Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Bulvių patiekalaiDaržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAI

Bulvės švediškai (Hasselback Potatoes)

parašė Asta 17 Spa ’13
Bulvės švediškai (Hasselback Potatoes)

Įtariu, kad tikrai ne mano vienos rūsyje jau pūpso nemenkas šviežių bulvių maišas. Ir tikiu, kad ne vienas jau lepinote savo šeimą bulviniais blynais, bulvių plokštainiu ar bent jau bulvių koše prie kepsnio. Mūsų namuose tokie patiekalai visuomet sutinkami plačiomis šypsenomis ir, lėkštėms ištuštėjus, prašymais pakartoti. Aš pati, nors nesu visiškai pamišusi dėl bulvių patiekalų, tikrai jas mėgstu. Ypač mėgstu tada, kai atrandu, jog net iš pačios paprasčiausios ir kasdieniškiausios bulvės galima paruošti kažką ne tokio jau ir kasdieniško, šimtą kartų matyto bei ragauto… Žinoma, nepasakytų to švedai, kurių tradicinis patiekalas yra Hasselback Potatoes, bet štai mūsų namuose tokios bulvės pirmąkart buvo iškeptos visai neseniai. Ir bus kepamos dar ne vieną kartą.

Restoranas, kuriame pirmą kartą buvo patiektos Hasselback Potatoes, yra įsikūręs Stokholme, viešbutyje, kurio pavadinimas neatsiejamas nuo patiekalo vardo – „Hasselbacken Hotel“. Įvairių šaltinių teigimu, pirmą kartą restorano svečiams specialiai paruoštos bulvės, meniu įrašytos hasselbackpotatis vardu, buvo patiektos 1700-aisiais metais. Dar ir šiandien, praėjus keliams šimtmečiams, restoranas ruošia tokias pačias bulves, kurių gali paragauti visi viešbučio restorano lankytojai.

Šiandien Hasselback Potatoes yra vadinamos tradiciniu Švedijos patiekalu. Tačiau per kelis šių bulvių gyvavimo šimtmečius, jos tapo populiarios ne tik šioje šiaurės šalyje. Šiais laikais Hasselback Potatoes dažnai ruošiamos ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, ir kitose pasaulio šalyse.

Hasselback Potatoes – tai pats lengviausias būdas paversti pačias paprasčiausias bulves iš nuobodžių į stebinančiai žavias. Tam nereikia nei šūsnies produktų, nei didelių įgūdžių, nei marių laiko. Tik kelių bulvių, aštraus peilio, gabaliuko sviesto, lašelio alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos bei pipirų. Na, o jei dar rasite spintelėje porą skiltelių česnako, daugiau tikrai nieko netruks. Nors, jei tik norite, leiskite sau leisti kurti ir fantazuoti: pagardinkite bulves gabalėliu sūrio, duonos trupiniais, skrudinto kumpio gabalėliais ar šakele rozmarino. Bulvės su įvairiais priedais nėra klasikinis švediškų bulvių variantas, bet nuo jo nukrypsite ne taip jau stipriai, o lėkštėje bus, atrodo, tos pačios bulvės, tačiau stebinančios vis kitais skoniais.

Labiausiai šiam švediškui patiekalui ruošti tinkamos vidutinio dydžio šviežios bulvės plonomis odelėmis. Jų kepimo laikas nėra labai ilgas, bulvės iškepa idealiai: jų paviršius būna traškus, o vidus minkštas ir maloniai kreminės konsistencijos.

Tradiciškai be priedų iškeptas Hasselback Potatoes galite patiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Jeigu bulves kepate su priedais – sūriu, kumpiu ar kitais – jos puikiai atstos ir pagrindinį patiekalą.

Skonis: 9/10. Mėgstate bulves? Jeigu taip, tai pakankamas įrodymas, jog šios švediškos bulvės Jums tikrai patiks! Be to, jos puikiai pakeis jau gal kiek pabodusias paprastas virtas ar paprastai iškeptas bulves. 

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

 

Bulvės švediškai (Hasselback Potatoes)

Atsispausdinti
Porcijos: 4 bulvės Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 55-60 min.

INGREDIENTAI

4 šviežios vidutinio dydžio bulvės
4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus

3 valg. š. (45 g) sviesto
4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
žiupsnis druskos
žiupsnis juodųjų pipirų

GAMINIMO EIGA

Įkaitinkite orkaitę iki 200˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Šviežias bulves gerai nuplaukite.

Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą – dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Jas turite supjaustyti labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t.y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė pakankamai kieta, o aštrus peilis kartais ima… ir perpjauna ją perpus. Kad taip neatsitiktų, galite imtis gudrybių:
• I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, įdėkite jas į valgomą šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
• II variantas. Jeigu naudojate didesnes bulves, kurios į šaukštą netelpa, galite naudoti medinius pagaliukus (pavyzdžiui, suši lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės – peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika ir bus gražiai supjaustyta.

Jeigu visos bulvės pusės yra labai nelygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir ją bus lengviau supjaustyti.

Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti savo aromatą. Jeigu norite, galite naudoti ne prikaistuvį, o sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį kaitinti mikrobangų krosnelėje apie minutę, o tuomet labai gerai išmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu jas aptepkite maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 minučių.

Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Ir vėl stenkitės, kad jo patektų ir tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20-30 minučių, kol bulvės bus gražiai auksinės spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.

Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti bulves galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą.

bulvėsčesnakaisviestas
4 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Moliūgų kava
kitas įrašas
Apelsinų keksas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Bolivinių balandų sriuba su pupelėmis

Naminė pica

Špinatų sriuba su virtinukais

Upėtakis su mangų salsa ir kokosiniais ryžiais

Orkaitėje kepta teriyaki lašiša su bolivinėmis balandomis ir...

Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio...

REKLAMA

SALDUMYNAI

Canelés (Cannelés) de Bordeaux

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis...

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Citrininis tiramisu su mėlynėmis

Kalėdinis trifle su vyšniomis ir imbieriniais sausainiais

Saldūs šokoladiniai kvadratėliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis kokteilis su persikais

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Braškių ir citrinų limonadas

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Saldus makaronų, varškės, bananų ir jogurto apkepas

Tilapijų, bulvių ir žiedinių kopūstų apkepėlė

Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir...

Prancūziškas nesaldus pyragas „Quiche Lorraine“

Itališkas omletas (fritata) su smidrais, bulvėmis ir rūkyta...

4 komentarai

Saulė 20 Spa ’13 - 7:18 am

Laaabai mielos bulvikės!

Reply
Asta 23 Spa ’13 - 10:17 am

Ačiū! Tikrai taip! Ir skanios 😉

Reply
knopkyte 26 Spa ’13 - 3:26 pm

kvaila klausima noreciau uzduoti 😀 ar bulves tik nuplauti, ar geriau nuskusti? 🙂

Reply
Asta 5 Lap ’13 - 3:40 pm

Šviežias bulves plona odele pakanka gerai nuplauti 😉

Reply

Komentuoti: knopkyte Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

    3 Rgp ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų