Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

APIE ŠVENTES // Kokosinis keksas

parašė Asta 17 Vas ’18
APIE ŠVENTES // Kokosinis keksas

Kaip gera yra švęsti! Jausti tylią vienybę, džiaugtis laisve, atviromis širdimis švęsti laimę, meilę ir gyvenimą! Apkabinti artimiausius, šypsotis praeiviams gatvėje, nevalingai niūniuoti po nosimi iki skausmo pažįstamas melodijas, juoktis – iš tikro juoktis, kol paskaus ir žandus, ir pilvą. 

Žinote, labai nuoširdžiai nesuprantu žmonių nenoro švęsti ir minėti šventinių dienų. Šią savaitę lyg tyčia supuolė trys šventės iš eilės – Užgavėnes keitė Valentino diena, o šią – atkurtos Lietuvos Šimtmetis. Jokiu būdu nelyginsiu, kuri šventė yra ar galėtų būti svarbesnė, bet jos visos trys – skirtingos progos, nešančios skirtingas žinutes. Apie tradicijas, apie meilę, apie laisvę ir vienybę. Trys dienos, kurių kiekviena suteikia progą ištrūkti iš kasdienės rutinos ir įnešti į kasdienybę šiek tiek daugiau spalvų, jausmų, įspūdžių.

Kodėl gi ne?

Sako, jog matai tai, ką nori matyti; girdi tai, ką girdėti nori. Bet man truputį liūdna dėl to, kaip tyliai praėjo Užgavėnės, kaip pasipiktinę ir vėl keiksnojo komercinę, kičinę ir visiškai neprasmingą Valentino dieną. Džiugu, kad bent jau vasario 16-oji šiemet sulaukė pelnytai daug dėmesio; juk vis tik – mūsų valstybės gimtadienis, šimtasis atkurtos Lietuvos gimtadienis!

Tik štai galvoju, kaip būtų nuostabu ir kaip norėtųsi, kad ne tik triženkliai jubiliejai būtų verti dėmesio ir pakilių nuotaikų. Kad nereikėtų laukti šimto metų, jog tikrai didžiuotumėmės švęsdami; kad kiekvienais metais iškelti vėliavą ar iškepti trispalvių blynų būtų džiaugsmas ir garbė, kad kiekvieną vasario 16-ąją, išėję į gatves ir kiemus, jaustume tą pakilią nuotaiką ir šventę. Man norėtųsi, kad viduje netektų jausti mažo kvailos gėdos jausmo ir per Valentino dieną, kai suprantu, kad mielai ant žando ir būdama beveik trisdešimties užsiklijuočiau tą raudoną lipnią širdelę. Man patiktų, jei blynus Užgavėnių dieną keptume ne tik sau, bet ir artimiesiems, draugams, kaimynams ir po kiemus lakstantiems veidus išsipaišiusiems vaikams. Man labai norėtųsi, kad šventes mes švęstume; ir ne dėl to, kad taip reikia, o dėl to, kad švęsti yra labai gera. Pabėgti iš rutinos yra labai sveika. O dalijimasis laime ir meile sukuria tik dar didesnę laimę ir meilę aplink mus.

Savo namuose mes paminėjome visas tris šventes. Per Užgavėnes kepėme blynus ir virėme spurgas (spintelėje buvau paslėpusi nuo savęs kelis saldainius, jei užklystų kaukėmis pasidabinę vaikai, bet jie, deja, neužklydo). Valentino dieną nustebinau savo žmogų svajonių pietumis tiesiai į darbą, o vakare į vazą merkiau tulpes ir, užsiplikę pilną arbatinuką arbatos, pilnais žandais valgėme jo parvežtus plikytus pyragaičius. Lietuvos Šimtmečio dieną pradėjome trispalviais blynais, krizenančiam mažyliui giedojome Lietuvos himną, paįvairindami smagiausiomis intonacijomis ir taip nusipelnydami plačiausių šypsenų, o vakare, prieš užgesindama šviesas ir krisdama į lovą, darkart sau priminiau, kad visur gerai, bet namie – geriausia. Nesvarbu, kad kartais kažkur toli toli žolė gali atrodyti žalesnė; čia yra mūsų namai.

Tiesa ta, kad šventes kuriame mes patys. Savo namuose jas galime paversti kuo tik norime – pompastiškais vakarėliais, komerciniais triukais, ciniškais juokeliais arba nuoširdžiomis ir prasmingomis akimirkomis, kurias prisiminsime dar ilgai ir su šypsena.

Mes renkamės švęsti. Žiemos pabaigą, pavasarį, laisvę, vienybę, tikėjimą, meilę!

O šiandien švenčiame savaitgalį ir nepamirštame saldžios, skanios, mažos mūsų šeimos tradicijos – tadam, savaitgalio desertas!

 Kokosinis keksas

 Kokosinis keksas

Skonis: 10/10. Minkštas, purus, drėgnas, kokosinis. Saikingai saldus (cukraus kiekį mažinau perpus, lyginant su originaliu receptu) ir aplietas saldžiarūgščiu glajumi. Jis čia, beje, labai tinka!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Two sisters kitchens 

 Kokosinis keksas

Kokosinis keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 12 riekelių Paruošimo laikas: 10 min. Gaminimo laikas: 1 val. 15 min. – 1 val. 25 min.

INGREDIENTAI

180 g minkšto sviesto
1 stiklinės (100 g) cukraus
3 didelių kiaušinių
1 skardinės (400 g) kokosų pieno
2 stiklinių (280 g) miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos
1 ½ stiklinės (100 g) kokosų drožlių

Glaistui:
1 žaliosios citrinos sulčių
120 g miltelinio cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo indą (25×12 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite plaktuvu. Supilkite kokosų pieną ir dar kartą išplakite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius vanilinį cukrų ir druską. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.
5. Suberkite kokosų drožles ir dar kartą išmaišykite.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 15 min. – 1 val. 25 min. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Glaistui šakute išplakite žaliosios citrinos sultis su milteliniu cukrumi iki vientisos tirštos masės. Norimą glaisto tirštumą reguliuokite, įpildami daugiau citrinos sulčių arba įberdami daugiau miltelinio cukraus.
8. Glaistu aptepkite atvėsusio kekso viršų. Apibarstykite saujele kokosų drožlių. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.

 Kokosinis keksas

desertaskeksaskokosaikokosų drožlėskokosų pienassaldumynaižaliosios citrinos
24 komentarai
24
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės balandos salotos
kitas įrašas
DAR ŽIEMA // Daržovių ir sūrio sriuba

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Žalieji migdoliniai pyragaičiai „Macarons“

Meduolinis tiramisu

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

Vyšninis tortas su maskarpone (Cherry Velvet Cake)

Apelsininiai sausainiai

Tortas „Medutis”

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Sveikuoliški batonėliai

Pyragėliai su pomidorais ir trijų rūšių sūriu

Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

Citrininiai lietiniai blyneliai su varškės ir citrinų kremu

Šiltos žiedinių kopūstų, saldžiųjų bulvių ir avinžirnių salotos

Pavasario sumuštiniai su pipirnių daigais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Rudeniniai sausainiai

Imbierinis pyragas

Pyragas su varške „Draugystė“

Spalvingieji Pepparkakor arba Meduolinės Kalėdos

Moliūginis sūrio tortas

Spalvingieji Pina Colada keksiukai

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Braškių ir citrinų limonadas

Imbierinis sirupas kavai

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Žaliasis kokteilis su persikais

24 komentarai

Judita 18 Vas ’18 - 3:08 pm

Išmeginau, skanus tikrai, bet labai jau riebus, paspaudus riebalai bega…

Reply
Asta 19 Vas ’18 - 4:14 pm

Judita, net neįsivaizduoju, kaip taip galėjo būti – šis keksas tikrai nėra labai riebus (na, sakyčiau, įprasto riebumo), o ką jau kalbėti apie bėgančius riebalus. Taip galėtų būti tik tuo atveju, jei vietoje kokosų pieno kokosų aliejų būtumėte naudojusi, bet juk taip tikrai, esu tikra, nebuvo 🙂 Todėl man, žinoma, labai gaila, kad nepavyko, bet nenutuokiu, kodėl taip nutiko 🙁

Reply
Loreta 18 Vas ’18 - 4:52 pm

Pyragas nuostabus!!! Ir glaistas išties čia labai tinka! Ačiū už recepta ☺️

Reply
Asta 19 Vas ’18 - 4:15 pm

Ačiū, Loreta, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
Vaida 15 Bal ’20 - 8:34 am

Atrodo tobulai😊🙂o vietoje kokosų pieno gal galima kažką kitą dėti?

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 11:49 am

Vaida, ačiū 🙂 Drąsiai keisčiau natūraliu ar graikišku jogurtu, maišytu perpus su pienu (augaliniu ar nebūtinai).

Reply
Judita 20 Vas ’18 - 12:14 pm

Pyragaa tikrai labai skanus, pertekliu riebalu nupyliau, gal sviestas netinkamas buvo, bandysiu dar karta 😉 bet seip pyragas tikrai skanus, siemet bus mano velykinis, todel darysiu kol iseis, jei neiseis, kreipsiuos pagalbos, aciu 😉

Reply
Asta 22 Vas ’18 - 12:48 pm

Judita, tikiuosi, kad pirmojo karto nesėkmė buvo grynas nesusipratimas ir antrąkart viskas pavyks tiesiog puikiai! Jei ne, būtinai rašykite – ieškosime priežasčių 🙂

Reply
Giedrė 21 Vas ’18 - 8:51 pm

Deja nesigavo.. Pirmą kartą pirkau kokosų pieną (santa maria firmos), jis buvo tirštas, o ne skystas, bet rašė kokosų pienas tai naudojau tokį kokį nusipirkau. Matyt jis ir pavedė. Galbūt bandysiu dar kartą.

Reply
Asta 22 Vas ’18 - 12:50 pm

Giedre, aš dažnai naudoju Santa Maria kokosų pieną iš skardinės, ir tikra tiesa, jis paprastai būna išsisluoksniavęs. Tokiu atveju reikėtų vis tiek suversti visą skardinės turinį (ir tirštą dalį, ir skystį), ir plakant viskas susiplaka tuomet. O dar geriau prieš atidarant skardinę, ją labai gerai ir energingai suplakti 🙂

O, sakykite, kas būtent nepavyko kepant keksą?

Reply
Loreta 22 Vas ’18 - 1:10 pm

Aplodismentai už sumažintą cukraus kiekį ?. Net mano vyras saldumynų mėgėjas sakė, kad daugiau cukraus jau būtų per saldu…

Reply
Asta 22 Vas ’18 - 1:26 pm

Oi, ačiū! 😀 Nors išlikau saldžių saldumynų mėgėja, dabar, priešingai nei prieš kokius penkerius metus, net ir man būna per saldžių desertų, todėl puikaii suprantu, ką turit omeny 😀

Reply
Indre 5 Kov ’18 - 6:40 pm

Sveika, Sauleta Virtuve 🙂 didziausios pagyros uz puikius receptus, grazias nuotraukas bei pateikima. Isbandyti receptai nenuvilia, labai gaila, bet sitam puikiam keksui – isimtis :(. Nors recepta sekiau zodis i zodi, bet pyragas, kaip ir kitoms gaminusioms bei pasisakiusioms plaukte plauke riebalais. Nesuprantu kodel taip nutiko. Nors galiu pridurti, nepaisant nesekmes skonis tikrai geras 🙂

Reply
Asta 5 Kov ’18 - 8:21 pm

Indre, kaip liūdna 🙁 Vienaip žiūriu į receptą, kitaip; perskaičiau kelis kartus ir dar kartą visus ingredientus sutikrinau. Na tikrai viskas lygiai taip, kaip ir aš kepiau – o kepiau ne vieną, bet tris kartus. Kodėl gi ir iš kur tie riebalai 🙁 Ar galit man tiksliau nupasakoti, kaip tai atrodo? Ar keksas iškepa, o nuo jo tiesiog… bėga riebalai? Lieka kepimo formoje ištirpusių riebalų (taip kaip lieka kepant vištą)? 🙂 Labai norėčiau suprasti, kur gi čia bėda, nes ji tikrai kažkur yra, nes ne Jums pirmajai nepavyko. O man, žinoma, labai norėtųsi, kad pavyktų visiems 🙂

Reply
Indre 5 Kov ’18 - 8:45 pm

Perziurejau originalu recepta, jame raso, kad reikia tik 1 puodelio kokosu pieno is skardines, kas pagal amerikietiskus matavimus – 250ml, o likusi palikti glaistui 🙂

Reply
Asta 6 Kov ’18 - 3:46 pm

Indre, žinau, bet aš pati, kepdamą keksą, naudoju visą skardinę, todėl taip ir parašiau recepte 🙂 Visiškai mistika!

Reply
Judita 7 Kov ’18 - 8:51 pm

Sveiki, antra karta kepiau ir man pavyko puikiai, ir dabar aisku, kad problema kokosu piene, vienas kokosu pienas buvo is skardines susisluoksniaves ir iš to pieno nepavyko (issiskyre labai daug riebalu ) o antra karta pienas buvo labai vientisas kaip karves ir gavosi puikiai. Kadangi tai vienintelis pakeitimas pas mane, tai kaltinu kokosu piena jog nepavyko 😉

Reply
Asta 10 Kov ’18 - 7:35 am

Judita, galbūt tikrai kokosų pienas čia kaltas; aš visada dėl visa ko labai gerai supurtau skardinę. Tokiu atveju paprastai net susisluoksniavęs pienas išsiplaka ir į tešlą jį išpilu vientisos konsistencijos 🙂 Labai tikiuosi, kad kepantiems keksą viskas pavyks puikiai, o tie, kuriems pirmąkart nepavyko, suteiks dar vieną šansą, kaip kad padarėte jūs 🙂 Labai ačiū, kad pasidalinote patirtimi!

Reply
Karolina 12 Sau ’19 - 6:47 pm

Ar labai skonį pagadinčiau vietoj Laimo paprastą citriną glaistyti išspaudus?

Reply
Asta 24 Sau ’19 - 6:04 pm

Karolina, tikrai nepagadintumėt, ir su paprasta citrina bus labai gardu! 😉

Reply
Monika 5 Lap ’19 - 6:37 am

Miela Asta, kokį kokosų pieną dažniausiai naudojate?

Reply
Asta 24 Lap ’19 - 6:19 pm

Monika, neturiu vieno favorito, naudoju kelių gamintojų, renkuosi skardinėse, tirštą 😉

Reply
Džamilia 30 Kov ’21 - 8:13 pm

Miela Asta, o ar galėčiau miltus pakeisti kokosu ir avizu miltu misiniu? 🙂

Reply
Asta 31 Kov ’21 - 6:02 am

Džamilia, man labiausiai patinka šio kekso drėgnumas. Tiek kokosų, tiek avižų miltai suteikia kepiniams sausumo, sprangumo; juos naudojant tikriausiai ir pačią receptūrą reiktų perdaryti, kad išsaugoti pačią kekso tekstūrą. Negaliu tiksliai atsakyti, nes labai nedaug eksperimentuoju su beglitimiais miltas – aš, kaip tradicinių burnoje tirpstančių keksų gerbėja, rinkčiausi kvietinius miltus, jei tik įmanoma 🙂

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Lazanija su vištiena, pievagrybiais ir baltu padažu

    17 Rgs ’10
  • 6

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (351)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų