Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

parašė Asta 6 Lap ’19
Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

Labai dažnai maistas nėra tik maistas. Dažnai jis neša žinutę, kuria istorijas. Maistas suartina susėdusius prie bendro stalo. Kuria prisiminimus, perpintus skoniais ir aromatais. Kartais, pasidalinus šokolado gabalėliu, gimsta visą gyvenimą trunkančios draugystės.

Būna, kad į dubenį, kuriame maišoma tešla pyragui, beriami ne tik miltai, cukrus ir kiaušiniai. Būna, kad į tą tešlą kruopščiai įmaišomi jausmai: meilė, džiaugsmas, viltis, rūpestis, gal ir žiupsnis liūdesio ar skausmo. Kaip ir gyvenimas pilnas visko, taip ir tie pyragai – visko pilni. Ir jų nešamos žinutės kaskart skirtingos, kartais – labai jautrios.

Lietuva šiandien, lapkričio 6-ąją, mini Pyragų dieną. Labai tikiu, kad pyragais šiandien vaišinasi kaip niekad daug žmonių, kad miestai ir miesteliai kvepia kava ir cinamonu. Palaikydama gražią ir prasmingą iniciatyvą, ateinu ir aš „į eterį“ su vienu labai gardžiu. Kvepiančiu rudeniu ir tikėjimu, kad laimė slepiasi mažose smulkmenose, kad dideli darbai prasideda nuo vieno mažo pirmojo žingsnio, ir kad gerumas visada grįžta tik gerumu.

Skanių pyragų. Prasmingų ir džiugių kasdienybės istorijų!

 Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

 Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 60 min.

INGREDIENTAI

Kriaušėms:
¼ stiklinės (60 g) tirpinto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3-4 vidutinio dydžio kriaušių

Pyragui:
½ stiklinės (120 g) minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
½ stiklinės (180 g) medaus
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
1/3 stiklinės (40 g) smulkintų graikinių riešutų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos

Patiekti:
vanilinių ledų
šviežio medaus
smulkintų graikinių riešutų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) ištepkite sviestu.
2. Tirpintą sviestą išmaišykite su ruduoju cukrumi. Supilkite į sviestu išteptą kepimo formą ir tolygiai paskirstykite ant dugno.
3. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, perpjaukite į keturias dalis (skilteles) ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Šiuos supjaustytus kriaušių ketvirčius sudėkite vieną prie kito ant cukraus ir sviesto mišinio į kepimo formą taip, kad kriaušės užpildytų visą kepimo formos dugną. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite pyrago tešlą. Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite su ruduoju cukrumi, kol cukrus ištirps ir masė taps puri. Po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, po kiekvieno išplakdami. Įmaišykite graikišką jogurtą ir skystą medų. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, smulkintus graikinius riešutus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskatą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.
6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą ant kriaušių. Paskirstykite, kad tešla tolygiai pasiskirstytų kepimo formoje.
7. Kepimo formą (dugną ir sieneles) įsukite į foliją, kad kepant iš jos nepradėtų bėgti išsiskyrusios kriaušių sultys. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol pyragas bus iškepęs – ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
8. Pyragą 10-15 minučių atvėsinkite kepimo formoje, tuomet apverskite jį ant lėkštės ar padėklo taip, kad pyragas „iškristų“ kriaušėmis į viršų.
9. Supjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą, pagardinę kaušeliu vanilinių ledų, šlakeliu šviežio medaus ir apibarstę trupučiu smulkintų graikinių riešutų.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

 Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

 Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

 Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

cinamonasdesertasgraikiniai riešutaigraikiškas jogurtaskepiniaikriaušėsLedaimedusmuskataspyragassaldumynai
2 komentarai
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Plikyti sausainiai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
kitas įrašas
Avinžirnių ir moliūgų karis su špinatais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pyragėliai su „Nutella“ puodeliuose

Varškės ir obuolių plokštainis

Varškės desertas

Įdaryti šokoladiniai kiaušiniai

Vanilinis varškės tortas su braškėmis

Kanelės | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

REKLAMA

SALDUMYNAI

Šaldytų bananų ir špinatų sluoksniuotis

Vanilinė panakota (panna cotta) su aguonomis ir citrusiniais...

Desertiniai varškės sūreliai su želė gabalėliais

Obuoliniai keksiukai

Klasikinis medaus tortas

Varške įdaryti kepti obuoliai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Orkaitėje apkepti lietiniai su šonine, grybais ir sūriu

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Lašiša su citrinomis, rozmarinais ir keptomis daržovėmis

Kepti makaronai su sūriu ir brokoliais

Makaronai su lašiša ir žirneliais

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

REKLAMA

GĖRIMAI

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Nealkoholinis karštas vynas

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Žaliasis avokadų kokteilis

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

2 komentarai

Karolina 27 Bal ’23 - 7:02 pm

Labai gardus, sodraus skonio pyragas!!!

Reply
Laura 22 Lap ’23 - 3:04 am

Labai nenusisekęs receptas.. pyragui trūksta purumo, rudumo kaip nuotraukoje nepavyko išgauti, kepti prireikė beveik 2valandas, jautėsi ir riebumas.
Mėgstu jūsų receptus ir apskritai eksperementuoti virtuvėje, tačiau šį kartą nusvilau, deja. Vertinu 3/10.

Reply

Komentuoti: Karolina Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Citrininiai keksiukai

    30 Sau ’11
  • 4

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14
  • 5

    TOBULAS // Karamelinis tortas su lazdynų riešutais

    18 Sau ’18
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (359)
    • Apkepai (53)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (47)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (99)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (355)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (170)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (90)
    • Sumuštiniai (41)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (689)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (138)
    • Desertai indeliuose (96)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (168)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų