Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

ApkepaiKARŠTIEJI PATIEKALAIMakaronų patiekalaiMiltiniai patiekalaiVarškės patiekalai

Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

parašė Asta 31 Geg ’12
Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

Iššūkių būna visokiausių. Pavyzdžiui, labai skanių, šaunių ir laukiamų. Žodžiu, tokių, kaip „Kepėjų be stabdžių” iššūkiai.
Arba visai nelauktų, visai netikėtų ir visai nė trupučio ne mielų. Tokių, kaip… hm, pavyzdžiui, kompiuteriniai iššūkiai. Vienas mane ištiko vos prieš porą dienų. Mano brangiausiasis turi savo nuomonę apie mane ir techniką (ir mūsų tarpusavio ryšius), ir kartais man tikrai sunku kovoti prieš tą nuomonę. Ir kai šį kartą, ramiausiai besidarbuojant kompiuteriu ir tvarkant būtent skaniojo iššūkio nuotraukas, pradėjo nei iš šio, nei iš to, monitoriuje šokinėti raudonos lentelės su šauktukais, o pats kompiuteris ėmė neaiškiai cypti, man teliko nuleisti rankas. Ir susitaikyti su keturiolikos virusų faktu. Bet nieko tokio, pamaniau, ir toliau, nustūmus lenteles į šoną, darbavausi. O jos toliau šokinėjo, klausinėjo, gal aš kvaila? Ar tikrai nenoriu visko ištaisyti? Nejuokaukit, galvojau, aš tik dar labiau viską pabloginsiu. Nekreipti dėmesio – tikrai geriausia išeitis. Bet taip galvojau tik aš – lentelės ir visas kompiuteris, pasipiktinęs mano abejingumu, maždaug po dešimties minučių viltingai persikrovė ir… istorija baigta.

Neteiskite, prašau. Ne, antivirusinės aš neturėjau. Taip, automobilyje signalizaciją turiu. Žinau, jūs nemanote, kad elgiausi protingai. Taip, žinoma, dabar jau įsiinstaliuosiu kažkokią. Be abejo, galite kartu su manimi viltis, kad visos nuotraukos, visi dokumentai, visas tas didelis turtas, buvęs kompiuteryje, šitą iššūkį išgyvens.

Kodėl apie tai pasakoju? Nes šis nesėkmingas iššūkis tapo tikru iššūkiu paskutinę mėnesio dieną, kaip ir priklauso pagal taisykles, publikuoti gegužės mėnesio „Kepėjų be stabdžių” iššūkį, kurį metė visiems Jolita. Bet aš mergina gudri (kartais) ir greita (labai kartais), todėl viskas baigėsi sėkmingai. Štai ir jis!

Skonis: 9/10. Nesausas, sotus ir skanus patiekalas. Fetos ir špinatų įdaras man čia labai patiko, manau, tikrai labiau nei būtų patikęs paprastos varškės įdaras. Nes fetos  sūris sūresnis, gerokai išraiškingesnio skonio, todėl puikiai gelbėjo net kelis sluoksnius tešlos lakštelių be jokių pertepimų (išskyrus sviestą, žinoma, kurio tikrai negalima pamiršti – kitaip pyragas nebus nei drėgnas, nei gražus, nei toks skanus). Be to, perskaičiusi iššūkį, tikrai tikėjausi gerokai pavargti, tačiau viskas vyko daug lengviau, nei galėjau įsivaizduoti. Ir tikrai greičiau. Žinoma, kočioti teko – ir nemažai. Dar, bent jau man, teko ir rankomis patampyti tešlą, jau iškėlus lakštą virš puodo, mat ji labai greitai „susitraukia”, o juk nesinori, kad tešlos lakštai būtų stori ir sprangūs. Bet net ir tai nebuvo sudėtinga – tešla tampėsi lengvai, buvo pakankamai minkšta, paklusti, bet neplyšo. Taigi, apibendrinam – šio iššūkio išsigąsti tikrai neverta. Drąsiai galite bandyti atrasti Turkijos skonius savo virtuvėje.

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Kur radau? „Kepėjai be stabdžių”

Su böreğı (Turkiška lazanija)

Atsispausdinti
Porcijos: 10-12 Paruošimo laikas: 2 val.

INGREDIENTAI

Tešlai:
4 kiaušiniai
100 ml vandens
50 ml natūralaus jogurto
4 puodeliai (560 g) miltų
2 valg.š. aliejaus
1 arb.š. druskos

Įdarui:
~300 g balto sūrio ar fetos
saujelės petražolių (aš naudojau špinatus)*

Dar reikės:
150 g margarino
3 valg.š. sviesto

Tešlai virti:
3,5 l vandens
2 valg.š. druskos

GAMINIMO EIGA

1. Pagaminkite tešlą – kiaušinius, vandenį, jogurtą ir druską sumaišykite dideliame dubenyje, tada suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Ji turi būti gana kietoka**.
2. Palikite tešlą pastovėti 30 minučių.
3. Padalinkite tešlą į 11-12 gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite iki labai plono apskritimo.
4. Užvirinkite 3,5 l vandens, įberkite 2 valg.š. druskos.
5. Šalia pasiruoškite didelį šalto vandens dubenį.
6. Metalinę kepimo formą*** ištepkite tirpintu sviestu ir margarinu.
7. Į kepimo indą dėkite pirmą iškočiotos tešlos lakštą. Apšlakstykite 2 valg.š. sviesto ir margarino mišinio.
8. Kitą tešlos lakštą dėkite į verdantį vandenį 1 minutei, tada ištraukus greitai dėkite į šaltą vandenį.
9. Ištraukite, rankomis nusausinkite vandenį, dėkite į kepimo indą ant nevirto lakšto. Vėl apšlakstykite 2 valg.š. sviesto ir margarino mišinio.
10. Taip kartokite (1 minutę verdam, dedam į šaltą vandenį, nusausiname ir apšlakstome sviesto ir margarino mišiniu) su 5 lakštais. Visus juos dėkite vieną ant kito į kepimo indą. Nereikia jų tiesiai iškloti, gali būti susirangę.
11. Kai kepimo inde sudėti 6 tešlos sluoksniai (1 nevirtas ir 5 apvirti), apibarstykite pjaustytomis petražolėmis (špinatais) ir trupintu sūriu.
12. Toliau sudėkite kitus 5 apvirtus tešlos sluoksnius, kas kartą apšlakstydami tirpintu sviesto ir margarino mišiniu.
13. Paskutinį tešlos lakštą į kepimo indą dėkite nevirtą. Vėl apšlakstykite likusiu tirpintu sviestu ir margarinu.
14. Toliau galimi du kepimo būdai. Galite kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tiek viršus, tiek apačia apkeps, o vidus bus lyg lazanijos. Arba galite dėti metalinę kepimo formą ant viryklės ir kepti sukinėjant, kol gražiai apskrus apačia. Tada, naudojant didelį padėklą, apversti, prieš tai vėl ištepus skardą sviestu.
15. Skanaus!

* Įdarai gali būti įvairūs. Nors dažniausiai naudojamas balto sūrio ir petražolių įdaras, tačiau galite naudoti ir apkepintą faršą su svogūnais ar špinatus su fermentiniu ar fetos sūriu. Įdaro gali būti ir du sluoksniai.
** Mano tešla nebuvo kieta, tačiau buvo paklusni ir nelipni.
*** Kepimo forma turėtų būtu kuo didesnė – net 40 cm skersmens. Jei tokios neturite, darykite daugiau sluoksnių arba mažinkite tešlos kiekį.

fetaMakaronų patiekalainatūralus jogurtaspetražolėsšpinatai
12 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Ananasų ir bananų keksas
kitas įrašas
Spurgos su šokoladinio kremo įdaru

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

MAMOS DIENORAŠTIS // Orkaitėje keptas šamas su pesto...

Tobulas varškės apkepas (II)

Perlinių kruopų ir vištienos sriuba

Tiršta vištienos ir kukurūzų sriuba su makaronais

Orkaitėje kepta arktinė palija su briuselio kopūstais

Enčilados su vištiena ir sūriu

REKLAMA

GĖRIMAI

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Imbierinis sirupas kavai

Šalta juodoji arbata su persikais

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kokosiniai sausainiai

Šokoladinis žemės riešutų sviesto tortas

Citrininis tortas su šilauogėmis

Morkų keksas su kreminio sūrio glaistu

Bananų duona su žemės riešutų sviesto ir šokolado...

Trapūs pyragėliai su žemuogių įdaru

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

12 komentarai

Jolita 31 Geg ’12 - 4:29 pm

Smagu, kad pavyko ir patiko! Išties aš ir pati tikėjausi, kad bus sunkiau, bet gana lengvai gaminosi.

Reply
Asta 1 Bir ’12 - 5:39 am

Jolita, ačiū tau už puikų iššūkį! 🙂

Reply
Reda 31 Geg ’12 - 4:38 pm

Oho, čia tai bent! bet kaip skaniai atrodo tie sluoksniukai, labai norėtųs paragaut 🙂

Reply
Asta 1 Bir ’12 - 5:39 am

Reda, išmėgink 😉 Jie tikrai ne tik atrodo, bet ir yra skanūs 🙂

Reply
Karolina 31 Geg ’12 - 5:15 pm

Ooo! Tai vis dėlto atgaivino kompiuterį 🙂 Jau turi antivirusinę? 😀

Reply
Asta 1 Bir ’12 - 5:41 am

Karolina, ne ne 😀 Kompiuteris šiuo metu yra vis dar gaivinamas, o aš, laimė, turiu kompiuterį darbe 🙂

Reply
julė 31 Geg ’12 - 6:08 pm

(aš atsiprašau už klausimą, bet… Rimtai, 16 porcijų? Mums iš pusės išėjo 4 nežiauriai didelės 🙂 🙂 :))

Reply
Asta 1 Bir ’12 - 5:42 am

Oi. Nežinau, apie ką galvojau, tuos skaičius rašydama 😀 Šiaip 10-12 porcijų (jau pataisiau). Mano forma, matai, trisdešimt-kažkelių centimetrų 🙂

Reply
Idiographic 1 Bir ’12 - 6:12 pm

Apie kompiuterį, atgavus siūlau įsirašyti avast antivirusinę, nemokamas ir pakankamai patikimas variantas, jei nėra kito pasirinkimo + kokį registry cleaner’į įsidiegti (tarkim registry mechanic), Nenoriu nieko reklamuoti, bet ir pati būsi saugesnė ir kompiuteris sklandžiau dirbs.

Apie receptą. Ryt gaminsim šitą reikalą pietums, bet sluoksniuosim su mėsa ir svogūniukais. Mat namuose toks įnamis 1,90 m mėsėdis gyvena + uošviai atvažiuoja 😀

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:06 pm

Ačiū už patarimus dėl antivirusinės 🙂 Iš tiesų dėl mano jau minėtų nekokių santykių su visa technika, į kompiuterinius reikalus aš stengiuosi kištis kuo mažiau. Na, bet šiaip ar taip, kompiuteris jau sutvarkytas, o jame ir antivirusinė gyvena 🙂 Taigi, viskas puikiai.

O šita turkiška lazanija, susluoksniuota su mėsyte ir svogūniukais, irgi turėtų būti didelis gėris. Skanaus! 🙂

Reply
audra-ankara 23 Rgp ’13 - 6:51 pm

Visai neblogai atrodo,kaip pirma karta gaminusei net labai geras rezultatas.Net Turkijoj miestuose jau mazai,kas uzsiima ju darymu namuose, nes uzima daug laiko ir pastangu.Jei leisit patikslinsiu,kad i su borek nesideda jogurtas, ir vandens tik 1-2 saukstai/as jo isviso nededu/ ir margarina tik pramoniu budu gaminant naudoja,sviestas ir tik sviestas.Svarbu kuo ploniau iskociotı tuos lakstus nesvarbu jei suplys,kuo ploniau tuo geriau… dedant i verdantii vandeni saugoti kad nesukibtu,nes po to nebeatplesi ju 🙂 Sekmes

Reply
Asta 27 Rgp ’13 - 5:52 pm

Labai ačiū už patarimus! 🙂
Tikrai skanus patiekalas, mums labai patiko. Nors, žinoma, laiko užima pakankamai daug, bet smagu pagaminti kažką sudėtingesnio nei visai paprasto, o paskui džiaugtis rezultatu bei geru skoniu 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų