Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ PASAKOSSALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Florentinai

parašė Asta 13 Gru ’19
Florentinai

Saldūs, šiek tiek lipnūs ir klampūs, šiek tiek traškūs ir tikrai labai charizmatiški – štai tokie yra prancūziški skanėstai, vadinami florentinais. Sako, jų rastumėte kiekvienoje Prancūzijos kepyklėlėje; prie puodelio juodos kavos saldus migdolų sausainis yra nepamainomas desertas. Nuostabūs jie ir klasikiniai tiesiog migdoliniai, tačiau jeigu artėjant Kalėdoms florentinus pagardinsite saldžiomis džiovintomis spanguolėmis, gaivių spalvų suteikiančiomis pistacijomis, saujele aguonų ir žiupsneliu kvapnaus muskato riešuto, jie akimirksniu taps sausainiais, tiesiog sukurtais atsidurti šventinėje dovanų dėžutėje.

Ar lengva juos pagaminti namuose? Būkite atidūs, tikslūs ir nuosekliai laikykitės recepto – tuomet tikrai bus labai lengva. Ar jie tokie skanūs, kad verti tapti valgomomis dovanomis patiems artimiausiems? Man rodos, tai vienas tų desertų, iš kurių gal nieko per daug ir nesitiki, bet kai paragauji, – supranti, kad tai yra meilė.

Todėl, TAIP, dovanokite per šias Kalėdas artimiesiems meilę, dėmesį ir… dėžutę nuostabiai gardžių sausainių.

 Florentinai

MAŽI PASTEBĖJIMAI IR PATARIMAI

KOKIUS MIGDOLUS RINKTIS? Šiandien įsigyti galite įvairiausių formų migdolų: pilnų, su ir be odelių, pjaustytų riekelėmis ir lazdelėmis. Florentinams rekomenduojama rinktis migdolus be odelių; o ar susismulkinsite juos patys, ar naudosite riekelių ar lazdelių formos – galite rinktis tiesiog pagal nuotaiką!

AR BŪTINA NAUDOTI MILTUS? Nors jie nėra būtini, naudojami pakankamai dažnai. Kuo daugiau naudosite miltų, tuo lengviau bus dirbti su tešla, tačiau tuo panašesni florentinai taps į įprastus riešutų sausainius. Norėdami, kad sausainiuose dominuotų riešutai, o juos jungtų saldi klampi karamelė, su miltais jokiais būdais nepersistenkite.

O JEI NORIU, KAD BŪTŲ TRAŠKESNI? Pusę migdolų kiekio keiskite kukurūzų dribsniais – tai vienas iš modernesnių florentinų receptų.

AR GALIU IMPROVIZUOTI? Taip! Svarbiausios čia yra sausų ingredientų ir sirupo proporcijos. Klasikiniai florentinai ruošiami tik iš migdolų ir apelsinų žievelių, šiame Kalėdų įkvėptame recepte jie pagardinti džiovintomis spanguolėmis, pistacijomis, aguonomis ir žiupsniu muskato. Lygiai taip pat galite naudoti kitokius džiovintus vaisius ar uogas, kitokias sėklas, kukurūzų dribsnius, kokosų riekeles. Galite mirkyti ne tik į juodąjį, bet ir į pienišką ar baltąjį šokoladą; o galite į šokoladą ir nemirkyti – galite juo apšlakstyti florentinų viršų.

FLORENTINŲ FORMA. Jei norisi vienodų, mažesnių ir storesnių, išeitis – keksiukų kepimo forma. Galite kepti ir tiesiai ant kepimo popieriaus, formuodami nedidelius rutuliukus, bet būkite tikri, kad kepdami jie išplatės, išdidės ir taps kur kas plonesni. Gardūs jie iškepti ir vienaip, ir kitaip – tereikia atrasti, kaip labiau patinka jums?

KEPIMO LAIKAS. Jis yra preliminarus – tikrasis priklausys tiek nuo jūsų orkaitės, tiek nuo suformuotų florentinų aukščio, dydžio bei storio. Stebėkite kepančius florentinus ir traukite iš orkaitės, vos taps gražiai auksinės spalvos. Tobuli florentinai turi būti šiek tiek klampios tekstūros dėl lipnios karamelės, bet tuo pačiu riešutai turi išlikti maloniai traškūs.

VĖSINIMAS. Nenustebkite – tik išimti iš orkaitės florentinai bus labai minkšti, todėl nė nemėginkite jų išiminėti iš kepimo formelės. Palaukite, kol atvės ir vėsdami sutvirtės, tuomet atsargiai išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

KAIP PARUOŠTI ŠOKOLADINĮ GLAISTĄ? Devintame recepto punkte detaliai aprašyta, jog ištirpinti šokoladą galite dviem pagrindiniais būdais: virš „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje. Ne taip svarbu, kurį būdą pasirinksite, svarbiausia tai, kad neperkaitintumėte šokolado – vis pamaišykite ir patikrinkite, ar jis jau ištirpęs, tuomet nedelsiant sustokite kaitinti. Tinkamai ištirpintas šokoladas sustingęs bus blizgus, tuo tarpu perkaitintas gali tapti matinis ar, jei perkaitinsite labai stipriai, sušokti į gabalėlius. Tirpinkite šokoladą labai atidžiai!

KAIP, KUR IR KIEK LAIKO GALIMA LAIKYTI? Visiškai sandariame inde, vėsioje ir sausoje aplinkoje florentinai gali būti laikomi kelias dienas, šaldytuve – porą savaičių. Svarbiausia, kad florentinai negautų drėgmės, nes tuomet labai greitai suminkštės ir praras savo formą.

 Florentinai

 Florentinai

Florentinai

Atsispausdinti
Porcijos: 16 sausainių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 10-12 min.

INGREDIENTAI

1 ½ stiklinės (165 g) migdolų lazdelių (arba riekelių)
1/3 stiklinės (35 g) lukštentų pistacijų
¼ stiklinės (30 g) džiovintų spanguolių
½ stiklinės (100 g) džiovintų apelsinų žievelių
1 valg. š. aguonų
¼ arb. š. malto muskato (nebūtina)
¼ arb. š. druskos

Sirupui:
½ stiklinės (100 g) cukraus
5 valg. š. (70 g) sviesto
2 valg. š. (45 g) medaus
2 valg. š. (20 g) miltų
½ arb. š. vanilės ekstrakto

Glaistui:
100 g juodojo šokolado (mažiausiai 72 proc. kakavos)

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Standartinio dydžio keksiukų kepimo formelę plonai ištepkite sviestu ir įklokite po dvi sukryžiuotas kepimo popieriaus juosteles.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite migdolus, pasmulkintas pistacijas, perpus perpjautas spanguoles, džiovintas apelsinų žieveles, aguonas, muskatą ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite sirupą. Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų, sudėkite sviestą ir medų, suberkite miltus. Kaitinkite virš labai mažos ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus bus visiškai ištirpęs ir gausite vientisą masę. Sirupas turėtų tapti gelsvas, tačiau neleiskite jam smarkiai paruduoti; jūs norite, kad karamelė būtų minkšta! Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
4. Karštą sirupą supilkite į dubenį su sausų produktų mišiniu. Masė bus lipni, tačiau kruopščiai išmaišykite (jei bus paprasčiau – galite maišyti rankomis), kad visi produktai tolygiai pasidengtų sirupu.
5. Iškepkite sausainius. Semkite po valgomąjį šaukštą paruoštos masės ir dėkite į paruoštas keksiukų kepimo formeles. Lengvai paspauskite pirštais, bet nesuplokite labai smarkiai, leiskite sausainiams likti „netvarkingiems“ ir „puriems“.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, apie 10-12 minučių, kol florentinai taps gražiai auksinės spalvos. Kepimo laiko viduryje galite kepimo skardą apsukti, kad keptų kuo tolygiau.
7. Iškepusiems sausainiams leiskite kelias minutes atvėsti kepimo skardoje, kol jie sutvirtės (tik išimti iš orkaitės bus visiškai minkšti – taip ir turi būti). Tuomet atsargiai juos iškelkite iš keksiukų kepimo formelės, suėmę už kepimo popieriaus juostelių kraštų. Jei reikia, plonu peiliu atsargiai apipjaukite prikibusias dalis. Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai.
8. Paruoškite šokoladinį glaistą. Šokoladą ištirpinti galite vienu iš dviejų būdų:
– Garų vonelėje. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Ant puodo dėkite šiek tiek mažesnį puodą ar dubenį taip, kad jis laikytųsi ir neliestų apatiniame puode kaistančio vandens, t.y. pasiruoškite „garų vonelę“. Į viršuje esantį dubenį ar puodą suberkite gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Kaitinkite, vis pamaišydami, kol šokoladas ištirps ir taps vientisos konsistencijos. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite porą minučių atvėsti.
– Mikrobangų krosnelėje. Sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą į dubenį, tinkamą kaitinti mikrobangų krosnelėje. Kaitinkite, kas 30 sekundžių vis išimdami ir išmaišydami, kol šokoladas bus ištirpęs ir visiškai vientisos konsistencijos.
9. Pilnai atvėsusius florentinus apverskite ir apatinę jų pusę (tą, kuri kepimo metu lietėsi prie kepimo popieriaus) aptepkite tirpintu plonuoju šokoladu. Sudėkite ant grotelių ir palikite, kol šokoladas visiškai sustings.
10. Visiškai sandariame inde, vėsioje ir sausoje aplinkoje florentinai gali būti laikomi kelias dienas, šaldytuve – porą savaičių. Svarbiausia, kad florentinai negautų drėgmės, nes tuomet labai greitai suminkštės ir praras savo formą.


Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.


 Florentinai

 Florentinai

 Florentinai

aguonosapelsinaidesertasmedusmigdolaimuskataspistacijossaldumynaisausainiaišokoladasspanguolėsvanilė
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tešloje keptas vištienos pyragas
kitas įrašas
Orkaitėje keptas viščiukas su traiškytomis bulvytėmis ir spanguolių padažu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Saldžios dovanos Mamai

Juodojo šokolado ir migdolų miltų pyragas

Citrininiai migdoliniai keksiukai su šilauogėmis

Jogurtiniai keksiukai su šokoladu

Kokosiniai bolivinės balandos keksiukai su kakaviniu avokadų kremu

Nekeptas Tiramisu sūrio tortas

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Mielinės bandelės su dešrelėmis

GRĮŽTU NAMO // Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas...

Orkaitėje skrudinti pikantiški žiediniai kopūstai su naminiu pomidorų...

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Bolivinės balandos blyneliai su obuoliais

Brusketos | 3 skoniai: su lašiša, su keptais...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Žaliasis kokteilis su persikais

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Moliūgų kava

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Morenginė pavlovos eglutė

    19 Gru ’21
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Traiškytos česnakinės bulvytės su kietuoju sūriu ir varškės padažu

    25 Rgs ’23
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (35)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (25)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (310)
    • Apkepai (49)
    • Blynai (31)
    • Bulvių patiekalai (38)
    • Daržovių patiekalai (127)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (76)
    • Miltiniai patiekalai (27)
    • Nesaldūs pyragai (31)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (33)
    • Žuvis (43)
  • KELIONĖS (16)
  • LENGVI KĄSNELIAI (288)
    • Blynai ir vafliai (43)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (50)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (143)
    • Salotos (55)
    • Šaltieji užkandžiai (72)
    • Sumuštiniai (27)
  • MAISTAS GAMTOJE (24)
  • PASAULIO SKONIAI (55)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (608)
    • Bandelės (38)
    • Be orkaitės (112)
    • Desertai indeliuose (80)
    • Keksai, keksiukai (101)
    • Ledai (17)
    • Pyragai (150)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (76)
    • Tortai (113)
  • SRIUBOS (25)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (15)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų