Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Tortas „Opera”

parašė Asta 27 Kov ’12
Tortas „Opera”

Teatras – tai klasika. Moterys, pasipuošusios dailiomis suknelėmis ir aukštakulniais bateliais, ir vyrai, iš spintos išsitraukę marškinius ir kaklaraištį. Prieš spektaklį, prie durų būriuojantis žmonėms, gali pajausti pakilią, šventinę nuotaiką, ir tuomet supranti – vakaras, kai žmonės susiruošia į teatrą, nėra eilinis vakaras. Tai maža šventė.

Šiandien, kovo 27 d., minimą teatro dieną atšvęsti, žinoma, reikėtų teatre. Stebint puikų spektaklį, žavintis aktorių vaidyba ir išgyvenant visus čia pat verdančius jausmus kartu su jais. O po spektaklio, vis dar pilni įspūdžių, galite pasimėgauti tortu „Opera“, kurio pavadinimas simboliškai tinka teatro dienai paminėti.

Tortas „Opera“ – pasaulyje puikiai žinomas prancūziškas desertas, kuris netrukus švęs šimtą devintąjį gimtadienį, todėl jį drąsiai galime vadinti desertu, tapusiu klasika. Pats skonių derinys taip pat labai klasikinis, atrandantis kelią į daugelio širdis – šokoladas, kava, purūs riešutiniai biskvitai. Ir nors tortas, paskaičius receptą, gali pasirodyti pernelyg riebus, neišsigąskite – šiuo atveju pirmasis žvilgsnis gali stipriai meluoti. Iš tiesų desertas nėra pernelyg riebus ar pernelyg saldus.
Ypač, jei mėgausitės nedideliu gabalėliu prie puodelio kavos, šnekučiuodamiesi apie neseniai matytą puikų spektaklį…

Skonis: 10/10. Tikrai nuostabus, labai turtingo, išraiškingo skonio desertas. Šokoladas, kava ir purūs riešutiniai biskvitai puikiai dera tarpusavyje ir, kaip jau minėjau anksčiau, šis klasikinis skonių derinys – tvirtai tikiu – papirktų daugelį. Tortas nėra pernelyg riebus – jis tiesiog… labai teisingas. Toks, kokie turi būti tortai. Ir sviestinių kremų tikrai nereikia bijoti – čia jie jaučiami labai maloniai. Taigi, verdiktas – dešimt. Todėl, taip, jūs privalote išbandyti šį tortą. Anksčiau ar vėliau, bet išbandyti jį būtina.

Sudėtingumas: nelengvas iššūkis.

Kur radau? Kulinarinis žurnalas „°C“, Nr. 3

Tortas „Opera”

Atsispausdinti
Porcijos: apie 30 gabalėlių Paruošimo laikas: 3 val.

INGREDIENTAI

Biskvitui:
6 didelių kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
2 valg. š. (30 g) cukraus
2 stiklinės (225 g) maltų migdolų
2 ¼ stiklinės (225 g) cukraus pudros
6 dideli kiaušiniai
½ stiklinės (70 g) miltų
3 valg. š. (45 g) sviesto

Kavos sirupui:
½ stiklinės vandens
1/3 stiklinės (67 g) cukraus
1 ½ valg. š. (7 g) tirpios kavos

Sviestiniam kavos kremui:
2 valg. š. (10 g) tirpios kavos
1 valg. š. (7 g) verdančio vandens
140 g cukraus pudros
½ stiklinės (60 g) vandens
2 kiaušinių baltymai
200 g sviesto, kambario temperatūros

Šokoladiniam kremui:
265 g juodo šokolado
½ stiklinės (125 g) pieno
¼ stiklinės (30 g) plakamosios grietinėlės
60 g sviesto, kambario temperatūros

Šokoladinei glazūrai:
150 g juodo šokolado
115 g svieso

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros.
2. Kepimo popieriumi ištieskite du 35 x 41 cm. dydžio kepimo indus.

3. Paruoškite torto biskvitą. Kiaušinių baltymus išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų ir plakite, kol gausite standžias putas.
4. Kitame dubenyje sumaišykite migdolus, cukraus pudrą.
5. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir elektriniu plaktuvu plakite apie 3 minutes, kol gausite purią masę.
6. Suberkite miltus ir lėtai plakite, kol neliks sausų miltų.
7. Į šią masę sudėkite išplaktus baltymus ir lengvai išmaišykite.
8. Galiausiai supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišykite.
9. Paskirstykite tešlą į du kepimo indus, paviršių išlyginkite.
10. Kepkite biskvitus 5 – 7 minutes arba kol jie gražiai parus, o paspausti pirštu, ims spyruokliuoti. Išimkite kepimo indus su biskvitais iš orkaitės ir palikite atvėsti.

11. Paruoškite sirupą. Tirpią kavą ir cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje. Atidėkite į šalį.

12. Paruoškite sviestinį kavos kremą. Pirmiausia sumaišykite tirpią kavą su verdančiu vandeniu. Atidėkite į šalį, kol atvės.
13. Tuomet paruoškite cukraus sirupą. Sumaišykite vandenį ir cukraus pudrą nedideliame puode ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kaitinkite nemaišydami, tik drėgnu teptuku nuvalydami nuo puodo sienelių susidariusius kristalus. Virkite tol, kol cukraus sirupo temperatūra pasieks 116 – 118 ºC temperatūrą. Jei neturite termometro, sirupo būklę galima patikrinti kitu būdu. Į vandenį su ledukais įpilkite ketvirtį arbatinio šaukštelio sirupo. Jei cukraus sirupas jau išviręs ir tinkamos temperatūros, iš sirupo vandenyje susidarys minkštas kamuoliukas, kurį paspaudus pirštais, jo forma keisis.
14. Kol verdate cukraus sirupą, kiaušinių baltymus išplakite iki purumo.
15. Lėtai plakant, į išplaktus baltymus pilkite paruoštą, ką tik nuo ugnies nukeltą verdantį cukraus sirupą. Padidinkite plaktuvo plakimo greitį ir plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas ir masė pasieks kambario temperatūrą.
16. Išplakite sviestą iki purumo, dalimis sumaišykite su atvėsusia kavos mase.
17. Dalimis sudėkite sviestą į baltymų masę, lengvai išmaišant.
18. Sudėjus visą sviestą, išmaišykite, kol gausite vientisą masę, tačiau neperplakite.
19. Sviestinį kavos kremą dėkite į šaldytuvą ir kas kelias minutes išimkite, išmaišykite. Taip kartokite apie 20 minučių, kol masė sutvirtės ir sutirštės.

20. Paruoškite šokoladinį kremą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.
21. Pieną ir grietinėlę užvirinkite nedideliame puode, supilkite ant šokolado, palaukite apie minutę ir išmaišykite. Masė turi būti vientisa ir lygi.
22. Sviestą išplakite iki kreminės konsistencijos.
23. Per 2 ar 3 kartus sudėkite į šokoladinę masę, išmaišykite.
24. Dėkite paruoštą kremą į šaldytuvą. Kas 5 minutes išimkite iš šaldytuvo ir gerai išmaišykite. Taip kartokite, kol masė sutirštės, apie 20 minučių.

25. Surinkite tortą. Supjaustykite kiekvieną biskvitą į dvi dalis: vieną 24×30 cm. dydžio stačiakampį ir vieną 12×30 cm. dydžio stačiakampį. Taigi, turėsite du didesnius ir du dvigubai siauresnius stačiakampius. Iš dviejų stačiakampių siauresnių sudėsite trečiąjį didesnį stačiakampį, taigi, turėsite tris 24×30 cm. dydžio biskvitus.
26. Vieną stačiakampį dėkite į kepimo indą, ištiestą kepimo popieriumi, ir sulaistykite kavos sirupu.
27. Ant viršaus tolygiai užtepkite sviestinį kavos kremą.
28. Ant sviestinio kremo viršaus dėkite du biskvito stačiakampius, sudėdami juos į kvadratą.
29. Sulaistykite sirupu.
30. Viršų tolygiai aptepkite šokoladiniu kremu, ant jo dėkite trečiąjį biskvitą.
31. Lengvai paspauskite delnais ir dėkite į šaldytuvą. Šaldykite tortą nuo valandos iki šešių valandų – jis turi būti visiškai šaltas ir sustingęs, kai apipilsite jį glazūra.

32. Paruoškite glazūrą. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
33. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį. Šį dubenėlį statykite ant puodo su vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas nesiliestų prie vandens) ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
34. Įmaišykite sviestą.
35. Išimkite indą su tortu iš šaldytuvo.
36. Nuimkite nuo torto kepimo popierių ir apliekite torto viršų ir šonus šokoladine glazūra.
37. Tortą dėkite atgal į šaldytuvą ir laikykite, kol glazūra sustings.
38. Prieš patiekiant, tortą supjaustykite gabalėliais. Pjaustykite ilgu, aštriu peiliu, prieš tai pamirkę jį karštame vandenyje ir nusausinę.
39. Skanaus!

grietinėlėkavamigdolairiešutaisaldumynaišokoladassviestastortas
18 komentarai
10
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Česnakinė duona ir česnakinis sviestas
kitas įrašas
Kepėjai be stabdžių: bulvių pyragas su riešutais ir šokoladu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Meduoliniai kavos keksiukai su citrininėmis kreminio sūrio kepurėlėmis

Karamelinis varškės ir riešutų pyragas

Itališkas pyragas su kokosais ir riešutais

Kokosinis obuolių pyragas

Graikinių riešutų ir datulių duona

Kokosinė panakota (panna cotta) su mangais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Plikyti riestainiai

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Avižinė košė su sūriu, pievagrybiais ir špinatais

Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais

Žaliasis humusas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Trinta burokėlių sriuba

Traiškytos česnakinės bulvytės su kietuoju sūriu ir varškės...

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais

Trinta brokolių sriuba

Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais

18 komentarai

Karolina 27 Kov ’12 - 5:42 am

Sakai vertas išbandyti? Gal būt Velykom bus ant mūsų stalo 🙂

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:47 pm

Karolina, aha, sakau. Manau, Velykų stalą tikrai paskanintų 🙂

Reply
Eglė 27 Kov ’12 - 5:56 am

turiu tokį priekabios bobos klausimą, bet tikrai įdomu pasidarė 😀 kelių mililitrų tavo valgomasis šaukštas, nes tam standartiniam yra 15 mL, o tai turėtų būt ~15 g.. ?

Reply
Eglė 27 Kov ’12 - 6:09 am

15 g vandens turėjau minty :>

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:48 pm

Egle, gerą tu čia klausimą uždavei… Hm 🙂
Va todėl dažniausiai ir rašau skliausteliuose dar kiekius gramais – tada tikrai viskas tikslu ir aišku 🙂

Reply
Asta 27 Kov ’12 - 10:54 am

Astut, šiandien Kovo, ne Vasario 27d :))) su Teatro diena! šį tortą seniai ruošiuos išbandyt… vis laukia eilės.

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:49 pm

Oi oi oi… atsiprašau, klaida jau ištaisyta 🙂
Pasiklydus truputį aš laike, atrodo 😀

Reply
Ausra 27 Kov ’12 - 3:03 pm

Opera mano megstamiausias desertas ;visada asocijuojasi su kruva nostalgisku saldziu prisiminimu; todel tau ir pasufleravau; tavasis tortas atrodo puikiai; o ir skonis turbut simtabalis, kaip ir priklauso; labai grazu!!

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:50 pm

Aušra, ačiū – esi labai geras sufleris! 🙂 Ir dar ačiū už gražius žodžius mano torčiukui – jis tikrai labai laaaabai skanus 🙂

Reply
Reda 27 Kov ’12 - 4:21 pm

Įtikinai Astule 🙂 išauš ir jam valanda 😀 būtinai bandysiu, ačiū!

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:50 pm

Nėra už ką, Reda, tikėkimės, šitie įtikinimai nenuvils nė trupučio 🙂

Reply
Audronė 29 Kov ’12 - 7:34 pm

Būtinai išbandysiu Velykoms ir aš :)) Nerealiai skaniai atrodo.. :)))

Reply
Asta 31 Kov ’12 - 8:50 pm

Audrone, lauksiu atsiliepimų! 🙂

Reply
Monika 1 Sau ’13 - 6:00 pm

Sveika, norėjau paklausti iš kokios normos reiktų daryti, kad užtektų dešimčiai žmonių. Beje, atrodo nerealiai!

Reply
Asta 2 Sau ’13 - 6:43 pm

Monika, man iš visos šios normos gavosi 24×30 cm dydžio tortas, taigi, priklausomai nuo valgytojų, gali įsivaizduoti, ar tau reikėtų perpus mažesnio, ar vos trečdalio užtektų 🙂 Ir pagal tai padalink visų produktų kiekius iš atitinkamo skaičiaus 🙂
Skanaus!

Reply
kamile 17 Gru ’15 - 1:16 pm

Kiek maždaug gramų sveria 1baltymas?

Reply
Natalija 25 Lap ’20 - 10:07 am

Sveiki, biškeli nesupratau kaip čia su kiaušiniais reikia 6 baltymų ir dar 6 pilnu kiaušinių ar tuos trynius nuo baltymų naudoti. Ačiū išanksto

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 9:21 am

Natalija, reikia 6 pilnų kiaušinių + dar 6 baltymų.

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Plikyti sausainėliai

    27 Kov ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų