Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Daržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAIMiltiniai patiekalaiNesaldūs pyragaiVarškės patiekalai

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

parašė Asta 7 Geg ’19
Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Apsidairiau po savo saulėtą virtuvę ir supratau, kad paskutiniu metu tapo saldu saldu, kur dairaisi. Ir ne veltui – juk šitiek progų atnešė pavasaris! Ir dar ne vieną atneš, tyliai galiu pašnabždėti, – apie visas ruošiuosi papasakoti, visais saldžiais dalykais dar ateis laikas pasidalinti. Bet kol kas cukrų bent trumpam slepiu giliai virtuvės stalčiuje ir kviečiu prisiminti nesaldžius pyragus. Kalbu apie juos tikrai rečiau nei kepu; pikantiški pyragai yra vienas mano mylimiausių nesaldžių patiekalų. Man patinka tai, kokie jie universalūs, kaip lengvai pagaminami ir kaip tobulai tinka likučių naikinimo „akcijoms“, kai norisi mažiau švaistyti ir daugiau išsaugoti. Esu ne kartą įsitikinusi, kad jie nepamainomi ir iškylose (jų sezonas jau ranka pasiekiamas!), bet ne ką mažiau puošia ir šventinį stalą. Žodžiu, jei dar neatradot nesaldžių pyragų savo virtuvėje, – pats laikas tą padaryti!

Šis pyragas man ypatingai patinka; tą įrodo ir iškalbingas skaičius – per pastarąjį mėnesį kepiau jį penkis (penkis!) kartus. Pirmą ir antrą kartą – „Kauno grūdų“ fotosesijai, trečią kartą – laukdama svečiuose draugės, ketvirtą kartą – Velykoms, penktą kartą – vakar, nes „gelbėjau“ varškę ir šis „gelbėjimo“ būdas pasirodė labiausiai viliojantis.

Šiandien nedaugžodžiausiu, tiesiog – pyragas paprastas, lengvai paruošiamas, LABAI skanus! Varškės įdaras labai sultingas ir purus, kietasis sūris jam suteikia malonaus pikantiškumo, o pomidorus pasistenkite pasirinkti pačius kvapniausius, saldžiausius ir gardžiausius. Tešlos krepšelis irgi ne mažiau svarbi pyrago dalis – man patinka į tešlą įberti prieskoninių itališkų žolelių, kurios suteikia ypatingo aromato ir skonio, o labiausiai man patinka tai, kad pagal šį receptą paruošta tešla net pačiuose pyrago krašteliuose yra trapi, bet minkšta.

Kiek anksčiau šiuo mano receptu dalijosi „Kauno grūdai“, pikantiško pyrago receptas ir video (!) buvo įkeltas į receptų portalą LaMaistas.lt, o dabar – dalijuosi ir čia, savo saulėtoje virtuvėje. Jums belieka vienas vienintelis, paskutinis ir pats svarbiausias žingsnis – pagaminti! Bus labai skanu, pažadu, šypt.

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Atsispausdinti
Porcijos: 6-8 porcijos Paruošimo laikas: 20 min. + 30-60 min. tešlos šaldymas Gaminimo laikas: 45-50 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
1 ½ puodelio (210 g) „Kauno grūdų“ kvietinių miltų „Ekstra“
1 arb. š. druskos
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
1 valg. š. (20 g) cukraus
½ puodelio (115 g) šalto sviesto
¼ puodelio (60 ml) šalto vandens

Įdarui:
360 g varškės (9 proc. riebumo)
100 g tarkuoto kietojo sūrio
5 kiaušinių
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio muskato
70 g špinatų
4 pomidorų

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, itališkas žoleles ir cukrų.
2. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
3. Dalimis į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti.
4. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30-60 minučių.
5. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, įklokite ją į 22 cm skersmens kepimo indą taip, kad užklotų indo dugną ir sieneles. Paspauskite delnais, subadykite tešlą šakute ir palaikykite šaldytuve dar 30 minučių.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
7. Paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Išsukite iki vientisos masės. Sudėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, išmaišykite.
8. Tris pomidorus supjaustykite į keturias dalis.
9. Išimkite tešla išklotą kepimo formą iš šaldytuvo. Ant tešlos išdėliokite pomidorų ketvirčius, odelėmis į apačią. Ant pomidorų užpilkite paruoštą varškės įdarą.
10. Vieną likusį pomidorą supjaustykite riekelėmis ir jas įdėliokite ant įdaro viršaus.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių. Jei matote, kad pyrago viršus per greitai ima skrusti, uždenkite folija ir kepkite toliau, kol pyragas bus iškepęs ir tvirtas.
12. Leiskite pyragui apie 10 minučių atvėsti kepimo formoje, tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

 Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

grietinėlėitališkos žolelėskiaušiniaikietasis sūrismuskatasnesaldus pyragaspikantiškas pyragaspomidoraišpinataisūrisvarškė
12 komentarai
24
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Varškės ir pistacijų tortas su avietėmis
kitas įrašas
Česnakiniai sūrio krekeriai su morkų humusu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu ir medumi

Kitokia balta mišrainė

Vištienos kotletukai su varške

Naminiai mėsainiai

Lipnūs česnakiniai vištienos sparneliai

Risotto su vištiena ir kokosų pienu

REKLAMA

GĖRIMAI

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Braškių ir citrinų limonadas

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Braškinis pieno kokteilis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kokosinis jogurtinis tortas su bananais ir želė

Nekeptas mangų sūrio tortas

NAUJI PAŽADAI // Spanguolių tiramisu su apelsinais

Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais

UOGŲ SEZONAS // Kokosinis braškių ir rabarbarų trupiniuotis

Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Orkaitėje keptos bulvės su silke ir grietinės-garstyčių padažu

Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu

Moliūgų risotto su vištiena

Vištienos, ryžių ir daržovių apkepas

Sūriu apkeptos česnakinės bulvytės su šonine

Tiršta bulvių ir vištienos sriuba

12 komentarai

Vaida 8 Geg ’19 - 10:20 am

Butinai reiks ismegint, labai skaniai atrodo. Gaila tik kad vyrui kas ne mesa, tas ne maistas 🙂

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:40 am

Vaida, pamėginkit būtinai, – girdėjau, kad net mėsą garbinantiems vyrams šis pyragas labai patiko! 😀

Reply
Vaida 14 Geg ’19 - 6:14 am

Mano mėsėdis vyras labai išgyrė šį pyragą :)))). Tik neturėjau špinatų, dėjau apvirtą brokolį – bet pats bazinis receptas, tešla, užpilas – labai labai skanu. Ačiū!!!

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:40 am

Na va, štai kaip! 🙂 Labai džiaugiuosi! 🙂

Reply
Akvilė 15 Geg ’19 - 1:44 pm

Labai skanus, negalėjau patikėt, kaip 4-metis kirto pilnais žandais net neklausdamas „kas ten tie žali” 🙂 Bus kartojamas, ačiū už pasidalinimą 😉

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:41 am

Akvile, ačiū jums, kad išbandėte, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
:-) 28 Bir ’19 - 1:18 pm

Super puikus ir nuostabus apkepas!!! Tik, kadangi man bet kaip termiškai apdoroti špinatai, o ypač kai jie varškėje, atrodo kaip nesusipratimas(;-)), vietoje jų į varškę maišiau 35 g. šviežio baziliko. Gavosi sultingais, skanus, gaivus – nuostabus! Dėkui!

Reply
:-) 28 Bir ’19 - 1:22 pm

Ir dar – į varškės vidų kišamus pomidorus būtų sveika šiek tiek paprieskoninti, kad išryškėtų skonis, nes dabar valgant ką tik iškepusį atrodo tokie kiek prėskoki;-) Bet kitą dieną jau persisunkia skonio iš varškės ir būna viskas gerai:-)

Reply
Asta 7 Lie ’19 - 7:36 pm

Džiaugiuosi, kad pyragas patiko! O improvizacijos virtuvėje visada sveikintinos, džiugu, kad pritaikėte savo skoniui 🙂

Reply
Kristina 15 Bir ’20 - 6:39 am

Kaip manote ar tiktų pakeistu šviežius pomidorus saulėje džiovintais?

Reply
Lina 17 Sau ’21 - 8:08 am

Labaaaai skanu! Galvojau, kad pasirinkau daryti nesamonę ir tikrai jo nieks nevalgys, bet gavosi super ir pirmasis buvo suvalgytas! ❤️

Reply
Martina 24 Rgp ’21 - 7:23 pm

Puikus receptas, pyragas gavosi skanus, darysiu ir vel! Ačiū:)

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų