Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIKarštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIPASAULIO SKONIAIVarškės patiekalai

Borekas su varškės ir špinatų įdaru

parašė Asta 17 Lap ’21
Borekas su varškės ir špinatų įdaru

Rudens dienoms tampant vis tamsesnėmis, kelionės yra nuostabus būdas pabėgti nuo pilko dangaus, žvarbių vėjo gūsio ar kažkur giliai širdy besikaupiančio slogučio. Net jei tai – skonių kelionės, vykstančios savoj virtuvėj. Orkaitė gal ir nesušildys taip, kaip saulė kažkur kitam pasaulio pakrašty, bet maistas yra būdas pažinti svetimas kultūras ir leistis į mažą nuotykį. Leiskimės? Šįkart – į Turkiją!

Borekas (Börek) – plonytės sluoksniuotos filo tešlos kepinys, ruošiamas su įvairių rūšių įdarais: mėsos, įvairių sūrių, daržovių, žalumynų. Priklausomai nuo regiono, borekas gali būti formuojamas ir kepamas įvairių formų. Kartais jį galite pamatyti panašų į pyragą, kartais – kaip į nedidelius pyragėlius, suktinukus ar paplotėlius. Kartais jis kepamas orkaitėje, kartais – verdamas aliejuje (dažniau taip verdami mažieji pyragėliai). Produktas, neabejotinai vienijantis visus borekus, yra išskirtinai plona filo tešla, kurios lakšteliai iškepa gardžiai traškūs, o po jais besislepiantis įdaras – gardus ir sultingas.

Sakoma, kad Turkijoje nėra tokio dienos meto, kuriam patiekti boreką nederėtų. Jis gali būti valgomas pusryčiams, pietums ir vakarienei, taip pat – užkandžiams. Patiekti jį galite su natūraliu jogurtu ar prie dubenėlio sriubos. Turkijoje borekas dažnai valgomas su airanu, vandens ir jogurto gėrimu.

Šiais laikais net ir Turkijoje borekas kur kas rečiau gaminamas namuose ir dažniau įsigyjamas kepyklėlėse, todėl teigiama, kad pasitikti svečius su naminiu kepiniu – ypatingos pagarbos ir dėmesio ženklas.

Ar yra teisingiausias būdas pagaminti boreką – vienas vienintelis receptas ar skonių derinys, nuo kurio reikėtų pradėti? Vargiai, nes variacijų čia tiek daug, kad kiekvienam belieka atrasti sau skaniausią.

Pradėkim nuo šio – nuo boreko su varškės ir špinatų įdaru. Rezultatas labai gardus, o detalus receptas ir kiekvieno žingsnio nuotraukos leis nepasiklysti gamybos procese.

PATARIMAI

  • Filo tešla. Ji – šio kepinio unikalumas, tad pakeisti jos kitokia tiesiog nepavyks. Gera žinia, kad įsigyti jos galite kone visuose didesniuose prekybos centruose. Žvalgykite šaldikliuose ar šaldytuvuose – galite naudoti tiek šviežią, tik šaldytą filo tešlą. Jei naudojate šaldytą, labai svarbu: likus parai (24 valandoms) iki gaminimo pradžios, perkelkite tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite tešlos atšildyti kambario temperatūroje, nes pernelyg sparčiai šildami ploni tešlos lakšteliai sulips, jų nepavyks atskirti ir susluoksniuoti. Taigi, planuokite boreko gaminimą šiek tiek iš anksto!
  • Įdaras. Beveik bet kokį įdarą galėtumėte įsukti į boreko vidų: mėsos, paukštienos, įvairiausių sūrių, daržovių, žalumynų. Turkijoje labai populiarūs borekai su avienos įdaru, taip pat – su fetos sūrio įdaru.
  • Boreko forma. Jei sukti ritinėlius atrodytų pernelyg sudėtinga, galite susluoksniuoti boreką į kepimo formą aukštesniais krašteliais lyg pyragą. Jis praras dalį žavesio, tačiau skonis išliks puikus!
  • Kaip patiekti? Sakoma, kad Turkijoje borekas valgomas pusryčiams, pietums, vakarienei ir dar – užkandžiams tarp jų. Ragaukite boreko su natūraliu jogurtu, sultiniu, patiekite prie sriubos. Turkijoje borekas dažnai patiekiamas su airanu, vandens ir jogurto gėrimu. Šio jogurtinio gėrimo jau galima įsigyti ir Lietuvoje.
  • Laikymas. Sandariame indelyje šaldytuve boreką galite laikyti iki 3-4 dienų. Likučius prieš patiekiant galite pašildyti, nors skanus borekas ir šaltas – lyg nesaldi bandelė.

