Neabejoju, kad tai vienas tų patiekalų, kurį daugelis ruošia pagal savo šeimos tradicijas; todėl labai gali būti, kad savo patikrintą ir mylimą balandėlių receptą jau turite. O jeigu ne – galbūt norėsite išbandyti manąjį.
Gaminu balandėlius su vištiena, nes tokius valgome visi trys. Man tai yra vienas iš didžiausių džiaugsmų – susėsti prie bendro stalo ir valgyti maistą iš to pačio puodo, visiems kartu. Gera ir labai gardu!
Balandėliai su vištiena
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Įdarui:
400 g maltos vištienos krūtinėlės
1 arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. džiovintų česnakų granulių
100 g ryžių (nevirtų)
1 šviežio kopūsto (apie 1 kg)
1 arb. š. druskos
Apkepimui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. miltų
Troškinimui:
2 morkų
4 stiklinių (1 l) vištienos sultinio
½ stiklinės (125 g) pomidorų tyrės
½ stiklinės (125 g) riebios grietinėlės
2 lauro lapelių
Patiekti:
virtų bulvių
grietinės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite įdarą. Maltą vištienos krūtinėlę sumaišykite su prieskoniais.
2. Ryžius išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės. Suberkite į vištieną ir išmaišykite.
3. Paruoškite kopūstų lapus. Kopūsto šerdį išpjaukite aštriu peiliu.
4. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Nardinkite kopūstą ir pavirkite vos kelias minutes – šviežio kopūsto lapai suminkštės labai greitai. Išimkite kopūstą iš vandens ir šiek tiek atvėsinkite.
5. Švelniai atskirkite kopūsto lapus. Į pačius mažiausius įdaro nesukite, bet palikite juos troškinimui.
6. Susukite balandėlius. Imkite po vieną kopūsto lapą. Prie šerdies esančią storąją jo dalį nupjaukite, t.y. išploninkite.
7. Ant kopūsto lapo krašto (prie šerdies) dėkite porą šaukštų vištienos ir ryžių įdaro. Pasukite vieną kartą, kad įdaras pasislėptų po kopūsto lapo kraštu. Tuomet užlenkite lapą iš abiejų pusių, ir baikite sukti. Turite gauti gražius suktinukus su įdaru viduje. Taip paruoškite visus balandėlius.
8. Apkepkite balandėlius. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
9. Balandėlius apvoliokite miltuose ir dėkite į keptuvę, kopūsto „siūle“ į apačią. Apkepkite po porą minučių iš abiejų pusių.
10. Ištroškinkite. Ant didelio puodo dugno paskleiskite likusius mažus kopūstų lapus. Ant jų suberkite dvi burokine tarka sutarkuotas morkas. Išdėliokite balandėlius. Glauskite juos vienas prie kito kuo stipriau, kad virdami neišsisuktų.
11. Užpilkite sultiniu, sumaišytu su pomidorų tyre ir grietinėle. Įdėkite du lauro lapelius. Sultinys turėtų semti balandėlius per du pirštus – jei reikia, įpilkite jo dar šiek tiek papildomai.
12. Užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir virkite 30 minučių.
13. Patiekite su virtomis bulvėmis ir grietine.