Minkšti Meduoliukai

Atrodo, saulėtoj virtuvėj laikrodis sukasi atgal. Vakar valgėme Kalėdų tortą, šiandien kepame meduolius, kas laukia rytoj? Kepsime kalėdinį pyragą. Ir taip dar kurį laiką, nes… prieš šventes stinga laiko, per šventes galvojame ne apie tai, o po švenčių… laikrodžiai pradeda suktis atgal.
Ir jei dar pasiteisinimų maža, galiu save guost tuo, kad vien mano zodiako ženklas įpareigoja mane daryti viską atbulai. Nuo pabaigos iki pradžios, pavyzdžiui.

Šiaip ar taip, šiandien apie kalėdinius meduoliukus. Tikriausiai prieš žiemos šventes beveik visi namai kvepia muskatu, cinamonu, gvazdikėliais… meduoliais… Man tai neatsiejamas Kalėdų simbolis, o jų ruošimas – pats maloniausias ir šventiškiausias prieškalėdinis procesas. Todėl jei neišbandėte šios geros nuotaikos terapijos šiemet, išbandykite kitąmet. Patikėkit, tai tikrai veikia!
Ir veikia dvigubai, jei tomis su meile, atidumu ir nuoširdžiu dėmesingumu darytomis meduolinėmis figūrėlėmis pasidalinate su kitais…


Skonis: 10/10. Patys skaniausi iki šiol mėginti meduoliai! Na, neišmėginau aš jų dar milijono rūšių, bet vis tiek… Labai minkšti jie tikrai nėra, tačiau lyginant su daugeliu tradicinių meduolių, gerokai minkštesni, o gal tiksliau, lengviau (ir skaniau) tirpstantys burnoje. Paragavus šių, įtariu, kad greitu metu šioje srityje eksperimentuoti neprireiks – jie tikrai puikūs! :)

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Porcijų skaičius: 100 meduoliukų

Energetinė vertė: 50 kcal/meduoliukas

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Spicecoat‘s blog

200 g medaus
200 g rudojo cukraus
100 g margarino
2 kiaušiniai
500 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
1/2 arb.š. cinamono
1/2 arb.š. gvazdikėlių
1/2 arb.š. imbiero
1/2 arb.š. muskato

Glajui:
150 – 250 g. cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
norimų spalvų maistiniai dažai


Medų, cukrų ir margariną kaitinti puode ant lėtos ugnies, kol masė taps lygi ir vientisa. Nuimti nuo ugnies ir įmaišyti kiaušinius. Dalimis suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, prieskoniais. Viską išmaišyti, galiausiai tešlą išminkyti. Gautą tešlą iškočioti ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus ir išspausti norimų formų meduoliukus.
Kepimo skardas ištiesti kepimo popieriumi ir sudėti meduoliukus. Kepti iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 12 minučių, kol gražiai parus. Meduoliukus išimti ir atvėsinti. Galima laikyti sandarioje dėžutėje arba iš karto puošti glajumi (išmaišyti visus produktus iki vientisos masės), palaukti, kol sustings, ir kramsnoti ar dovanoti.

, , , , , , ,

32 Responses to Minkšti Meduoliukai

  1. Goda 4 Sau ’10 at 2:19 pm #

    Nuostabūs meduoliukai (: O kur būna pirkti maistinių dažų? Didžiuosiuose prekybos centruose nebuvau dar aptikus

  2. Nolita 4 Sau ’10 at 3:32 pm #

    Aš laaaabai džiaugiuosi, kad patiko )

    O koks tamstos zodiako ženklas? ;D

  3. Asta 4 Sau ’10 at 6:34 pm #

    Goda, dėkui :)
    Su maistiniais dažais Lietuvoje situacija itin sudėtinga – aš juos siunčiuosi/prašau parvežti važiuojančių iš užsienio.
    O, pavyzdžiui, Maximoje galima rasti nebent nedideles tūteles jau paruošto glajaus dekoravimui (supakuotos dežutėse po 4 vnt., atrodo). Nebandžiau, bet mačiau ne kartą :) Taip pat bent jau seniau „Saldžiuose majuose“ būdavo spalvoto cukraus (raudono, žalio, mėlyno…), kurį susimalus, būtų galima naudoti vietoj cukraus pudros ir išgauti spalvas :)

  4. Asta 4 Sau ’10 at 6:35 pm #

    Nolita, taip taip, labai patiko! :) Ačiū tau už receptą 😉

    O aš esu tipiškas Vėžys 😀

  5. blandynka 7 Sau ’10 at 2:14 pm #

    susipirkau produktus — snd gaminsiu 😉

  6. Asta 8 Sau ’10 at 9:05 pm #

    blandynka, na ir kaip pavyko? :) Viliuos, rezultatas nenuvylė 😉

  7. blandynka 10 Sau ’10 at 5:50 pm #

    labai skanus, dariau is 1/2 porcijos ir jau gailiuosi — ta pati vakara visus suvalgem. dabar ruosiuosi gaminti tavo minetus kukuruzu blynelius 😉

  8. Asta 13 Sau ’10 at 6:33 pm #

    Blandynka – valio! O kitą kartą galėsi gaminti ne iš 1/2, o iš 2 porcijų tuomet 😀
    Tikiuosi, kad taip pat patiks ir kukurūzų blyneliai 😉

  9. Lina 20 Lap ’10 at 1:50 pm #

    Gal galiu dėti paprastą cukrų? Ar būtinai rudą?

    • Asta 20 Lap ’10 at 2:20 pm #

      Lina, jei rudo neturi ir nenori turėti, tuomet tiks ir paprastas :))

      • Kristina 18 Gru ’15 at 9:05 am #

        Sveiki. Kaitinant sviestą su medumi puode, ar cukrus turi visiškai ištirpti ? Kažkodėl man jis nenori tirpti, nors masė jau pakankamai šilta. Dėkoju už atsakyma.

  10. Mergaitė 7 Gru ’10 at 7:11 pm #

    Laba diena, šiemet labai užsimaniau pabandyti kepti meduoliukus, jie tai šventiškai atrodo, o dar tas malonumas juos gaminti, puošti, o vėliau padovanti ar pačiai pasmaguriauti… :) Norėčiau jūsų pasiklausti, kadangi šiandien turėjau mažai laiko, pagaminau tik tešlą (kepti ketinu rytoj), ir ją padėjau į šaldiklį. Ar meduoliai nebus prastesni dėl to?

    • Asta 7 Gru ’10 at 8:16 pm #

      Mergaite, kad tešlą laikysi visą parą, tai tikrai nieko blogo, tik verčiau per naktį ją laikyki ne šaldiklyje, o tiesiog šaldytuve :)

  11. Mergaitė 8 Gru ’10 at 12:26 am #

    Gerai, ačiū, taip ir padarysiu :)

    • Asta 8 Gru ’10 at 11:28 pm #

      Nėra už ką, sėkmės! :)

  12. Gita 9 Gru ’10 at 6:46 pm #

    Kepiau ir aš šiandien šiuos meduolius :) Šilti buvo minkšti, kai sukietėjo, tapo panašūs į traškius sausainius :) Sudėjau į maišelį, žiūrėsiu kokie jie bus rytoj :) Tikiuosi suminkštės ir bus tokie pat skanūs, kaip ir šilti :)

    • Asta 9 Gru ’10 at 6:58 pm #

      Gita, bijau, kad tokie minkšti kaip kad buvo dar šilti jie tikrai nebus – kaip ir mano įžangoje parašyta: „Labai minkšti jie tikrai nėra, tačiau lyginant su daugeliu tradicinių meduolių, gerokai minkštesni, o gal tiksliau, lengviau (ir skaniau) tirpstantys burnoje.“ :)
      Taip sakant, minkšti jie lyginant su kitais meduoliais, bet jei lyginsim su biskvitais – tikrai ne :))

  13. Monika 15 Gru ’12 at 5:20 pm #

    o kada jie buna skaniausi? nes esu girdejusi kad kai kurie meduoliai buna skanesni kazkur po savaites tai kaip yra su siais?

    • Asta 2 Sau ’13 at 7:10 pm #

      Monika, žinoma, atsakau jau per vėlai, bet gal atsakymas pravers kitoms Kalėdoms. :) Aš meduolius kepu maždaug prieš mėnesį, tada juos uždarau į sandarią dėžutę ir laikau iki Kalėdų :) Tiesa, į dėžutę įdedu dar ir obuolį, kuris atiduoda drėgmę meduoliams, todėl šie tampa ne tik aromatingesni, bet ir kiek minkštesni 😉

  14. Viktorija 17 Gru ’13 at 12:11 pm #

    Labai skanus meduoliukai, taciau man isejo labai kieti. sakykite prasau kokio storumo reikia mazdaug kocioti tesla? :)

    • Asta 17 Gru ’13 at 9:25 pm #

      Viktorija, šiuos meduoliukus reikėtų palikti kiek storesnius, iškočioti tešlą iki 3-4 mm storio. O svarbiausia yra stebėti kepimo laiką – kai tik meduoliukai parunda, iš karto traukti iš orkaitės. Gali atrodyti, kad jie minkšti, tačiau atvėsę sutvirtės. O jei meduoliukus perkepsite, jie bus kieti.
      Sėkmės ir skanių meduolių! :)

      • Viktorija 19 Gru ’13 at 6:50 am #

        LAbai aciu uz toki greita atsakyma :) Einu bandyti vel :) Nepaisant to, kad pirmieji buvo kieti, labai greitai dingo is meduoliu dezutes 😀 Aciu uz puiku recepta.
        Tiesa, dar pameginsiu i tesla itarkuoti apelsinu zieveles arba iLasinsiu kiek apelsinu esencijos. Esu girdejusi, kad labai paskanina viska. Vistik apelsinai neatsiejama kaledu dalis 😀

        • Asta 21 Gru ’13 at 6:15 am #

          Taip, Viktorija, apelsinai tikrai puikiai tiktų :) Tikiuosi, kad šįkart meduoliukai pavyks dar geriau – lauksiu atsiliepimų, jei turėsi minutėlę 😉

  15. Rūta 8 Gru ’14 at 11:51 am #

    Sakykit, o jei su sviestu daryčiau? Labai jų minštumas nukentėtų? :)

    • Asta 12 Gru ’14 at 8:47 am #

      Rūta, manau, drąsiai darykit su sviestu :) Aš jau kurį laiką margarino išvis savo virtuvėje nenaudoju, visada – tik sviestą :) Ir tikrai viskas puikiai bei skaniai pavyksta! :)

  16. dazai 21 Lap ’15 at 8:10 pm #

    maistiniu dazu tai tikrai maciau kaune, „pasimatymo“ IKI.

  17. sausainiu meistrai 13 Gru ’15 at 10:15 am #

    miltu per mazai

  18. Nepavyko 25 Gru ’15 at 6:45 pm #

    Nezinau kame reikalas, bet idejus ingridientus pagal recepta tesla gavosi per skysta, teko deti dar tona miltu, kad galima butu kazka suformuoti is jos :/
    Gavosi trapiau.
    Labiau sausainius primena.
    Bet kas keisciausia, kad net tiek praskiedus su miltais gavosi labai saldu, tai kas butu buve jei neskiest
    8]

  19. jurga 28 Gru ’15 at 8:56 am #

    Asta, o sakykite su kuo tepate glajų? Niekada iki šiol neužsiėmiau dekoravimu.

  20. Živilė 11 Gru ’16 at 6:04 am #

    Tikrai labai skanūs sausainiai,o sutepus glajumi visiškai suminkštėja.

  21. Lina 7 Gru ’17 at 4:39 pm #

    Tikrai PER DAUG SALD0S,pavadinciau cukrinukais , o ne meduoliais.Kas megsta stpresnio skonio ir ne tokius saldzius,nerekomenduoju kepti.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kalėdiniai minkšti meduoliai pagal Simoną | Viktorijos Namai - 27 Gru ’13

    […] meduolių receptus. Kad ir skanu valgyti ir dovanoti negėda būtų… Apsistojau ties Saulėtos virtuvės siūlomais minkštais meduoliukais ir šiuos jau kepiau […]

Parašykite komentarą