Borekas su varškės ir špinatų įdaru

Atsispausdinti
Porcijos: 8 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 45-50 min.

INGREDIENTAI

Įdarui:
3 didelių kiaušinių
540 g varškės (9% riebumo)
125 g mocarelos sūrio
100 g kietojo sūrio
150 g šviežių špinatų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. juodųjų pipirų

Aptepimui:
1 didelio kiaušinio
2 valg. š. natūralaus jogurto
50 g tirpinto sviesto

Sluoksniavimui:
450 g filo tešlos (12 lapelių)
30 g tirpinto sviesto
saujelės sezamų sėklų

GAMINIMO EIGA

1. Jei borekui naudosite šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudosite šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite: likus parai iki boreko gaminimo, perkelkite tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite atšildyti tešlos kambario temperatūroje – per greitai šildami, ploni filo tešlos lakšteliai sukibs ir negalėsite jų atskirti.

2. Paruoškite įdarą. Lengvai išplaktus kiaušinius, varškę, tarkuotą mocarelos ir kietąjį sūrį, pasmulkintus špinatų lapelius, druską ir pipirus gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.

3. Paruoškite aptepimą. Kiaušinį lengvai išplakite su jogurtu ir atvėsintu tirpintu sviestu.

4. Susluoksniuokite boreką. Iš šaldytuvo išimkite ir išvyniokite filo tešlą. Iš karto lakštelius įtaisykite tarp dviejų drėgnų rankšluosčių, kitaip atvira tešla labai greitai ims sausėti ir trupėti. Tarp drėgnų rankšluosčių tešlą laikykite viso gamybos proceso metu.

5. Imkite pirmąjį lakštelį filo tešlos. Padėkite jį ant lakšto kepimo popieriaus. Plonai aptepkite kiaušinio, jogurto ir sviesto plakiniu.

6. Ant viršaus dėkite antrąjį lakštelį tešlos ir vėl taip pat plonai aptepkite plakiniu. Tą pat pakartokite su trečiu lakšteliu. Ant jo dėkite ketvirtąjį ir jo neaptepkite plakiniu.
7. Trečdalį varškės ir špinatų įdaro paskirstykite išilgai ilgosios kraštinės krašto.

8. Susukite į ritinėlį taip, kad įdaras liktų viduje.

9. Lygiai taip pat paruoškite dar du ritinėlius.
10. Vieną ritinėlį susukite į spiralę. Prie jo prijunkite antrąjį (lengvai paspauskite, kad kiek sukibtų) ir sukite toliau. Taip pat prijunkite ir trečiąjį.

11. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
12. Kepimo indą, panašaus skersmens į susuktą spiralę, ištepkite gabalėliu sviesto. Su visu kepimo popieriumi įkelkite boreką į kepimo indą. Lengvu judesiu kepimo popierių ištraukite iš po apačios.

13. Boreko viršų aptepkite tirpintu sviestu ir apiberkite sezamų sėklomis.

14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes, kol viršus bus apskrudęs iki ausinės spalvos.

15. Šiek tiek atvėsinkite, pjaustykite gabalėliais ir patiekite su natūraliu jogurtu.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

filo tešlajogurtaskietasis sūrismocarelapasaulio skoniaišpinataisūrisvarškė
0 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Enčilados su vištiena ir sūriu
kitas įrašas
Kalėdiniai šokoladiniai keksiukai – eglutės

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Šviežių daržovių salotos su kepta duona ir vištiena

Varškės apkepas su moliūgais

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su avokadais ir...

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

Itališki pyragėliai su rikotos kremu „Cannoli“

REKLAMA

GĖRIMAI

Braškių ir citrinų limonadas

Karamelinis ledų ir kavos desertas

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Kreminis airiško viskio likeris

Žaliasis avokadų kokteilis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Lipnūs česnakiniai vištienos sparneliai

Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Česnakiniai-citrininiai vištienos sparneliai

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

Šakšuka su morkomis

Brokolių ir varškės blyneliai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Citrininis-kokosinis tortas su avietėmis

Varškės ir obuolių pyragas

Mielinė cinamoninė plėšoma duonelė su migdolais

Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu

Varškės tortas su braškėmis ir bananais

Tortas „Napoleonas”

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Canelés (Cannelés) de Bordeaux

    7 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (352)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (684)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (93)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų