Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BlynaiBulvių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAIŽuvis

Bulvių ir menkės paplotėliai

parašė Asta 22 Spa ’19
Bulvių ir menkės paplotėliai

Ruduo mūsų namuose nėra vien cinamoninės bandelės, obuolių pyragai, sūdytos karamelės stiklainėliai ir saldžiu moliūgų sirupu gardinta kava. Orams atvėsus ir pasauliui nusidažius geltonai, rusvai ir rausvai, man gera prisiminti šildančias tirštas sriubas ir sočius troškinius. Norisi vis dažniau įkaitinti orkaitę: apkepams, lazanijai, įdarytoms daržovėms ar vis kitokiam itališkam omletui. Daržoves rudenį namo nešu pilnais krepšiais: bulves, paprastas ir saldžiąsias, morkas, burokėlius, moliūgus ir cukinijas, kopūstus, svogūnus ir porus…

Jaukus, šildantis, maistingas, aromatingas namų maistas – toks mūsų namuose yra rudens maistas. Šie žuvies ir bulvių paplotėliai – tiesiai iš to jaukaus rudens meniu.

 Bulvių ir menkės paplotėliai

Kad jau pradėjau aną savaitę atvirauti apie savo didelę meilę bulvėms (tarp kitko, laukdama saulėto virtuviuko pirmą nėštumo trimestrą tik jas ir tegalėjau valgyti), tęsiu tuos atviravimus ir toliau. Bulvės rudenį ant mūsų stalo dažnas svečias, o šįkart susitiko su menke ir pavirto puikiais puikiausiai paplotėliais. Jie sotūs, sultingi, gausūs skonių ir aromatų. Kepami orkaitėje, todėl visiškai neriebūs! Puikiai tiks tiek pietums ar vakarienei, tiek rytojaus pietų dėžutėms. Vaikams, beje, irgi turėtų patikti – bent jau maniškis valgė pasigardžiuodamas, pats meistriškai valdydamas šakutę (o taip būna tikrai tik tada, kai labai skanu).

Prie paplotėlių sumaišiau žalių lapelių salotų, o šalia indelyje patiekiau dar ir majonezinio padažo šaukštą kitą. Toks visiškas balansas lėkštėje: vienoje lėkštės pusėje sočiai ir maistingai, kitoje – lengvai ir sveikuoliškai, o šalia viso to – dar ir mažytė skani „nuodėmė“. Nors nuodėmė čia, tiesą sakant, gal ir visai nedidelė; padažui ruošti naudojau „Daumantų“ Karališką majonezą su alyvuogių aliejumi , gaminamą iš laisvai laikomų vištų kiaušinių ir gardintą natūraliomis citrinų sultimis, kurio sudėtyje – jokių konservantų ar krakmolo.

Kita gera naujiena apie šį receptą yra ta, kad atskiros jo dalys gali būti paruošiamos iš anksto: iš vakaro ar net kelias dienas prieš gaminant. Todėl galiausiai pietus ar vakarienę pagaminsite labai greitai – iš vakaro suformuotus žuvies paplotėlius beliks pašauti į orkaitę, o po keliolikos minučių iškepusius patiekti su iš šaldytuvo išimtu padažu bei per porą minučių sumaišytomis salotomis.

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

Bulvių ir menkės paplotėliai

Atsispausdinti
Porcijos: 3 Paruošimo laikas: 40 min. Gaminimo laikas: 20 min.

INGREDIENTAI

Paplotėliams:
2 vidutinio dydžio bulvių
1 arb. š. druskos
2 lauro lapelio
1 didelio svogūno
1 stiebelio šviežių čiobrelių
600-700 g menkės filė
2 didelių kiaušinių
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
1 valg. š. garstyčių
ryšelio šviežių petražolių
4-5 svogūnų laiškų
¾ stiklinės (70 g) maltų džiūvėsėlių
alyvuogių aliejaus (kepimui)

Padažui:
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ Karališko majonezo su alyvuogių aliejumi
1 vidutinio dydžio rauginto agurko
1 valg. š. smulkintų šviežių krapų
1 valg. š. smulkintų šviežių petražolių
1 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. garstyčių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnelio kajeno paprikos

Patiekti:
mėgstamų šviežių salotų

GAMINIMO EIGA

1. Iš pradžių paruoškite padažą. Majonezą, smulkiais kubeliais supjaustytą raugintą agurką, smulkiai kapotus krapus ir petražoles, citrinų sultis ir garstyčias gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje. Pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, mažu žiupsneliu kajeno paprikos ir dar kartą gerai išmaišykite. Dubenėlį uždenkite ir paruoštą padažą 30-60 min. palaikykite šaldytuve, kad skoniai susijungtų ir padažas būtų pats gardžiausias. Galite paruošti ir iš vakaro, sandariame indelyje šaldytuve padažą galite laikyti iki dviejų savaičių.

2. Paruoškite paplotėlius. Bulves nuskuskite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Pagardinkite druska, įdėkite vieną lauro lapelį ir pusę svogūno. Virkite, kol bulvės bus minkštos ir išvirusios. Išimkite iš puodo lauro lapelį, svogūną, nupilkite vandenį. Bulves sugrūskite į košę. Atidėkite į šalį.
3. Kol bulvės verda, menkės filė iš abiejų pusių pabarstykite druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Į didelę keptuvę sudėkite pusžiedžiais pjaustytą likusią pusę svogūno, likusį lauro lapelį ir šakelę šviežių čiobrelių. Ant viršaus uždėkite žuvies filė. Užpilkite vandeniu tiek, kad beveik semtų žuvį, pagardinkite vandenį dar žiupsniu druskos. Uždenkite dangtį ir kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol užvirs. Virkite apie 2-3 minutes arba tol, kol žuvis bus paruošta. Žuvis turi išlikti minkšta ir sultinga, nepervirkite. Žuvies filė išsemkite iš vandens, perkelkite į lėkštę ir palikite atvėsti. Tuomet pirštais ar šakute susmulkinkite mažais gabalėliais.
4. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su žiupsniu pipirų, nutarkuotomis citrinos žievelėmis, citrinos sultimis, garstyčiomis, smulkiai kapotomis petražolėmis ir smulkintais svogūnų laiškais. Sudėkite atvėsintą bulvių košę, smulkintą atvėsintą žuvį, suberkite džiūvėsėlius. Gerai išmaišykite, kol visi produktai tolygiai susimaišys.
5. Iš paruoštos masės suformuokite šešis paplotėlius (maždaug 8 cm skersmens ir 2-3 cm aukščio). Sudėkite ant padėkliuko ar lėkštės, uždenkite maistine plėvele ar bičių vaško drobele, ir palaikykite šaldytuve apie valandą (galite laikyti ir iki paros), kad sutvirtėtų.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite folija ir gausiai ištepkite aliejumi. Ant folijos sudėkite žuvies paplotėlius, jų paviršių taip pat dosniai ištepkite aliejumi.
7. Statykite kepimo skardą orkaitės viršutinėje dalyje ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet skardą išimkite, paplotėlius apverskite (jei bus šiek tiek prikibę prie folijos – atsargiai atkelkite mentele) ir kepkite dar 10 minučių, kol bus gražiai apskrudę.

8. Patiekite. Iškeptus žuvies paplotėlius patiekite su majoneziniu padažu, mėgstamomis salotomis ir šviežios citrinos skiltele.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.

Recepto įkvėpimas: Simply Recipes

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

blynaiblyneliaibulvėsčiobreliaicitrinosgarstyčiosmajonezasmenkėpadažaspaplotėliaipetražolėsrauginti agurkaisvogūnų laiškaižuvis
0 komentaras
7
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Pyragas su varške „Draugystė“
kitas įrašas
Sėklų duona

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Vištienos kepsniai su mocarela, pesto ir pomidorais

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Varškės apkepas su bolivinėmis balandomis, bananais ir uogomis

Orkaitėje keptos bulvės su silke ir grietinės-garstyčių padažu

Sakartvelietiška česnakinė vištiena „Shkmeruli“

Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Pyragaičiai su avietėmis, citrinų kremu ir morengo bokšteliais

Minkšti citrininiai sausainiai

Ukrainietiški kepti varškėčiai

Sluoksniuotos tešlos žiedeliai su obuoliais

Tartaletės su vyšniomis ir morengais | Nuotraukos žingsnis...

Plikyti sausainėliai

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

MAŽAS IŠŠŪKIS // Silkės pataluose interpretacija su graikišku...

Šaldytų bananų ir špinatų sluoksniuotis

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

Avižinė košė su ispaninio šalavijo sėklomis (Chia) ir...

Lietiniai su rikota ir braškėmis

Pikantiškos pusryčių bandelės su čederio sūriu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Falafeliai su Tahini padažu

Bulvių „rožės”

Virti varškėtukai

TREČIAS KARTAS // Tobulas varškės apkepas

Bolivinės balandos ir raudonųjų pupelių kepsneliai

Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Plikyti sausainėliai

    27 Kov ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų