Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Pyragas su varške „Draugystė“

parašė Asta 18 Spa ’19
Pyragas su varške „Draugystė“

Esu labai laiminga ir dėkinga likimui (ir sau – nes juk patys tą likimą dažnai sau ir nulemiam!), kad jau kiek daugiau nei metus „Saulėta virtuvė“ yra mano darbas. Tikras, nuoseklus, aktyvus. Kartais tekantis ramia vaga, o kartais suteikiantis progą pasimokyti iš savo klaidų, keliantis naujus iššūkius ar net truputį varantis iš proto. Bet kad ir kokiais amerikietiškais kalneliais belėkčiau, stengiuosi išlikti sąmoninga – kasdien sau primenu, kokia esu laiminga būdama čia, kur esu, ir veikdama tai, ką šiuo gyvenimo etapu veikiu.

Pakalbėkim truputį apie iššūkius, kurių man atneša darbas. Iššūkiai virtuvėje – lygiai tokie patys iššūkiai, tik valgomi, šypt. Būna, kad juos sugalvoju ne pati. Pavyzdžiui, šią savaitę galiausiai perpratau naminių senoviškų zefyrų receptą, kas iš pradžių atrodė kone neįmanoma, ir jie pavyko to-bu-li! Receptas tikrai bus, netgi su nuotraukomis žingsnis po žingsnio ir visu sąrašu patarimų, kad dalykai, kuriems suprasti man reikėjo keturių bandymų, jums būtų aiškūs iškart. Mėgstu tokius iššūkius „aukščiau bambos“ – truputį pasikeikiu, bet mėgstu. Čia lyg nueiti žygį be jokio fizinio pasiruošimo; kažkur žygio viduryje galvoji, kad verksi iš nevilties, bet galiausiai įveiki ir verki iš laimės.

Būna, kad iššūkius mielai sau išsikeliu pati, ir šis pyragas, akimirksniu nukeliantis į vaikystės prisiminimus ir arbatos popietes su mama, – vienas tokių. „Draugystė“, koks gražus pavadinimas! Ar prisimenat jį ir jūs? Trapios tešlos lakštai, pertepti plonu sluoksneliu džemo ir kur kas gausesniu sluoksniu vanile kvepiančios varškės. Prisimenu, kaip su mama pirkdavome tokį pyragą turguje, kaskart tik nedidelį gabalėlį tam kartui, o grįžusios namo kaisdavom vandenį kavai ar arbatai. Vienu metu gabalėlis „Draugystės“ buvo tapęs kone mūsų ritualu, mielu ir labai skaniu. Tada dar nebūčiau patikėjusi, kad vieną dieną ir pati kepsiu pyragus. Aukštyn kojomis viskas man, tuomet visiškai susipykusiai su virtuve, apsivertė tik po poros metų.

Kepiau šį nuostabų pyragą birželį, jo receptu dalijosi „Miltai Kauno Grūdai“, o aš pati taip ir uždelsiau pasidalinti čia, savo tinklaraštyje. Atėjo ir ruduo, kol galiausiai dalinuosi, bet gal ir gerai – man rodos, nėra geresnio metų laiko pyragams nei ruduo.

Kad popietės ir kavos pertraukėlės būtų dar jaukesnės, saldesnės, dar labiau laukiamos!

 Pyragas su varške „Draugystė“

 Pyragas su varške „Draugystė“

 Pyragas su varške „Draugystė“

Pyragas su varške „Draugystė“

Atsispausdinti
Porcijos: 20 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 60 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
150 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 kiaušinio
1 ½ valg. š. grietinės
2 stiklinių + 2 valg. š. (300 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos

Įdarui:
300 g varškės
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 kiaušinių
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 valg. š. miltų
2 kiaušinių baltymų
150-180 g obuolienės ar kitokio tiršto džemo

Aptepimui:
1 kiaušinio trynio

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išplakite. Sudėkite grietinę, vėl gerai išmaišykite.
3. Kitame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir išmaišykite. Užminkykite tešlą.
4. Išminkytą tešlą padalinkite į dvi dalis, iš kurių viena būtų šiek tiek didesnė už kitą. Mažesniąją dalį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
5. Kepimo skardą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi. Įklokite į ją iškočiotą didesniąją tešlos pusę. Suformuokite 0,5-1 cm aukščio kraštelius. Subadykite šakute.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tuomet išimkite ir atvėsinkite.
7. Paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite cukrų, sudėkite du kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir miltus. Labai gerai išsukite iki visiškai vientisos masės.
8. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
9. Atvėsusį tešlos pagrindą tolygiai aptepkite obuoliene ar kitu mėgstamu džemu. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės masę, o ant jos atsargiai uždėkite antrąją iškočiotą tešlos dalį. Kraštelius švelniai apspauskite.
10. Pyrago viršų aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Peiliu įbrėžkite negilius rombus.
11. Kepkite pyragą iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol pyragas sutvirtės, o paviršius bus gražiai auksinės spalvos.
12. Visiškai atvėsinkite iškepusį pyragą, tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

 Pyragas su varške „Draugystė“

 Pyragas su varške „Draugystė“

desertasdžemaskepiniaiobuolienėpyragassaldumynaivanilėvarškė
10 komentarai
80
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bulvių keksiukai su daržovėmis
kitas įrašas
Bulvių ir menkės paplotėliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

„Banana Split“ su jogurtu, granola ir uogomis

Pyragas „Obuolių ruduo”

Blyneliai su pieniško šokolado lašeliais

Tortas su morengu, sviestiniu kavos kremu ir šokoladu

Kepti cinamoniniai obuoliai

Kokosiniai sausainėliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Salotos su mangais, avokadais, mocarela ir duoniukais

Purūs blyneliai su džemo įdaru

Sėklų duona

Nicos salotos

Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais...

Pyragėliai su pomidorais ir trijų rūšių sūriu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Tiršta bulvių ir lašišos sriuba

Kugelis su vištų sparneliais

Marinatas šašlykams

Svogūnų pica

Kibinai su kiauliena

Rudeniškas veršienos troškinys

10 komentarai

Renata 21 Sau ’20 - 8:10 am

Sveiki, norriu paklausti dėl l baltymu varskes idare, ka jie duoda? 🙂

Reply
Asta 26 Sau ’20 - 3:48 pm

Renata, į varškės įdarą įmaišyti išplakti kiaušinių baltymai varškės sluoksniui suteikia lengvumo, purumo 🙂

Reply
Aura 10 Bal ’20 - 6:29 pm

Nuostabaus skonio pyragas! Ačiū už receptą. Draugai gyrė, kad skaniausias Draugystės pyragas, kokį teko valgyti.

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 11:46 am

Aura, nuostabūs draugų atsiliepimai, labai džiaugiuosi! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais 🙂

Reply
Gintare 8 Geg ’20 - 6:47 pm

Labai skanus pyragas,tik man prireike daugiau miltu nes tesla kociotis nenorejo (kociojau tarp kepimo popieriaus lapu nes labai minksta,gal del to iskepusi tokia lengva ir trapi buvo),mano obuoliene turbut buvo per svelni nes jos beveik nesijaucia kitakart bandysiu kokiu melyniu gal..ir tas juosteles virsuj turbut nepakankamai gilias padariau nes jos sukepe atgal:))) ir ju nebesimate:) zodziu isirasiau kelias pastabas kitam kartui i sasiuvinuka bet is esmes labai skanus pyragas! Aciu uz recepta!

Reply
Asta 15 Geg ’20 - 6:35 pm

Gintare, labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko, o atsižvelgus į tas kelias sau pasirašytas pastabėles, tikiu, kitąkart iškeps tiesiog tobulas! 🙂

Reply
Eva 11 Spa ’20 - 5:19 pm

Kepu jau ne pirmą kartą šį pyragą ir kiekvieną kartą puikiai pavyksta. Ačiū už receptą! Labai puikus ir skanus pyragas 🙂

Reply
Asta 25 Spa ’20 - 10:09 pm

Eva, gera girdėti, ačiū jums! 🙂

Reply
Vitalija 14 Lap ’20 - 4:37 pm

Puikus receptas:) Norejau tik paklausti, ar iskepusi pyraga paliekate atvesti orkaiteje, kurioje ir kepe, ar ji reikia is karto isimti is orkaites?

Reply
Asta 4 Gru ’20 - 8:51 pm

Vėsinu praviroje orkaitėje 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų