Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

BandelėsDuonaLENGVI KĄSNELIAIPusryčiaiSALDUMYNAI

Plikyti riestainiai

parašė Asta 7 Kov ’14
Plikyti riestainiai

Tikriausiai ant vienos rankos pirštų galėčiau suskaičiuoti, kiek kartų lankiausi Kaziuko mugėje. Bent jau planuotai – tai tikrai vos kelis. Dažniausiai dėl to, kad man per šalta. Baisu, ką oras gali daryti su žmogumi; aš esu idealus to pavyzdys. Dėl to žiemą (ir vėlyvą rudenį, ir ankstyvą pavasarį) mieliau jaukiai sėdžiu šiltuose namuose su šypsena nei sužvarbus ir suirzus leidžiuosi į ilgus pasivaikščiojimus. Ir dar dėl to, kad ten būna tiek daug žmonių! Aš – vos 1,58 m ūgio žmogelis – arba turiu brautis alkūnėmis, arba mažai ką sugebu tepamatyti.

Kita vertus, Kaziuko mugė yra puikus renginys. Suteikiantis galimybes tiems, kurie kuria, savo rankomis meistrauja mažus ir didelius gražius dalykus. Be to, puikiai žinau, kad turint stipresnes alkūnes, esant didesnio ūgio ir neturint alergijos šaltam orui, ten gali užtikti fantastiškų radinių. Tokių, kurių nenusipirksi jokiam prekybos centre. Išskirtinių, vienetinių, žavių, mielų, pagamintų su meile. Jei važiuočiau šiais metais į mugę, tikrai neatsispirčiau fantastiškiems kaspinėliams; nors plaukus rišu labai labai retai, bet gi jie toookie mieli! Va tuo ir yra puiki Kaziuko mugė.

Kaziuko mugė Vilniuje prasideda šiandien, o Kaune bus kitą savaitgalį. Nežinau, kaip Jums, bet man ji nuo vaikystės asocijavosi su… riestainiais, suvertais ant virvelės ir kabinamais ant kaklo lyg kokie karoliai. Nors, kai dabar pagalvoju, po paskutinio apsilankymo mugėje prieš porą metų, tokios asocijacijos turėjo pasikeisti. Tąkart prisipirkau tiek mediniu auskarų, skirtų dekupažui… oi, tikrai be saiko. Norai buvo patys geriausi ir visi auskarai tokie gražūs, tik gaila, kad antrus metus jie tame pačiame maišelyje stalčiaus kamputyje guli. Ech. Gal. Vieną gražią dieną.

Riestainiai – visai kitas reikalas. Jiems nereikia metų pasiruošimo, imi ir pagamini per valandėlę. O tada belieka prisipilti stiklinę pieno ir valgyti, valgyti, valgyti. O jei keliausit į mugę, grįžę užsikaiskit puodelį arbatos. Su ja riestainiai tikrai ne mažiau skanūs!

Skonis: 10/10. Šie plikyti riestainiai nėra prašmatnūs, tačiau žavūs būtent savo paprastumu. Skaniausi jie pačią pirmą dieną, ką tik ištraukti iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinti, su puodeliu pieno, arbatos ar baltos kavos. Pieniško šokolado gabalėliai ir aptepimas su ruduoju cukrumi suteikia riestainiams malonaus saldumo, tačiau jie nėra per saldūs – smaližiai drąsiai gali pjausti riestainį perpus ir dosniai aptepti šokoladiniu kremu ar mėgstamiausia uogiene.

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Publikuota: Kulinarinis elektroninis žurnalas “Debesys”, 2014 m. pavasaris

Plikyti riestainiai

Atsispausdinti
Porcijos: 8 dideli riestainiai Paruošimo laikas: 2 val. + 1 val. tešlos kildinimas

INGREDIENTAI

2 ½ arb. š. (11 g) sausų mielių
2 valg. š. (40 g) cukraus
½ puodelio (125 ml) šilto vandens

3 ½ puodelio (490 g) miltų
1 arb. š. druskos
2 valg. š. (40 g) rudojo cukraus
3/4 puodelio (190 ml) šilto vandens
3/4 puodelio šokolado gabalėlių

Apvirimui:
6 puodeliai (1,5 l) vandens
1 valg. š. (20 g) cukraus

Aptepimui:
1 kiaušinio baltymas
30 minkšto sviesto
2 valg. š. miltų
1/4 puodelio (50 g) rudojo cukraus
½ arb. š. cinamono
¼ arb. š. druskos

GAMINIMO EIGA

Į nedidelį dubenėlį suberkite sausas mielas ir cukrų. Užpilkite puse puodelio šilto vandens ir išmaišykite šluotele. Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol tūris dubenėlyje padidės ir paviršius suputos, t.y. mielės taps aktyvios.

Kitame didesniame dubenyje sumaišykite miltus, šaukštelį druskos, porą šaukštų cukraus (jei nenorite saldžių riestainių, cukraus galite nedėti). Supilkite šiltą vandenį, mielių masę iš dubenėlio ir viską išmaišykite. Išminkykite minkštą tešlą – minkykite ją apie 10 minučių, kol taps elastinga ir nebus lipni. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite valandai šiltoje vietoje, kad pakiltų.

Pakilusią tešlą dar kelis kartus paminkykite ir tuomet padalinkite į 8 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite po taisyklingą kamuoliuką. Tuomet kamuoliukus delnais šiek tiek suplokite ir jų centre pirštais padarykite skylę. Atsargiai ištampykite centre esančią skylę iki maždaug 3-5 cm skersmens. Svarbiausia, stenkitės, kad formuojamas riestainis neperplyštų.

Paruoštus riestainius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Palikite tarp riestainių 5 cm tarpus. Uždenkite riestainius švariu rankšluostėliu ir leiskite pailsėti šiltoje vietoje apie 20 minučių, kol pakils.

Kol riestainiai ilsisi, įkaitinkite orkaitę iki iki 180 ˚C temperatūros.

Į didelį puodą supilkite 6 puodelius vandens ir įberkite šaukštą cukraus. Išmaišykite ir kaitinkite, kol vanduo užvirs.

Taip pat, kol riestainiai ilsisi ir vanduo verda, pasiruoškite masę aptepimui. Visus produktus sudėkite į nedidelį dubenėlį ir išmaišykite šakute, kol gausite vientisą masę.

Riestainiams pakilus ir vandeniui užvirus, dėkite į puodą po 1-3 riestainius taip, kad šie nesiliestų. Pavirkite 1 minutę, tuomet apverskite ir virkite dar 1 minutę. Kiaurasamčiu išimkite riestainius iš vandens, nuvarvinkite ir perdėkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Apibarstykite kiekvieną riestainį trupiniais.

Kepkite riestainius įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol gražiai pagels. Skanaus!

cinamonaskepiniaimielėsriestainiaisaldumynaišokoladas
0 komentaras
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Blynų tortas su šokoladu
kitas įrašas
Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Imbierinis pyragas

Jogurtiniai keksiukai su mėlynėmis

Keksiukai su šokolado gabalėliais

Obuolių pyragas

Svarainių sausainiukai su saldžiarūgščiu glajumi

Trisluoksnis šokoladinis – vanilinis – moliūginis sūrio tortas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Itališkas pyragas su kokosais ir riešutais

Nekeptas vanilinis sūrio tortas

Rudeniniai sausainiai

Tortas “Juodasis Miškas”

Itališkas desertas „Struffoli“

Keksiukai su šokoladu ir riešutais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Traškūs dribsniai (granola) su medumi ir lazdynų riešutais

Vafliai ant pagaliuko

Bulvių keksiukai su daržovėmis

Makaronų salotos su kepta vištiena

NETIKIU // Kokosinis ryžių pudingas su šilauogėmis ir...

Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Ryžiai su kepintais žiediniais kopūstais

Ukrainietiški kepti varškėčiai

Orkaitėje keptas nesaldus blynas su cukinijomis ir šonine

Risotto su lašiša

Mielinės bandelės su dešrelėmis

Cukinijų ir pievagrybių blyneliai

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 5

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu

    19 Geg ’22
  • Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

    17 Geg ’22
  • Pomidorų salotos su „Burrata“ ir avokadais

    16 Geg ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (266)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (118)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (63)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (246)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (124)
    • Salotos (43)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (23)
  • MAISTAS GAMTOJE (12)
  • PASAULIO SKONIAI (39)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (542)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (94)
    • Desertai indeliuose (68)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (138)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (16)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (98)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (9)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų