Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsSALDUMYNAISausainiai

Žagarėliai

parašė Asta 3 Kov ’11
Žagarėliai

Koks yra Tavo vaikystės skonis?

Aš prisimenu močiutės bulvines bandeles. Panašias į bulvių plokštainį, tačiau ne bulvių plokštainį (mūsų kieme vadinamą tiesiog kugeliu). Tai būdavo plonytis bulvių plokštainis, vienas pats gana sausas, bet į stalą patiekiamas gausiai apšlakstytas padažu. Ar net išmirkytas jame, teisingiau būtų sakyti. Ir supjaustytas kvadratėliais – bandelėmis. Kai buvau maža, šios bandelės, keptos sename kaimo pečiuje, beveik visad sutikdavo mus, atvykusius savaitgalį aplankyti senelių…

Dar prisimenu mamos pyragus su uogienėmis ir juodai baltus pyragus. Prisimenu ir tai, kaip kiekvienąkart įkyriai primindavau, jog „mama, prašau, tegul baltos tešlos būna daugiau…”.

Dar prisimenu žagarėlius. Ar ausytes. Mūsų namuose tėtis juos kažkodėl vadindavo (ir tebevadina) krustais, o mano ausiai tai velniažin kodėl skambėdavo kaip Tomas Kruzas. Dabar nebeskamba, o ir Tomas Kruzas, nepasakyčiau, kad man labai jau patiktų, bet vis tiek anądien paskambinau mamai ir ją nustebinau – „Mam, ar gali padiktuot žagarėlių receptą?”. Receptą mama padiktavo, bet jei jūsų mama bent kažkiek panaši į mano mamą, tai tikrai žinote tuos receptus „iš akies”. Reikia kiaušinių – dėk „iš akies”. Reikia grietinės – na, gal dviejų šaukštų, bet „iš akies”. Ir miltų, aišku, reikia, bet šitų tai tikrai reik žiūrėt „iš akies”… O, mamyte…

Bet aš esu bailė, todėl vietoj dėjimo į dubenį visko „iš akies”, verčiau gaištu pusvalandį ir tyrinėju receptus internete. Tuomet sumaišau juos tarpusavyje ir pagaliau verdu žagarėlius – kažką tarp mamos „iš akies” ir aguonėlės recepto.


Skonis: 9/10. Šie žagarėliai – vieni iš tvirtesnės konsistencijos. Minkšti, tačiau nėra labai purūs. Jei iškočiotumėt ploniau – gautųsi netgi traškūs. Ne per saldūs, apibarsčius cukraus pudra – pats tas. Mėgstantiems patiko ir sakė man parašyti jiems devynis. Nes nors labai skanu, tobulumui ribų nėra.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? pas mamą ir pas aguonėlę

Žagarėliai

Atsispausdinti
Porcijos: 35 nedideli žagarėliai Paruošimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

1 kiaušinis
2 kiaušinių tryniai
2 valg.š. grietinės
4 valg.š. cukraus
1 arb.š. vanilinio cukraus
1 arb.š. spirito
250 g miltų
aliejaus

GAMINIMO EIGA

1. Kiaušinį, kiaušinio trynius, grietinę, cukrų ir vanilinį cukrų išplakti iki purumo.
2. Supilti spiritą, išmaišyti.
3. Suberti miltus. Išminkyti minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Miltų kiekį žiūrėti ir „iš akies” – dedant po truputį, vis stebėti tešlos konsistenciją.
4. Tešlą iškočioti iki maždaug 3 mm storumo. Supjaustyti kvadratėliais (gražiau – jei du priešingi kraštai bus nupjauti įstrižai; žr. nuotrauką). Kvadratėlių viduje padaryti įpjovas. Vieną įstrižai nupjautą tešlos kvadratėlio kraštą perkišti per įpjovą ir šiek tiek ištempti. (aprašymas sudėtingas ir neaiškus, bet gamybos procese viskas vyksta labai paprastai ir lengvai, tikrai)
5. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinti aliejų (aliejaus nuo dugno turėtų būti maždaug per du pirštus). Iš pradžių po kelių minučių patikrinkite, ar aliejus tikrai pakankamai įkaito – įmeskite vieną mažą žagarėlį ar tešlos gabaliuką. Jei aplink jį aliejus pradeda burbuliuoti ir šnypšti – viskas gerai, laikas kepti. Ugnį sumažinti.
6. Į aliejų dėti žagarėlius taip, kad jie negultų vienas ant kito – būtų šalia vienas kito. Žagarėliams pakilus į aliejaus paviršių ir apskrudus iš vienos pusės, apversti ir toliau virti. Išvirus, perdėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejų.
7. Išvirusius žagarėlius apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

grietinėsaldumynaisausainiaivanilė
25 komentarai
11
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Žiedinių kopūstų pyragas
kitas įrašas
Mieliniai riestainėliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Grietiniečiai

Nekeptas mangų sūrio tortas

Graikiško jogurto tortas

Saldūs džiūvėsėliai (biscotti) su migdolais ir šokoladu

GRĮŽTU NAMO // Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas...

Moliūgų keksas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Nealkoholinis karštas vynas

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

DAR ŽIEMA // Daržovių ir sūrio sriuba

Virtų bulvių blynai su sūriu ir kumpiu

Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru

Salotos su lašiša ir fetos sūriu

Upėtakis su mangų salsa ir kokosiniais ryžiais

Brokolių ir varškės blyneliai

25 komentarai

AJ 3 Kov ’11 - 7:15 pm

Puikūs žagarėliai išėjo 🙂

O aš tik paūgėjus sužinojau Chrustų kitokį pavadinimą – Žagarėliai 🙂 Kadangi mano mama lenkė, tai ir žagarėlius visada vadindavom lenkiškai – Chrustais. Ir mamos receptas, be jokios abejonės, irgi yra „iš akies” :)) Mamos kaip stebukladarės – joms viskas visada pavyksta „iš akies” :))

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:17 pm

Tikrai, AJ, tikrai mamų rankose stebuklai gimsta 🙂
O mes giminėje lenkų lyg ir neturim, bet va tas žagarėlių pavadinimas gudrus vis tiek pasiekė tėčio šeimą kažkaip 🙂

Reply
Indre 3 Kov ’11 - 8:12 pm

Reikės ir man paieškot močiutės recepto, manau manoji buvo tikslesnė 🙂 o krustų ar chrustų pavadinimą pirmą kart girdžiu – man kažkodėl su gruzdumu, traškumu šitas asocijuojasi 🙂

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:18 pm

Na, kai paskaičiau, kad krustas gali asocijuotis su traškumu, pagalvojau – tiksliai! O man va Tomai Kruzai galvoj, eina sau… 😀

Reply
Diana 3 Kov ’11 - 9:06 pm

Oooo, vaikystes kvapas:). Labai juos megau. Pabandysiu iskepti ir pradziuginti savo seima. Aciu:)

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:18 pm

Nėra už ką, Diana 🙂 Skanaus!

Reply
aguonele 3 Kov ’11 - 10:03 pm

As is akies irgi nemoku :DD
bet mielai sukirsciau dabar keleta… pati jau pasikabinau zagareliu recepta ir planavau kepti „kaip” siandien : ))) nu ir sutapimai.
Kaip tau isvis sekas? jau nebesirodai niekur…. tikiuos tik geriausiai ♥

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:21 pm

aguonėl, tikrai kokie sutapimai :)) Ačiū, beje, tau už receptą, kuriuo buvo tikrai naudinga pasinaudot – man labai patinka tikslūs gramai :))

O sekasi tai man tikrai gerai, ačiū 🙂 Va, kažkaip visiškai nuo forumo atitrūkau – pirmiausia pagalvojau tik pailsėti, o va į ką tas poilsis virto. O dabar dar bakalauras, praktika, darbai, saulėta virtuvė… ir nuo to kompo ir taip pavargsti, kad noris tik tolyn, tolyn… Tikiuosi, kad ir tau, ir jums visoms viskas kuo puikiausiai, nuostabiausiai? 🙂

Reply
Ineta 4 Kov ’11 - 9:32 am

Jei recepto klausiu pas mamą, tai jau nebesitikiu, kad pasakys kiekius tiksliai:))O jei gaminu kai mama mato, tai visuomet šypsos, nes aš be savo svarstyklėlių ar matavimo puodelių nė iš vietos:)))

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:22 pm

Mes ir mūsų mamos panašios, tikrai 🙂 Labai jau pažįstama situacija, nors paskutiniu metu aš jau buvau įpratinus ir mamą svarstyklėm naudotis :))

Reply
Asta 4 Kov ’11 - 9:48 am

Pietų Švedijoje ir Danijoje žagarėliai (klenäter/ klejner) irgi kepami, bet tik Kalėdų laikotarpiu, turi kažkokią religinę prasmę. Pati niekada nesu kepusi, Lietuvoje man jų niekas nekepė, o va Švedijoj pas anytą karts nuo karto Kalėdoms pasmaližiauju 🙂

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:23 pm

Kaip įdomu, Asta. O juk štai Lietuvoje tikrai nesu girdėjus, kad žagarėliai kažkokiu būdu būtų su Kalėdomis siejami. Toks neįpareigojantis kepinys, sakyčiau, bent jau mūsų giminėje 🙂

Reply
Ausrra 4 Kov ’11 - 9:13 pm

Mano tėtis taip pat gruzdais ar krustais žagarėlius vadindavo, bet plonus ir pūslėtus lyg popierius, kuriuos tik hrmšt ir nėr… Todėl ir krustai 🙂

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:23 pm

O mano tėtis kaip tik ne traškius, o minkštesnius, puresnius mėgdavo.. bet pavadinimas nuo to nesikeisdavo 🙂

Reply
duonosirzaidimu 5 Kov ’11 - 2:28 pm

Aš niekad niekad nesu kepus, nors mėgstu labai. Kepdavo bobutė, traškius traškius, su debesim cukraus pudros… Turiu jos receptą, bet gi vis..

Reply
Asta 6 Kov ’11 - 7:25 pm

Na, Jurgita! Jei labai mėgsti, tai reikia 🙂 O tu patikėk, jie gaminasi taaaaip lengvai ir taaaip greitai, kad net nuodėmė, juos labai mėgstant, negaminti :))

O kad būtų žagarėliai plonyčiai ir traškūs, mama sakė, reikia grietinės nedėt arba mažai dėti. Ir kočioti labai plonai plonai 🙂

Reply
Ziu 15 Bal ’11 - 12:14 am

Va va. Aš kiek prisimenu tai kepdavo arba labai traškius, arba labai purius, kurie man visai nepatiko.. Noriu tų traškių. Kaži, iš kur receptą sumedžiot? Močiutės nebėr..

Reply
Asta 15 Bal ’11 - 7:24 am

Žiupsneli, žinok, aš tau rekomenduočiau pabandyti šiuos – tik grietinės dėk perpus mažiau ir kočiok plonai plonai. Tikiu, kad gausis dar ir kokie traškūs 🙂

Reply
Dovilytė 10 Kov ’11 - 12:27 pm

Ach tos mamos 😀 Maniškė irgi tokia pat… „Mama, kiek reikės to ir to?”, „Na, tai tu pati pamatysi”, ” Maždaug bent pasakyk: šaukštą? du? stiklinę?”, „Kai dėsi viską ir iš akies pamatysi kiek reikia”… Turbūt kol netapsim mamom ir nebūsim tiek pagaminusios kiek jos ir nesuprasim, kaip tas „iš akies” matuojamas 🙂
O tavo žagarėliai atrodo labai skaniai! Aš kažkur turiu receptą, bet labai seniai jų negaminau. Pats laikas pasiknist receptų sąsiuvinyje 🙂

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:47 pm

Dovilyte, tikriausiai 🙂 Arba nesuprasim tol, kol nepradėsim gaminti vieno ir to pačio šimtus kartų 🙂 Nes mano mama būtent taip ir daro, todėl ir lengviau jai viską matuoti „iš akies”. O pas mane beveik visi patiekalai – pirmieji kartais. Todėl norisi pasikliauti gramais ir svarstyklėmis :))

Ačiū už pagyras žagarėliams 🙂 Bėk ieškoti recepto ir skanaus! 🙂

Reply
Ziu 15 Bal ’11 - 12:11 am

Wowowowow kaip įsinorėjau!!! Kad tik laiko būtų, gaminčiau nors rytoj!! Nooorrriiuuuu!

Reply
Asta 15 Bal ’11 - 7:25 am

:)) Va va, tik kad tas velniūkštis laikas, pašauktas ne visada atbėga.. Bet dideliems norams laiko atrasti reikia – jei ne šiandien ir ne ryt, tai poryt 😉

Reply
Aurelija 13 Kov ’14 - 7:00 am

Kuom butu galima pakeisti spirita? :/ seile tysta iki ekrano, bet vat to vienintelio komponento neimanoma dabar gauti.. 🙁

Reply
Asta 26 Kov ’14 - 9:35 am

Aurelija, žinau, kad kiti vietoj spirito į aliejų deda žalios bulvės gabalėlį 🙂

Reply
Henrikas 13 Rgp ’16 - 4:05 pm

Chrustais vadina nuo rusiško žodžio:

хрустящий, хруст

1) šiugždus
2) traškus

Nes chrustai buvo kepami tik kiaušiniai ir miltai, o va minkštesni, iš mielinės tešlos gaudavosi minšti kaip spurgytės ir vadinosi žagarėliais.

Reply

Komentuoti: Ausrra Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų