Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAITortaiŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Baklavos sūrio pyragas

parašė Asta 29 Rgs ’23
Baklavos sūrio pyragas

Tai, kad Turkiją ir Niujorką skiria tūkstančiai kilometrų ir vandenynas, tikrai nereiškia, jog šių kraštų skoniai negali susitikti vienoje virtuvėje. Saldi baklava ir švelnus, burnoje sutirpstantis sūrio pyragas, – kas nutiktų, jei šiuos du klasikinius receptus sujungtume į vieną? Atsakymas čia pat – nutiktų nuostabiai skanus desertas!

Tai desertas, gaivesnis už tradicinę baklavą, tačiau tuo pačiu – kur kas saldesnis ir sodresnio skonio nei klasikinis sūrio pyragas. Žaviausios čia yra tekstūros – traškūs tešlos lakšteliai tobulai dera su lengvu, švelniu sūrio kremu.

Pyragą pagaminsite visai paprastai, o atrodys jis įspūdingai net ir be didelių pastangų – ant viršaus užberkite saujelę riešutų, o gal uogų, ir tai bus desertas, galintis atstoti net šventinį tortą! Jo pjūvis išties iškalbingas ir atskleidžia visus sluoksnius: plonyčiai filo tešlos lakšteliai, sirupe sumirkę riešutai, švelnus kremas. Galite įsivaizduoti? Pasakiškai skanu!

Desertas subalansuotas smaližiams ir, tikiu, patiks daugeliui. Gaminkime kartu – žingsnis po žingsnio. Pamatysite, viskas paprasta!

PATARIMAI

  • Pyragui galite naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą filo (phyllo) tešlą. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją lėtai atšildykite. Iš šaldiklio į šaldytuvą tešlą perkelkite likus parai (24 valandoms) iki gaminimo.
  • Sausame ore filo tešlos lakšteliai ima labai greitai sausėti, tampa trapūs, birūs. Tam, kad išlaikytumėte tešlos elastingumą, iš šaldytuvo išimtą tešlą viso gamybos proceso metu laikykite uždengtą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu. Rankšluostėlis neturi būti šlapias, nes pernelyg didelėje drėgmėje filo tešlos lakšteliai iškart sukibs, sunkiai juos atskirsite.
  • Pyrago sulaistymui reikalingą sirupą galite išvirti iš anksto ir atvėsintą porą dienų laikyti sandariame indelyje šaldytuve.
  • Norėdami desertui pridėti autentiškumo, į sirupą galite įmaišyti porą šaukštelių maistinio rožių vandens (jo rasite specializuotose rytietiškų produktų parduotuvėse). Ir be šio vandens desertas pavyks puikus, bet jei nuspręsite naudoti, įmaišykite jį į jau atvėsintą sirupą.
  • Dažniausiai baklavai yra naudojami graikiniai ir pistacijų riešutai, tačiau drąsiai naudokite savo mėgstamus riešutus ar jų derinį.
  • Lengvesnis, gaivesnis sūrio kremas bus tada, jei jam naudosite kreminį (tepamąjį) sūrį, o ne ženkliai riebesnę maskarponę. Šįkart ypatingai rekomenduoju rinktis kreminį sūrį, kadangi lengvesnis sūrio kremas – tobula atsvara saldžiam baklavos sluoksniui.
  • Glotnų, lygios tekstūros kremą lengviausia išplaksite naudodami vienodos kambario temperatūros produktus.
  • Paprastai sūrio pyragai yra kepami karšto vandens vonelėje – tai leidžia užtikrinti, kad pyragas keps tolygiai, jo paviršius bus lygus. Gera žinia, kad baklavos sūrio pyragui vandens vonelė nėra reikalinga.
  • Labai svarbus momentas – pyrago neperkepti. Tinkamai iškeptas sūrio pyrago kraštai turi būti tvirti, o centras turi šiek tiek virpėti, pajudinus kepimo formą.
  • Norėdami, kad pyrago gabalėliai būtų dailūs, o pjūvis – lygus, pjaustymui naudokite karštą nusausintą peilį.
  • Pyrago likutį laikykite šaldytuve, sandariai uždengę maistine plėvele ar perdėję į sandariai uždaromą indelį.

Baklavos sūrio pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 12-16 Paruošimo laikas: 1 val. Gaminimo laikas: 1 val. 15 min. + vėsinsite per naktį

INGREDIENTAI

Sirupui:
¾ stiklinės (190 g) vandens
1 stiklinės (200 g) cukraus
1/3 stiklinės (105 g) medaus
1 valg. š. citrinos sulčių
3 cinamono lazdelių

Riešutų sluoksniui:
100 g pistacijų riešutų
50 g migdolų riešutų
50 g graikinių riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos

Kreminio sūrio įdarui:
600 g kreminio (tepamojo) sūrio
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
3 kiaušinių
¼ stiklinės (62 g) riebios grietinėlės

Sluoksniams:
10 filo tešlos lakštų (apie 400 g)
120 g tirpinto sviesto

Papuošti:
poros saujų pistacijų

GAMINIMO EIGA

1. Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite. Likus parai (24 valandoms) iki gaminimo, perkelkite šaldytą tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Jei tešlą mėginsite atitirpinti kambario temperatūroje, plonyčiai tešlos lakšteliai gali sušilti per greitai ir sukibti – dėl to juos bus itin sunku atskirti vieną nuo kito.

2. Išvirkite sirupą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

3. Į vidutinio dydžio puodą supilkite vandenį ir citrinos sultis, suberkite cukrų, sudėkite medų ir cinamono lazdeles.

4. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps ir sirupas užvirs. Ugnį sumažinkite iki silpnos ir palikite lėtai virti dešimt minučių. Nukaiskite.

5. Išimkite cinamono lazdeles ir sirupą atvėsinkite.

6. Susmulkinkite riešutus. Pasiruoškite ingredientus.

7. Riešutus, cinamoną ir druską suberkite į maisto smulkintuvą. Susmulkinkite iki smulkių gabalėlių (bet ne iki miltų!). Atidėkite į šalį.

8. Paruoškite kreminio sūrio įdarą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.

9. Didesniame plakimo dubenyje išmaišykite kreminį sūrį, cukrų, vanilinį cukrų ir kukurūzų krakmolą, kol produktai susimaišys.

10. Po vieną įplakite kiaušinius.

11. Supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išmaišykite. Turite gauti glotnią grietinės tirštumo kreminio sūrio masę.

12. Susluoksniuokite ir iškepkite pyragą. Pasiruoškite atšildytą filo tešlą ir tirpintą sviestą, taip pat smulkintus riešutus ir kremą.

13. Kepimo formos atsegamu kraštu (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Tiek kepimo popierių, tiek kepimo formos šonus ištepkite gabalėliu sviesto.

14. Iš šaldytuvo išimtą filo tešlą išvyniokite ir įtaisykite tarp dviejų šiek tiek drėgnų virtuvinių rankšluosčių, nes sausame ore filo tešla ims labai greitai sausėti ir trupėti.
15. Pirmąjį filo tešlos lakštą įklokite į kepimo formą taip, kad dengtų dugną ir sieneles (dalis tešlos liks kepimo formos išorėje – taip ir turi būti). Tešlą aptepkite tirpintu sviestu.

16. Užklokite antruoju filo tešlos lakštu, jį taip pat aptepkite sviestu ir užberkite tris kupinus šaukštus riešutų. Berkite juos taip, kad ant tešlos pasiskirstytų kuo tolygiau, vienu sluoksniu.

17. Ant viršaus dėkite trečią filo tešlos lakštą, aptepkite sviestu, dėkite dar vieną tešlos lakštą, vėl aptepkite sviestu ir apiberkite riešutais.

18. Tešlą, sviestą ir riešutus turite sluoksniuoti tokia pat eilės tvarka, kol susluoksniuosite visus tešlos lakštus. Visa sluoksniavimo eiga nuo pat pradžių turėtų atrodyti taip:

Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – supilti kreminio sūrio įdarą

19. Paskutinio tešlos lakšto sviestu neaptepkite.
20. Į susluoksniuotos tešlos krepšelį supilkite kreminio sūrio masę.

21. Perteklinius tešlos kraštus nupjaukite ties kepimo formos kraštais.

22. Šiek tiek išsklaidykite nupjautos tešlos kraštelius, atskirdami tešlos lakštus, suformuodami „garbanėles“.

23. Tešlos kraštus aptepkite likusiu tirpintu sviestu.

24. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą su pyragu dėkite į jau įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 1 val. 15 min., kol kreminio sūrio masė sutvirtės, o filo tešla gardžiai apskrus. Leiskite dešimt minučių pastovėti praviroje orkaitėje.
25. Išėmę iš orkaitės, dar šiltą pyragą sulaistykite sirupu. Sirupą stenkitės pilti į tarpelius tarp filo tešlos lakštelių, bet jei šiek tiek užpilsite ant kreminio sūrio – nieko tokio.

26. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
27. Prieš patiekiant išimkite iš kepimo formos ir papuoškite smulkintais bei nesmulkintais pistacijų riešutais.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

Recepto šaltinis: Spatula Desserts

baklavacinamonascitrinosdesertasfilo tešlagraikiniai riešutaigrietinėlėkepiniaikreminis sūrismigdolaipistacijosriešutaisaldumynaivanilė
0 komentaras
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Sultingi vištienos kukuliukai su bulvių koše ir grietinėlės padažu
kitas įrašas
Tour du Mont Blanc | Aplink Monblaną per 10 dienų | 8 diena

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kokosinis varškės pyragas su karamelės gabalėliais

Vyšnių Pyragas su Morengų Sluoksniu

Vanilinis varškės pyragas

Vaniliniai keksiukai su avietėmis

Triskart šokoladiniai keksiukai su kreminio sūrio įdaru

Naminių ledų suvožtiniai su braškėmis

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Lašišos paštetas

Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu ir medumi

Per naktį brinkinta avižinė košė su kava

Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais...

Brusketos su rikota, vytintu kumpiu ir spanguolėmis /...

Avižinių dribsnių blynai

REKLAMA

GĖRIMAI

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Šalta juodoji arbata su persikais

Karamelinis ledų ir kavos desertas

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

Mielinės bandelės su dešrelėmis ir sūriu

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų