Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIKarštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIMėsos patiekalaiPASAULIO SKONIAIŠaltieji užkandžiai

KEFTEDES | GRAIKIŠKI KUKULIUKAI

parašė Asta 23 Rgs ’22
KEFTEDES | GRAIKIŠKI KUKULIUKAI

Turbūt kiekviena šalis turi savo tobulųjų kukuliukų receptą. Iš pirmo žvilgsnio galėtum pamanyti, kad po dešimtimis skirtingų pavadinimų – vienas ir tas pats patiekalas, bet taip tikrai nėra. Štai keftedes – graikiško stiliaus kukuliukai, gausiai pagardinti prieskoninėmis žolelėmis: ne tik krapais ir petražolėmis, bet ir gaiviomis mėtomis. Mėtos – viena populiariausių prieskoninių žolelių Graikijos virtuvėje. Jomis gardinamos salotos, pikantiški pyragai, padažai, o taip pat – ir tobulai sultingi, aromatingi graikiški mėsos kukuliukai.

Ar mėtos dera su mėsos patiekalais? Graikų virtuvėje toks klausimas nė nekiltų, o štai mūsų skoniui derinys gali pasirodyti kiek neįprastas. Pamėginti ir paragauti tikrai verta – mėtos suteikia ne tik aromato, bet ir gaivumo, lengvumo pojūtį. Gal dėl to šie graikiški kukuliukai ypač gardžiai dera su šviežių daržovių salotomis.

Ne tik mėtos, bet ir alyvuogių aliejus, įvairiausios daržovės, fetos sūris, gaivus tzadziki padažas yra neatskiriama Graikijos virtuvės dalis. Visa tai – šiame spalvingame, gardžiame, sočiame pietų dubenėlyje.

  • Keftedes – graikiški mėsos kukuliukai. Jei formuotumėte ir keptumėte juos visai mažučius, pavadinimas jau būtų kitas – keftedakia.
  • Dažniausiais graikiški kukuliukai gaminami iš jautienos ir kiaulienos, arba – iš jautienos ir avienos.
  • Keftedes galite kepti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje. Pirmuoju atveju jie labiau apskrus, antruoju – bus gerokai mažiau riebūs. Jei kepsite keptuvėje, naudokite alyvuogių aliejų, o prieš kepdami kukuliukus apvoliokite miltuose.
  • Graikijoje šie kukuliukai patiekiami labai įvairiai: tai gali būti užkandis (meze), pietūs, vakarienė, o taip pat ir populiarus gatvės maistas, patiekiamas įvyniojus į pitos duonelę.
  • Graikiškus keftedes nuo kitų šalių kukuliukų labiausiai skiria tai, kad jie gausiai gardinami aromatingais prieskoniais: mėtomis, raudonėliais, petražolėmis, krapais.

Valgymas Graikijoje – tai ne vien kasdienė rutina, bet ir šeimos, draugų ritualas. Graikai mėgsta vėlyvas vakarienes, pilnas pašnekesių, maistu jie mėgaujasi: pradedant užkandžiais, baigiant jaukiais ir sočiais karštais patiekalais. Nors graikiškos salotos yra vienas ikoniškiausių šalies virtuvės valgių, patys graikai salotas retai patiekia kaip pagrindinį patiekalą – tai garnyras, lydintis kitus valgius. Tiesa, fetos sūrio, kuris yra šių salotų dalis, yra įprasta patiekti ant kiekvieno stalo; galbūt kažkam norėsis, atsilaužus gabalėlį, užsitrupinti ant savo patiekalo. Lygiai taip pat ir duona – be jos pietų ar vakarienės stalas neįsivaizduojamas.

Greitai ir paprastai paruošiami, visiems skanūs keftedes nuo seno yra kuo tikriausiais graikų šeimų comfort food. Jie gaminami ir valgomi namuose, dedami į pietų dėžutes ir į iškylų krepšius, galiausiai – jų tikrai visada rasite ant tradicinės graikiškų užkandžių lėkštės (meze platter).

Graikija – saulės pilna šalis, tad ir jos virtuvė gausi gaivių spalvų, šviežių produktų. Nors daugelis tradicinių šalies patiekalų gana sotūs, šalia kiekvieno iš jų yra įprasta suvalgyti dubenėlį salotų. Šis receptas lygiai taip pat atspindi balansą lėkštėje; kai sultingi mėsos kukuliukai valgomi su pilna lėkšte salotų, toks valgis neapsunkina, o priešingai – suteikia džiaugsmo ir energijos!


Šį receptą paruošiau įkvėpta pažinties su kelionių agentūra „Pasirink sparnus“.

Kol aš kviečiu Graikiją pasikviesti į savo virtuvę, „Pasirink sparnus“ kviečia iš tiesų keliauti: patirti, pažinti, ragauti! Graikija, Italija, Ispanija, Turkija… Pasaulis didelis ir pilnas kelionių, kurių verta laukti.

Graikiški kukuliukai „Keftedes“

Atsispausdinti
Porcijos: 5-6 Paruošimo laikas: 1 val. Gaminimo laikas: 15-20 min.

INGREDIENTAI

Kukuliukams:
500 g maltos jautienos
500 g maltos kiaulienos
1 raudonojo svogūno
3 skiltelių česnako
1 kiaušinio
60 g stambių džiūvėsėlių (panko)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių petražolių
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių krapų
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų
½ arb. š. džiovintų raudonėlių
1 arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Tzatziki padažui:
2 trumpavaisių agurkų
2 skiltelių česnako
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių krapų
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų
1 valg. š. citrinos sulčių
½ arb. š. druskos

Patiekti:
salotų ir šviežių žalumynų (krapų, mėtų, petražolių)
vyšninių pomidoriukų
raudonųjų svogūnų
fetos sūrio

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite kukuliukus. Dubenyje sumaišykite maltą jautieną, kiaulieną, labai smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir smulkiai kapotas česnako skilteles, kiaušinį, džiūvėsėlius, alyvuogių aliejų ir visus prieskonius. Gerai išmaišykite, uždenkite dubenį dangčiu ar maistine plėvele, ir palaikykite šaldytuve valandą.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Semkite po šaukštą atvėsintos masės ir tarp delnų formuokite kukuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Jei norite, kad kukuliukai būtų kiek labiau apskrudę, prieš baigiant kepti kelioms minutės įjunkite grilio funkciją.
3. Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, česnakus – sutarkuokite smulkiai. Sumaišykite su graikišku jogurtu, alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir druska. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
4. Kukuliukus patiekite su tzadziki padažu, alyvuogių aliejumi apšlakstytomis šviežiomis daržovėmis ir fetos sūriu.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su kelionių agentūra „Pasirink sparnus“.
#reklama #pasirinksparnus

agurkaidaržovėsdžiūvėsėliaigraikijagraikiškas jogurtasjautienakiaulienakrapaikukuliaikukuliukaimėtospasaulio skoniaipetražolėspomidoraisalotos
0 komentaras
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis
kitas įrašas
Moliūginiai deginto sviesto sausainiai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Salotos su orkaitėje keptu varškės sūriu

VASAROS PASILEPINIMAI // Kokosinės pusryčių apkepėlės su obuoliais

Saldžiarūgščiai konservuoti agurkai

Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais

Svogūnų pica

Sumuštiniai su keptais pievagrybiais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Saldžios dovanos Mamai

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Tiramisu Affogato

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Česnakiniai sūrio krekeriai su morkų humusu

Amerikietiški blyneliai su maskarpone

Nicos salotos

Grūdėtoji varškė su granola ir šilauogėmis

Karštos salotos su kuskusu ir Halloumi sūriu

Pastizzi. Maltietiški pyragėliai su sūriu

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų