Kad jau metų laikai ir vėl susimaišė, ir pavasarį netikėtai užklupo kuo tikriausia žiema, galima grįžti atgal prie jaukaus, šildančio maisto. Nėra to blogo, kame nepavyktų rasti bent trupinėlio gerumo, tiesa?
Lengvai ir greitai paruošiamas grikių apkepas patiks visiems, mėgstantiems paprastą namų maistą: sotus, gardus, kremiškas, apkeptas švelniu ir tąsiu mocarelos sūriu. Jei turite galimybę, rinkitės vištos šlaunelių mėsą be kaulo ir odos – ji bus minkštesnė ir sultingesnė nei vištienos krūtinėlė. Drąsiai galite ruošti ir vegetarišką apkepo variantą – vištieną pakeiskite dar vienu brokoliu ar kitomis mėgstamomis daržovėmis.
Vaikystėje tokius patiekalus vadindavau šakar makar, dabar – comfort food. O iš tiesų tai tiesiog paprastas, jaukus, šiltas naminis maistas, kurį ruošiant nereikia įdėti labai daug pastangų, o štai rezultatas net labai dažnai pranoksta lūkesčius. Kaip ir šis apkepas – paprastas, bet labai gardus!
Grikių apkepas su vištiena ir brokoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. sviesto
500 g vištos šlaunelių mėsos be kaulo
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 morkos
2 ½ stiklinių (625 ml) vištienos sultinio
1 ¼ stiklinės (200 g) grikių
1 brokolio
1 stiklinės (250 ml) grietinėlės
150 g fermentinio sūrio
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. maltos rūkytos paprikos
125 g mocarelos sūrio
Patiekti:
ryšelio šviežių petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Didesniame puode (geriausia tokiame, kurį vėliau galėsite dėti į orkaitę) virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą ir suberkite kubeliais supjaustytą vištieną, ištrintą žiupsniu druskos ir pipirų. Kartais pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol vištiena bus iškepusi. Neperkepkite, vištiena turi likti sultinga. Išimkite iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
2. Į tą patį puodą suberkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles ir tarkuotą morką. Maišydami pakepinkite porą minučių, kol svogūnas taps skaidrus ir suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite daržoves į šalį.
3. Į puodą supilkite sultinį, suberkite grikius. Užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir virkite 10 minučių. Tuomet įmaišykite žiedynais išskaidytus brokolius, grietinėlę, vėl uždenkite dangčiu ir virkite dar apie 5-7 minutes, kol grikiai ir brokoliai bus išvirę. Nuimkite nuo ugnies.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros.
5. Grikius ir brokolius sumaišykite su keptos vištienos gabalėliais, keptomis daržovėmis, tarkuotu fermentiniu sūriu, džiovintais čiobreliais, malta rūkyta paprika. Pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.
6. Paviršių išlyginkite, apiberkite tarkuotu mocarelos sūriu.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol mocarela išsilydys ir apskrus.
8. Patiekite apibarstę šviežiomis petražolėmis, valgykite dar šiltą.
Receptas publikuotas portale LaMaistas.lt.
5 komentarai
Paprasta ir tikrai skanu 🙂
Jolita, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Jau tapo mėgstamu vakarienės patiekalu :))
Ar galima naudoti šaldytus brokolio žiedynus?
Tikrai skanu, išsisaugau receptą ateičiai 🙂