Tai – tikras vidurvasario desertas! Taurėse susluoksniavau trupintus morengus, plaktą grietinėlę, su laimų sultimis sutrintus mangus ir šviežias avietes. Viršų apibarsčiau smulkintais pistacijų riešutais, ir štai – dešimt iš dešimt, kaip pasakytų Joris, mėgdžiodamas savo mėgstamą Youtube herojų, šypt.
Toks sluoksniuotas morengų, grietinėlės ir uogų desertas yra vadinamas Eton Mess. Jis kilęs iš Anglijos, reiškia „netvarką“ ir, dievaži, jei netvarkos namuose aš negaliu pakęsti, tai šitą, esančią taurėse, – tiesiog dievinu!
Reikėtų žinoti: tai vienas tų desertų, kurį susluoksniavus valgyti reiktų IŠKART, nes plakta grietinėlė gana greitai sukrenta, morengai joje sutirpsta – desertas praranda savo tūrį, tekstūrą ir purumą.
BET! Yra viena maža gudrybė, kaip desertą ilgiau išlaikyti purų – grietinėlę išplakite drauge su grietinėlės standikliu. Tokį produktą savo asortimente turi mano partneriai „Dr. Oetker“ – su standikliu suplakta grietinėlė kur kas ilgiau išlieka puri ir švelni.
Taip pat grietinėlės standiklis gali praversti, kai:
- sluoksniuojate tortus su grietinėlės kremu;
- desertus puošiate plakta grietinėle;
- turite kiek mažesnio riebumo grietinėlę, kurios nepavyksta išplakti.
Grįžkime prie deserto, kuris – nuostabus! Raginu išbandyti kuo greičiau – kol dar vasara, kol norisi smaližiauti saldžiai, lengvai ir gaiviai!
Morengų, mangų, aviečių ir grietinėlės desertas | Eton mess
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Morenginiams sausainiams*:
2 didelių kiaušinių baltymų
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ arb. š. obuolių (arba baltojo vyno) acto
Mangams:
1 sunokusio mango
½ žaliosios citrinos sulčių
1 valg. š. cukraus
Grietinėlei:
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
1 pakuotės „Dr. Oetker“ grietinėlės standiklio**
1 valg. š. miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
Papuošti:
morenginių sausainių
šviežių aviečių
smulkintų pistacijų riešutų
** galite naudoti ir pirktinius – reikės apie 100 gramų.
* nebūtinai, bet verta naudoti, jei desertą norite pasiruošti šiek tiek iš anksto – grietinėlė ilgiau išlaikys savo formą, desertas nesukris.
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite morenginius sausainius. Į plakimo dubenį supilkite kruopščiai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu porą minučių, kol jie suputos ir pabals.
2. Toliau nuolat plakdami į baltymus įberkite šaukštą cukraus ir paplakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip po šaukštą įplakite visą cukrų. Dideliu greičiu baltymus plakite toliau dar 5 minutes, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps tvirta ir blizgi. Šiek tiek baltymų masės patrinkite tarp pirštų – neturite jausti jokių cukraus kristalėlių.
3. Į išplaktus baltymus įpilkite pusę šaukštelio obuolių arba baltojo vyno acto. Plakite pusę minutės, kad tolygiai išsimaišytų. Atlikite baltymų testą – apverskite dubenį: baltymai turi tvirtai jame laikytis ir neiškristi.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 110 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi (popieriaus kraštelius prie skardos galite „priklijuoti“ trupučiu plaktų baltymų).
5. Baltymų masę sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspauskite nedidelius kauburėlius – sausainėlius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą, tuomet orkaitę išjunkite ir uždarytoje palikite vėsti dar valandą.
7. Paruoškite mangus. Gabalėliais supjaustytą mangą, žaliosios citrinos sultis ir cukrų maisto smulkintuvu sutrinkite iki visiškai tolygios tekstūros.
8. Išplakite grietinėlę. Į plakimo dubenį supilkite grietinėlę, trumpai paplakite. Suberkite miltelinį cukrų, grietinėlės standiklį (jei naudojate) ir vanilinį cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu iki minkštų, purių, formą laikančių putų. Neperplakite.
9. Susluoksniuokite desertą. Morenginius sausainius (šiek tiek atidėkite papuošimui) sutraiškykite.
10. Į stiklines dėkite po saują traiškytų morengų, ant jų – porą šaukštų trintų mangų, ant viršaus – porą šaukštų plaktos grietinėlės. Taip pakaitomis susluoksniuokite visus produktus.
11. Papuoškite morenginiais sausainiais, šviežiomis avietėmis ir smulkintais pistacijų riešutais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva