Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Daržovių patiekalaiKruopų patiekalaiLENGVI KĄSNELIAISalotos

AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

parašė Asta 16 Spa ’17
AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

Ruduo, medžius ir pasaulį baigiantis nudažyti šimtais raudonos ir geltonos atspalvių, vakar dovanojo saulę. Visi kaimynai sukruto paskutinįkart nupjauti dar žaliuojančią žolę, visi plačiai atvėrė namų langus. Kažkas, po nosimi niūniuodamas lyg ir girdėtą melodiją, kieme džiaustė vėjo plaikstomus skalbinius. Kažkas paskutinįkart išbėgo žolėje pažaisti kamuoliu, o dar kažkas erzino lauko kepsninėje skrundančių kepsnių aromatais. Žmonės, lietaus permerktus skėčius pagaliau palikę namie, išgužėjo į kiemą, į gamtą, į miestą. Laukan. Pasidžiaugti šiluma, saule, šviesa, giedru dangumi. Spalvotais medžių lapais, tyliai šiugždančiais po kojomis.

Sekmadieniai mūsų namuose – šeimos ir blynų diena. Nors vakar viskas buvo aukštyn kojomis. Ryte miegojome taip saldžiai ir ilgai (net mūsų mažiausiasis!), kad blynus tiesiog pramiegojome. O iš už debesų pagaliau išlindusi saulė ir šviesi (!) diena privertė mane eiti į kompromisą su savimi – nuvogti kelias valandas šeimos laiko ir visus namų kampus paversti visišku bardaku, pagaliau fotografuojant tai, ką mielai būčiau nufotografavusi jau prieš gerą savaitę, jei ne tos labai pilkos dienos. Šiaip ar taip, rezultatais pasidalinsiu jau greitai mūsų šeimos krautuvėlėje.

Kad ir kaip ten bebūtų, tokios saulėtos dienos kaip vakar yra tiesiog skirtos planams griauti. Išvykas į parduotuves keisti neplanuotais pasivaikščiojimais ar net piknikais gamtoje; atidėti nedegančius darbus kitai pilkai rudens dienai, kuri tikrai ateis; išjungti televizorių ir išeiti į kiemą. Susiruošus pietums ar vakarienei virti tirštą ir sočią sriubą, atidėti puodus ir samčius į šalį. Verčiau susimaišyti dubenį nuostabiai gardžių salotų, apie kurias tuoj pat papasakosiu.

Žinau, kad šiandien saulė ir vėl pasislėpusi po stora debesų ir rūko paklode, bet šios salotos ūkanotą dieną ne mažiau puikios nei saulėtą. 

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

Naujai atrastą meilę bolivinei balandai aš jau išpažinau anksčiau, o štai moliūgai – juk dabar pats jų sezonas! Ir dar. Džiovintos spanguolės. Visą gyvenimą raukusi nosį visų džiovintų vaisių link, jų turėčiau atsiprašyti. Džiovintos spanguolės yra gėris, o šiose salotose jos tinka tiesiog neįtikėtinai puikiai. Nors šiaip jau pati neretai numoju ranka, jei neturiu vieno ar kito ingrediento iš recepto – nematydama problemos pakeičiu kažkuo kitu, – bet šio recepto atveju, jei manęs paklaustumėte, ar nieko tokio numoti ranka į spanguoles, kurių lyg tyčia virtuvės spintelėse dabar nėra, atsakyčiau štai taip: ir be jų salotos bus gardžios, bet saujelė spanguolių joms suteikia tiek daug spalvų, taip puikiai subalansuoja visus skonius, kad nenubėgti iki artimiausios parduotuvės būtų trupučiuką nuodėmė.

O jei jau pasiruošėte visus ingredientus, gaminkite šias salotas dabar pat. Šiek tiek rudeniškos, šiek tiek pavasariškos – jos vertos dešimties balų su pliusu. 

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 3 porcijos Paruošimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

300 g moliūgo kubelių (be odos, be sėklų)
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
150 g bolivinės balandos sėklų (kynvos)
100 g špinatų lapelių
3 valg. š. smulkiai kapoto raudonojo svogūno
3 saujelių džiovintų spanguolių
3 saujų moliūgų sėklų

Padažui:
6 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. obuolių acto
4 arb. š. medaus
2 valg. š. kapoto šviežio baziliko
1 skiltelės tarkuoto česnako

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Moliūgo kubelius sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos, juodųjų pipirų, džiovintomis itališkomis žolelėmis. Vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
4. Į lėkštes paskirstykite špinatų lapelius, ant jų – bolivinės balandos sėklas ir keptus moliūgo kubelius. Ant viršaus berkite po šaukštą smulkiai kapoto raudonojo svogūno, po saujelę džiovintų spanguolių ir po saują sausoje keptuvėje pakepintų moliūgų sėklų.
5. Paruoškite padažą. Visus salotų padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir gerai supurtykite, kol gausite vientisos konsistencijos padažą.
6. Apšlakstykite salotas paruoštu padažu ir patiekite.

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

bazilikaibolivinė balandačesnakaimedusmoliūgaimoliūgų sėklosobuolių actasraudonasis svogūnassalotosspanguolėsšpinatai
3 komentarai
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai riešutų plutelėje
kitas įrašas
POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Borekas su varškės ir špinatų įdaru

Bulviniai vafliai su čederio sūriu ir lašiša (arba...

Perlinių kruopų ir vištienos sriuba

Balandėliai su vištiena

Avižinių dribsnių košė su obuoliais

Karšti sumuštiniai su tunu ir sūriu | Tuna...

REKLAMA

SALDUMYNAI

Varškės desertas

Šokoladas su riešutais ir džiovintomis uogomis

Kondensuoto pieno keksas

Braškinis ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas

Sluoksniuotas angliškas desertas „Trifle“

Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis kokteilis su persikais

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Tiramisu Affogato

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Moliūgų kava

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Jautienos ir makaronų troškinys

Kalakutiena įdarytos saldžiosios bulvės

Keptas šamas su smidrais ir bulvėmis

Česnakiniai-citrininiai vištienos sparneliai

Pomidorų ir rikotos galetė

Vištienos maltinukai su grikiais

3 komentarai

:-) 4 Geg ’18 - 5:45 pm

Nuostabios salotos!!! Darau jau turbūt keliasdešimtą kartą tik vietoj moliūgo kepu batatą (saldžiąją bulvę) – labai labai tinka! 😀

Reply
Asta 4 Geg ’18 - 7:26 pm

Džiugu girdėti! 🙂 Aš, beje, taip pat jose ne kartą moliūgą esu saldžiomis bulvėmis keitusi – kaip ir daugelyje kitų receptų, jie puikiai keičia vienas kitą 🙂

Reply
Gintautė 17 Kov ’19 - 7:44 pm

Įdomu tai, kad atskirų šio patiekalo ingredientų nemėgstu, bet šis receptas viliojo ir laukė būti išbandytas tris mėnesius. Vertėjo! Skanu, sveika, nauja. “Saulėta virtuvė” kaskart pasiteisina. Gera gomuriui, akiai ir net sielai. Ačiū, miela Asta 🙂

Reply

Komentuoti: :-) Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų