Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Kepėjai be stabdžių: Viktorijos biskvitas (Victoria sponge)

parašė Asta 30 Bal ’12
Kepėjai be stabdžių: Viktorijos biskvitas (Victoria sponge)

Kai į realybę grįžti iš svajonės, pirmas akimirkas viskas pasirodo besą pilka, liūdna ir niūru. Prisimindamas dar tas tokias artimas akimirkas, kurios jau bum-ir-baigėsi, susigūži, užsidarai savo kambaryje, pakiši nosį po anklode ir ilgai miegi. Liūdi. Gal net truputį paašaroji. O tuomet atitrauki užuolaidas, įsileidi į namus ir į širdį vasarą pavasarį. Išsitrauki iš stalčiaus šypseną ir nusprendi būti laiminga.

O kai kartais tikrai pasidaro labai liūdna, į pagalbą ateina likimas – ir pamėtėja tau puikų savaitgalį. Draugus, kurių beprotiškai pasiilgai. Ilgą popietę ant žalios žolės, kaitinantis po vasariška saule ir lėtai gurkšnojant vyną. Naujas ir labai džiuginančias pažintis, ilgai lauktas. Smagų pikniką tarp smagių  žmonių, skanių patiekalų, trupučio fotoaparato blyksčių ir daug šypsenų. Ar filmą, pagal kurį norisi šokti. Šokti, šėlti, juoktis… gyventi.

 

Dar gi savaitgaliais (ir ne tik savaitgaliais), žinia, kaip priešnuodį blogai nuotaikai galima pasitelkti pyragų kepimą. Sąlyga tik viena – jau einant į virtuvę, tą netikusią nuotaiką reikia mesti lauk pro langą. O tada, paskendus šokolado kvapuose, ir tie menkučiai likę slogučiai ištirpsta ore…

Skonis: 8/10. Kakaviniai biskvitai, grietinėlė ir vyšnios – „Juodojo miško” klasika, kuri, matyt, lengvai atrastų kelią į daugelio žmonių širdis. Tai tikrai puikus skonių derinys. Ir į mano namuose desertą ragavusiųjų širdis, Viktorijos biskvitas, kelią, atrodo, taip pat surado. Purūs kakaviniai biskvitai, švelniai rūgštelėjęs vyšnių džemas ir saikingai saldi grietinėlė. Viskas puiku. Bet vis tik, gamindama antrą kartą, biskvitus rinkčiausi šiek tiek plonesnius (žinau, kad stori biskvitai – šio torto išskirtinumas, bet man jie buvo jau kiek per stori… na, bent truputį plonesnių norėtųsi). Ir grietinėlė, pirmą kartą tepant, man susitepė labai storu sluoksniu, o dar tas storas biskvitas ant viršaus, rezultatas – po valandėlės vienas nuo kito nuslydę sluoksniai… taigi, tepčiau atsargiai. Plonesniais sluoksneliais. Nors ir šįkart labai neblogai pavyko tortą „suremontuoti”, o valgiusiems tik skonis terūpėjo. Todėl viskas iš esmės tikrai gerai. Buvo skanu.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Kepėjai be stabdžių

Viktorijos biskvitas (Victoria sponge)

Atsispausdinti
Porcijos: 10 Paruošimo laikas: 1 val. 30 min.

INGREDIENTAI

Biskvitams:
225 g sviesto, kambario temperatūros
225 g cukraus
4 dideli ar 5 maži kiaušiniai
210 g miltų (405D tipo)
1 1/2 arb.š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
2 kupini valg.š. karčios kakavos

Vyšnių džemui:
1,5 puodelio (275 g) šaldytų vyšnių be kauliukų
2 valg.š. citrinos sulčių
2/3 puodelio cukraus
4 valg.š. (50 g) kukurūzų krakmolo
70 ml vandens

Grietinėlei:
450 ml grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
2 pakeliai grietinėlės standiklio (nebūtinai)
3 valg.š. cukraus
2 arb.š. vanilinio cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite biskvitus. Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo.
2. Muškite po vieną kiaušinį ir gerai išsukite.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir kakava. Įmaišykite juos į sviesto masę.
4. Ištepkite dviejų 16-18 cm skersmens atsegamų kepimo formų dugnus sviestu (netepkite kraštų!)*.
5. Sukrėskite tešlą ir išlyginkite.
6. Kepkite 25-30 minučių iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, naudodami ir ventiliatoriaus funkciją, jei
įmanoma.
7. Iškepusius biskvitus 5 minutes vėsinkite skardoje, o vėliau palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Jei
viršus per daug išsipūtė – nupjaukite.
8. Paruoškite vyšnių džemą. Į nesvylantį puodą sudėkite vyšnias, citrinos sultis, cukrų, krakmolą ir vandenį. Gerai išmaišykite.
9. Kai užvirs, virkite apie 10 minučių, nuolat maišydami, kol sutirštės**.
10. Jei vyšnios labai rūgščios – ragaukite, gal reikia daugiau cukraus.
11. Paruoškite grietinėlės kremą. Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Jei planuojate tortą tiekti kitą dieną ar tiesiog norite būti užtikrinti, kad grietinėlė puikiai išsiplaks, naudokite ir grietinėlės standiklį. Taip būsite ramūs, kad grietinėlė neišskys po sąlyčio su uogiene.
12. Surinkite tortą. Į lėkštę dėkite pirmąjį paplotį, ant viršaus krėskite vyšnių uogienės ir uždėkite pusę grietinėlės.
13. Uždėkite antrąjį paplotį ir papuoškite likusia grietinėle ir vyšniomis.
14. Skanaus!

* biskvitus kepiau 15 cm kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi, per du kartus. Biskvitai gavosi itin stori – turėtų puikiai pakakti 2/3 tešlos kiekio.
** Mano vyšnių džemas sutirštėjo iki reikiamos konsistencijos dar nė nespėjus masei užvirti. Atvėsęs džemas buvo tirštas – toks, koks ir turėtų būti.

citrinosgrietinėlėkakavakukurūzų krakmolassaldumynaitortasuogosvanilėvyšnios
10 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)
kitas įrašas
Vanilinis varškės tortas su braškėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Migdolinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su braškėmis...

Tortas „Napoleonas”

Sluoksniuotas mėlynių desertas

Naminiai senoviniai zefyrai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Linco sausainiai (Linzer cookies)

Sluoksniuoti želė kubeliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Žaliasis kokteilis su persikais

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Nealkoholinis karštas vynas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Sumuštiniai su lašišos užtepėle

Karšti sumuštiniai su špinatais ir sūriu

Česnakiniai sūrio krekeriai su morkų humusu

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su avokadais ir...

10 komentarai

Ziu 30 Bal ’12 - 8:33 pm

Gražus labai. Atsignybčiau mieliausiai! 🙂

Reply
Asta 1 Geg ’12 - 7:11 pm

Žiupsneli, mielai pavaišinčiau 🙂 Ačiū 😉

Reply
Indrė 1 Geg ’12 - 9:56 am

Et gaila, kad slydo. Aš to nesulaukiau, mat suvalgėm vos suteptą. Bet taviškis bent nufotografuotas labai gražiai atrodo :}

Reply
Asta 1 Geg ’12 - 7:12 pm

Stengiaus 🙂 Nors, kaip sakiau, paskui aš jį visai sėkmingai sulipdžiau atgal ir istorija baigėsi laimingai 🙂 Ir dar skanus buvo – o tai svarbiausia 🙂

Reply
Jurgita 1 Geg ’12 - 3:36 pm

pasirodo, tokį esu kepus seniausiai jau, net pasitikslinau bloge – tik su baltojo šokolado, grietinės ir trešnių įdaru 🙂 patiko. tik biskvitą visgi sulaistyčiau kuo nors: arbata, sultimis ar dar kuo skaniu – drėgnesnius kepinius mėgstu.

Reply
Asta 1 Geg ’12 - 7:14 pm

Jurgita, aš irgi renkuosi drėgnesnius kepinius, nors šis tikrai, kita vertus, nebuvo sausas. Biskvitas purus, tikrai ne sprangus.

Reply
Ausra 1 Geg ’12 - 6:16 pm

Asta – labai grazu, bet kaip matyti, ne be trukumu…; Oh Well, kaip sakoma; visko buna;

Black Forest tortas yra pats skaniausias mano gyvenime kada nors valgytas tortas; o valgyta daug; ir gyvenimas netrumpas; taip, biskvitai turi buti stori, bet tavo recepte biskvitai tikriausiai per sunkus, todel ir nuo grietineles slydo; Juodo misko biskvitai labai lengvi ir purus, dregni, bet tokie visisikai besvoriai, todel ant kremo jie sedi be vargo ir niekur neslysta; biskvitu tesloje daug vandens; ir daug aliejaus; ir daug kakavos; todel jie juodi kaip naktis ir absoliuciai tobuli; patys skaniausi biskvitai; skaniau, negu velnio maistas;

o kad grietinele butu standi, nereikia ten jokio standiklio; reikia riebios grietineles; pacios pacios riebiausios; ir paskui reikia plakti, is pradziu be cukraus, kol graziai isputos; po to plakant pamazu berti cukru; labai pamazu; tada cukrus tirps ir tuo paciu sutvirtins oro pusleles besiplakancioje grietineleje; nu, cia jau mokslas; o trumpai tai reikia daryti kaip creme chantilly; grietinele bus standi kaip akmuo, ir gerai stoves saldytuve; svarbu tik neperplakti, nes pasidarys sviestas;

as dar i grietineles krema megstu deti maskarpones surio; juodajam miskui maskarpone ypac tinka, prie vysniu, sokolado ir t.t.;

vienu zodziu, Juodasis miskas – liuks tortas; butinai iskepk dar karta; cia tau nuoroda i recepta;

http://vaikai-vanile.blogspot.com/2011/08/jurates-ir-kolumbijos-povestuvinis.html

arba jeigu manim nepasitiki: stai cia originalas: http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/04/blackest-forest-gateau-and-giveaway.html

Reply
Asta 1 Geg ’12 - 7:22 pm

Aušra, ačiū už komentarą! Ir už tiek patarimų! Patinki tu man, žinok :)))

O esmė gi čia tame, kad receptas – „Kepėjų be stabdžių” (http://kepejaibestabdziu.blogspot.com/2012/04/balandzio-menesio-issukis-viktorijos.html) iššūkis. Kaip skelbia projekto taisykės, gaminame tiksliai tiksliai pagal receptą, be jokių nukrypimų. Ir žiūrim, kas gaunas. Tai va – štai ir mano rezultatas 🙂
Šiaip čia ir nėra klasikinis „Juodasis miškas” – su juo palyginau tik dėl to skonių derinio – kakava, grietinėlė, vyšnios.

Su grietinėle ir standikliu tai tu teisi, bet, žinok, man ta mūsų parduotuvėse esanti 36% grietinėlė atrodo gal tik 30% siekianti. Kai nusiperku lenkišką turguje, standiklius galiu pamiršti, nes jokio vargo su išplakimu nematau. Nu bet su lietuviškom… arba man nesiseka su jom tiesiog, arba kažkas su jom ne taip. Kartais – viskas čiki, bet kartais… net plakimas pagal visas taisykles, kurias tu taip gražiai ir išsamiai surašei, nė velnio nepadeda 🙂

Na, o tavo „Juodasis miškas” – atrodo nuostabiai, fantastiškai!!! Tiesą sakant, tikriausiai visi tortai iš tavęs yra mano „noriu išmėginti” sąraše, taigi… kada nors 🙂 Būtinai. Ir aš tavim visiškai pasitikiu, jau dėl tortų tai tikrai! 😀

Reply
Ada 16 Rgp ’13 - 10:03 am

Negaliu nepakomentuoti, nes cia tikrai ne tradicine Victoria’s sponge. Tradicinis angliskas Viktorijos biskvitinis tortas yra baltas: sviestas,cukrus,kiausiniai,miltai(siais laikais naudojami self raising flour) -jokiu budu ne sokoladinis. Pertepami biskvitai tik avieciu dzemu ir sviestiniu-cukraus pudros kremu. Ir man cia labiau panasus i vokiskaji Juodaji miska, tad pavadinimas labai klaidinantis. Sutinku,kad skonis sio torto puikus.

Reply
Asta 21 Rgp ’13 - 6:31 pm

Ada, labai ačiū už komentarą 🙂 Tikrai nesiginčiju ir sutinku, jog tai nėra klasikinis Viktorijos biskvitas. Tiesą sakant, šis tortas buvo gamintas projektui „Kepėjai be stabdžių” (http://kepejaibestabdziu.blogspot.com/2012/04/balandzio-menesio-issukis-viktorijos.html), pagal kurio taisykles turime gaminti pagal jau pateiktą receptą be nukrypimų, o tuomet pristatyti rezultatus 🙂
Atsiprašau, jei pavadinimas suklaidino 🙂

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų