ir pistacijų tortas

Man patinka galvoti, kad maistas kuria prisiminimus. Man patinka tikėti, kad štai taip paprastai mes susikursime ir savuosius. Tortais, pavasario žiedais, burnoje tirpstančiomis avietėmis, garuojančiais kavos puodeliais. Man patinka mintyse kurti iliuziją apie tai, kad galbūt net po dešimties metų pirmąjį gegužės sekmadienį aš puošiu šį tortą, o į kambarį lyg mažas uraganas įsiveržęs saulėtas virtuviukas nugvelbs vieną kitą uogą tiesiai man iš po nosies.

O kodėl gi ne? Tortas puikus – labai puikus! Saldus avižinių sausainių pagrindas, labai švelnus ir saldžiai vanile kvepiantis kreminės varškės sluoksnis, galiausiai – purūs lyg debesėlis pistacijų putėsiai. Ir avietės, žinoma, avietės. Jei citrinų tobuloji pora yra mėlynės, tai pistacijų – avietės!

 Varškės ir pistacijų tortas

 Varškės ir pistacijų tortas

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su krautuvėlėmis „TIKRA“ – vienoje iš krautuvėlių aš ir susirinkau įkvėpimą šiam tortui. Kai pamačiau, kad jie turi pistacijų kremo (o taip pat ir kitų įvairių riešutų kremų), man akimirkai sulinko kojos. Pistacijų! Jis ir tapo putėsių pagrindu, o tortui papuošti išsirinkau pistacijų branduolių. Nesūdytų ir nekepintų, nors krautuvėlėje galima įsigyti visokiausių, bent kelių skirtingų rūšių. Ar verta užsukti pasižvalgyti? Jei esate maisto mylėtojai, tikrai taip! Jei tarp maisto produktų lentynų jaučiatės geriau nei tarp drabužių parduotuvės pakabų – taip, taip, taip. Arba jeigu lyg tyčia ieškote ko nors naujo, neragauto, – dar kartą taip, verta! Nedideles, jaukias, išskirtinį maisto produktų asortimentą pirkėjams siūlančias krautuvėles rasite Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Panevėžyje (daugiau informacijos ČIA).

 Varškės ir pistacijų tortas

 Varškės ir pistacijų tortas

 Varškės ir pistacijų tortas

 Varškės ir pistacijų tortas

Varškės ir pistacijų tortas su avietėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 1 val. 45 min. + vėsinimas

INGREDIENTAI

Pagrindui:
160 g avižinių sausainių
30 g tirpinto sviesto

Varškės kremui:
500 g kreminės varškės
250 ml riebios grietinėlės (36 proc. riebumo)
3 didelių kiaušinių
¾ stiklinės (150 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
3 valg. š. kvietinių miltų

Pistacijų kremui:
200 g pistacijų riešutų kremo
250 g maskarponės sūrio
3 arb. š. (12 g) želatinos miltelių
200 ml riebios grietinėlės (36 proc. riebumo)

Papuošimui:
šviežių aviečių
smulkintų pistacijų riešutų (nekepintų ir nesūdytų)

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite kepimo formą su atsegamais kraštais (22 cm skersmens), jos dugną išklokite lakštu kepimo popieriaus.
2. Paruoškite torto pagrindą. Avižinius sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar šiek tiek pasmulkinkite, kol sviestas įsimaišys į trupinius ir gausite šiek tiek lipnią sausainių masę. Sukrėskite šią masę į kepimo formą ir tolygiai išklokite kepimo formos dugną, paspausdami delnais.
3. Torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 12 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
4. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 ᵒC temperatūros.
5. Paruoškite varškės kremą. Pasirūpinkite, kad visi varškės kremo ingredientai būtų kambario temperatūros. Visus produktus sudėkite į didelį dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Neplakite per ilgai ar per energingai, neperplakite – į masę įplakus per daug oro kepdamas varškės sluoksnis per daug iškils, o tada sukris; šiuo atveju jis turėtų iškepti visiškai lygiu paviršiumi, todėl plakite tik tol, kol pasieksite vientisą kremo konsistenciją.
6. Paruoštą varškės kremo masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo. Kepkite iki 150 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol varškės kremo sluoksnis sutvirtės. Galite patikrinti, švelniai pajudindami kepimo formą – jei kremo sluoksnis vis dar juda, kepkite dar kelias minutes, kol jis taps stabilus.
7. Išimkite kepimo skardą su iškepusiu varškės kremo sluoksniu iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.
8. Paruoškite pistacijų kremą. Į dubenį sudėkite pistacijų kremą ir maskarponės sūrį. Išsukite iki vientisos masės.
9. Želatinos miltelius suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite 40 ml šalto vandens ir palikite dešimčiai minučių išbrinkti. Ištirpinkite virš silpnos ugnies ar mikrobangų krosnelėje – svarbiausia, neleiskite jai užvirti, nes taip želatina praras stingdančias savybes! Ištirpintą šiek tiek atvėsinkite.
10. Į dubenėlį su želatina dėkite šaukštą pistacijų-maskarponės kremo ir išmaišykite iki tolygios masės. Tuomet įdėkite dar porą šaukštų ir vėl išmaišykite iki tolygios masės. Tuomet viską iš šio dubenėlio supilkite į dubenį su visu pistacijų kremu ir dar kartą išmaišykite iki tolygios masės.
11. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite ją į pistacijų kremą, kol gausite tolygią konsistenciją.
12. Paskirstykite paruoštą pistacijų kremą ant atvėsusio varškės sluoksnio, išlyginkite paviršių ir palaikykite šaldytuve kelias valandas ar per naktį, kol kremas sustings.
13. Papuoškite. Sustingusį tortą atsargiai išimkite iš kepimo formos. Ant viršaus išdėliokite šviežias avietes, apibarstykite kapotais pistacijų riešutais. Galite papuošti ir pavasario žiedais.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su krautuvėlėmis „TIKRA“. Krautuvėles rasite Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Panevėžyje (daugiau informacijos ČIA).

 Varškės ir pistacijų tortas

 Varškės ir pistacijų tortas

Recepto šaltinis: moje wypieki

avietėsavižiniai sausainiaicukrusdesertasgrietinėlėmaskarponėpistacijossaldumynaisausainiaitortasvarškėželatina
15 komentarai
28
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Kepta avižinė košė su morkomis ir riešutais
kitas įrašas
Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

Aguoninis tortas su bananų kremu

Apelsininis pyragas su morengo sluoksneliu

Kalėdinis trifle su vyšniomis ir imbieriniais sausainiais

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

Pyragaičiai su avietėmis, citrinų kremu ir morengo bokšteliais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Sėklų duona

Moliūgų, fetos ir špinatų salotos

Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

Pusryčių kruasanai su avokadais, mocarela ir pomidorais

Raudonųjų lęšių humusas su morkomis

Brusketos | 3 skoniai: su lašiša, su keptais...

REKLAMA

SALDUMYNAI

Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais

Saldus vyniotinis su Nutella ir lazdyno riešutais

Pavlova su maskarpone, apelsinų kremu ir uogomis

Grietininiai vieno dubens keksiukai su avietėmis

Spalvingieji Pina Colada keksiukai

Tortas „Raffaello” ir kokosiniai keksiukai su bananais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Ukrainietiški kepti varškėčiai

TREČIAS KARTAS // Tobulas varškės apkepas

SAUSIO ATRADIMAI // Saldžiųjų bulvių ir morkų sriuba

Lašišos pyragas su saldžių bulvių koše

Lazanija su vištiena, pievagrybiais ir baltu padažu

Avinžirnių ir moliūgų karis su špinatais

15 komentarai

Just 1 Geg ’19 - 11:00 am

Sveiki , ar tinka kreminis suris kaip philadelphia ?

Reply
Asta 1 Geg ’19 - 11:06 am

Tikrai tiktų 🙂

Reply
Gabrielė 2 Geg ’19 - 1:13 pm

Sveiki, niekur negaliu rasti pistacijų kremo ar galima jį keisti kuom nors?

Reply
Asta 2 Geg ’19 - 4:08 pm

Gabriele, pistacijų kremas, kurį naudojau aš, yra iš parduotuvės TIKRA: https://www.facebook.com/tikraskonis/ (yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje).

Reply
Gabrielė 2 Geg ’19 - 5:47 pm

Tačiau Šiauliuose jo nėra????

Reply
Asta 2 Geg ’19 - 6:00 pm

Gabriele, šios konkrečios parduotuvės nėra. Alternatyvos – paieškoti ir įsigyti pistacijų kremo internetu arba namuose pasigaminti pistacijų riešutų sviesto.

Reply
Jolita 4 Geg ’19 - 6:35 am

Ar galima keisti paprastu riešutų sviestu?Aišku skonis bus ne tas,bet pistacijų kremo mano miestėlyje nėra…

Reply
Asta 4 Geg ’19 - 10:19 am

Jolita, žinoma, – nors tai jau bus visiškai kitas tortas, bet kodėl gi ne? 🙂 Tuomet šonus barstyčiau (puoščiau) kepintais smulkintais žemės riešutais, o viršų galbūt net glaistyčiau šokoladu vietoje aviečių 🙂

Reply
Eglė 27 Lie ’19 - 9:56 pm

Puikus tortas!!! Ne tik gražiai atrodo, bet ir labai skanus, įdomus! Trumpai istorija: buvau susiruosus tortą kepti savaitgaliui, bet išpuolė dar 2 proga, tai pagalvojau, kad darysiu ta pati tortą, tad vėl teko važiuoti į parduotuvę, nusipirkti pistaciju kremo. Neapsiziurejusi nusipirkau ne kremą, o pistaciju PESTO !!! Ir tik maišant kremą supratau kad kažkas ne taip. Išsisprendė viskas paprastai – įdėjau į kremą cukraus. Tai paragavę abiejų tortu su vyru rekomenduojam visgi daryti tortą su pesto (cia rimtai) ! ;D

Reply
Asta 11 Rgp ’19 - 7:32 pm

Egle, geras! Skaitau ir juokiuosi, kaip netikėtai pasisuko visa situacija! 🙂 Bet iš tiesų, kadangi pati ragavau kiek vėliau ir pistacijų pesto, nesistebiu – man jis irgi pasirodė puikiai tinkamas tortui, dar intensyvesnio pistacijų skonio 🙂 Šiaip ar taip, labai džiaugiuosi, kad viskas puikiai išsisprendė ir tortas patiko! 🙂

Reply
Violeta 22 Rgp ’19 - 3:18 pm

Asta, aš planuoju daryti tortą su pistacijų riešutų sviestu, ar į pistacijų kremą reikėtų dėti cukraus? Nes pagal receptą jis nesideda, bet ar tada netruks saldumo?

Reply
Asta 22 Rgp ’19 - 6:35 pm

Violeta, pistacijų kremas yra saldus, o pistacijų riešutų sviestas – nesaldus. Todėl į kremą tikrai reikėtų įberti cukraus, jo kiekį galite pasireguliuoti tiesiog pagal skonį 🙂

Reply
Rasa 10 Spa ’19 - 7:41 pm

Kiek gramų riešutų reikėtų papuošimui?

Reply
Asta 1 Lap ’19 - 8:38 pm

Rasa, labai gaila, kad nepasvėriau, bet manau, kad apie 100 gramų (be lukštų) 🙂

Reply
Gintarė 22 Geg ’20 - 2:22 pm

Sveiki, ar galima tortą kepti 24 cm formoje?

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų