Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Raudonojo aksomo sūrio pyragas

parašė Asta 13 Vas ’24
Raudonojo aksomo sūrio pyragas

Red Velvet Cake – klasika tapęs amerikiečių desertas. Jo istorija siekia devynioliktojo amžiaus pradžią. Pyragai tais laikais buvo kepami, bet visiškai nepriminė tų, kuriais mėgaujamės šiandien: miltai buvo rupūs, o kepiniai iš jų pavykdavo sprangūs ir ne itin išraiškingo skonio. Išpurenti rupius miltus ir iškepti minkštesnius pyragus pavyko tada, kai buvo atrastas magiją sukuriantis ingredientas – kakava! Kakavinių kepinių tekstūra taip maloniai stebino savo minkštumu ir purumu, kad jie buvo imti vadinti aksominiais. Maža to, dėl cheminės reakcijos tarp kakavos ir kitų ingredientų (sodos, kefyro) pyragai nusidažydavo rausva spalva, o tai jiems suteikdavo dar daugiau išskirtinumo ir prabangos. Būtent tai, ko reikėjo prabangiems aukštuomenės vakarėliams!

Vėliau raudonieji pyragai buvo dažomi burokėlių sultimis, kurios kepiniams suteikdavo ir papildomo drėgnumo. Galiausiai, maisto pramonėje atsiradus saugiems maistiniams dažams, raudonojo aksomo pyragai ir tortai nusidažė išties sodria raudona spalva.

Raudonojo aksomo idėja Jungtinėse Valstijose staiga tapo tokia plati ir populiari, kad peržengė virtuvės ribas. Šiandien galėtumėte rasti ne tik raudonojo aksomo pyragų, tortų, keksiukų, sūrio pyragų, sausainių, saldainių… , bet ir raudonojo aksomo keksiukų kvapo žvakių, namų kvapų ir kitų buities mažmožių.

Sutikite, raudona spalva išties traukia akį ir atrodo efektingai. Ragaukite drąsiai – desertams ji skonio nesuteikia. Šiais laikais kepiniams nudažyti beveik visada naudojami beskoniai ir bekvapiai maistiniai dažai. Tiesa, galima rinktis ir natūralius produktus: burokėlių sultis ar liofilizuotų raudonų uogų miltelius. Spalva tuomet bus ne tokia intensyvi, be to, šie produktai desertui suteiks savo skonį.

Raudona spalva dažnai vadinama meilės ir aistros spalva, tad nenuostabu, kad raudonojo aksomo desertus dažnai išvysite tarp pasiūlymų, ką gi saldaus paruošti Valentino dienai?

Šis sūrio tortas – ne išimtis. Klasikinis, kvepiantis vanile ir nudažytas, žinoma,… rausvai.

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Pyrago pagrindą galite ruošti įvairų: drėgną ir biskvitinį, primenantį šokoldainį (kaip šiame recepte) arba iš trintų kvadratinių sausainių ir sviesto.
  • Norėdami subalansuoto skonio, kremui rinkitės ne maskarponę, bet kreminį (tepamąjį) sūrį. Pastarasis yra bent kelis kartus liesesnis už maskarponę.
  • Norėdami ryškesnės kremo spalvos, naudokite didesnį maistinių dažų kiekį – pilkite juos dalimis, vis išmaišydami, kol pasieksite norimo sodrumo spalvą. Paprastai rekomenduojamas dažų kiekis būna nurodytas ir ant gamintojo pakuotės.
  • Kremą galite nudažyti ir natūraliais dažais – tam puikiai tiks raudonų liofilizuotų uogų milteliais. Žinoma, spalva bus šviesesnė, pastelinė.
  • Sūrio pyrago viršus gali sutrūkti, kai jis kepa netolygiai, perkepa ir kremas praranda drėgmę. Dėl to rekomenduojama sūrio tortą kepti vandens vonelėje, ne per aukštoje temperatūroje ir atidžiai stebint kepimo trukmę.
  • Sūrio pyrago viršus gali sutrūkti ir dėl staigių temperatūros skirtumų, todėl bent valandą iškepusį sūrio pyragą vėsinkite pravertoje orkaitėje.
  • Norėdami gražaus, lygaus pjūvio, sūrio pyragą pjaustykite karštu peiliu: panardinkite jį į karštą vandenį, palaikykite, kol įkais, nusausinkite ir tuomet pjaukite. Tą patį pakartokite po kiekvieno pjūvio.
  • Skaniausias sūrio pyragas yra šaltas, tad iki patiekiant laikykite šaldytuve.
  • Šaldytuve pyragą galite laikyti iki 5 dienų.
  • Pyrago gabalėlius galite ir užšaldyti – išimtus iš šaldiklio, pernakt palikite atšilti šaldytuve.

Raudonojo aksomo sūrio pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 1 pyragas (22 cm skersmens) Paruošimo laikas: 40 min. Gaminimo laikas: 2 val.

INGREDIENTAI

Šokoladiniam pagrindui:
100 g sviesto
100 g juodojo šokolado
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 kiaušinių
1 arb. š. vanilės pastos
½ stiklinės (70 g) miltų
2 valg. š. kakavos miltelių
½ arb. š. druskos

Raudonojo aksomo kremui:
1 kg kreminio sūrio
1 stiklinės (200 g) cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
5 kiaušinių
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 arb. š. vanilės pastos
¼ arb. š. druskos
2 valg. š. kakavos miltelių
1 valg. š. (10 g) raudonos spalvos maistinių dažų

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite šokoladinį pagrindą. Pasiruoškite jam reikalingus ingredientus.

2. Kubeliais supjaustytą sviestą ir gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydami, kol ištirps ir susijungs į vientisą masę.

3. Suberkite cukrų ir plakite, kol masė atvės.

4. Įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės pastą ir dar kartą išplakite.

5. Suberkite miltus, kakavos miltelius ir druską. Išmaišykite tirštą, tolygios tekstūros tešlą.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
7. Kepimo formos atsegamais kraštais (22 cm skersmens) dugną ištieskite kepimo popieriumi.

8. Sudėkite paruoštą šokoladinę tešlą, paviršių išlyginkite.

9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Išimkite kepimo formą iš orkaitės ir palikite atvėsti.

10. Išplakite kremą. Pasiruoškite jam reikalingus ingredientus.

11. Į didelį plakimo indą sudėkite kreminį sūrį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Išplakite iki vientisos masės.

12. Po vieną įplakite kiaušinius.

13. Supilkite grietinėlę, vanilės pastą, įberkite žiupsnį druskos. Dar kartą išplakite.

14. Į atskirą dubenėlį perpilkite nepilną puodelį masės ir atidėkite į šalį – tai bus baltoji kremo dalis.

15. Į likusią didžiąją masės dalį įmaišykite kakavą ir raudonos spalvos maistinius dažus, – tai bus rausvas (raudonojo aksomo) kremas.

16. Iškepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
17. Kepimo formą su atvėsusiu pagrindu kruopščiai ir sandariai apsukite folija. Svarbu, kad į formos vidų negalėtų patekti vanduo.
18. Ant pagrindo supilkite rausvos spalvos kremą. Kelis kartus trinktelėkite kepimo formą į stalviršį, kad „išeitų“ didžiausi oro burbuliukai.

19. Ant viršaus šaukštu išdėliokite baltąjį kremą.

20. Mediniu smeigtuku pamaišykite, kad iš dviejų spalvų sukurtumėte „marmuro“ raštą.

21. Formą įstatykite į kitą, didesnę, kepimo formą. Ją pripildykite tiek vandens, kad kepimo formą su pyragu semtų iki pusės.
22. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 120 °C ir kepkite dar 1 val. 30 min. Pajudinus kepimo formą, prie kraštų pyragas jau turi būti sutvirtėjęs, tačiau viduryje – dar virpantis. Išjunkite orkaitę, truputėlį praverkite jos dureles ir palikite pyragą vėsti dar valandą. Per šį laiką pyragas sutvirtės.
23. Pyragą išimkite iš vandens vonelės, nuimkite foliją. Leiskite visiškai atvėsti, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.
24. Prieš patiekiant, išimkite pyragą iš kepimo formos. Galite papuošti trešnėmis, mėtų lapeliais, smulkiažiedėmis gėlytėmis.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

desertasgrietinėlėkakavakreminis sūrissaldumynaišokoladassūrio pyragassūrio tortastepamasis sūrisvalentino dienavanilė
0 komentaras
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Cinamoniniai čiurų („churros“) vafliai
kitas įrašas
Sluoksniuotas želė desertas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

NAUJI PAŽADAI // Spanguolių tiramisu su apelsinais

Šokoladinė cukinijų duonelė su riešutų sviestu

Tortas „Raffaello” ir kokosiniai keksiukai su bananais

„Juodojo miško“ pyragėliai

Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele

Moliūgų tyrė

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Bolivinės balandos salotos su pupelėmis ir saldžiosiomis bulvėmis

Mielinės bandelės su dešrelėmis ir sūriu

Sumuštiniai su žuvimi

Grūdėtosios varškės dubenėlis su lašiša

Žemės riešutų sviesto granola

Kepti cinamoniniai varškėčiai su keptais obuoliais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kokosinis tortas „Raffaello“ su braškėmis

Tiramisu keksiukai

Jei neturite orkaitės…

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Biscotti su šokoladu ir migdolais

Florentinai

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų