Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Bulvių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAIŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru

parašė Asta 2 Kov ’25
Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru

Sakoma, kad per Užgavėnes dera sočiai ir riebiai prisivalgyti. Kuo gausiau, tuo geriau, – kad visus metus būtum sveikas, stiprus ir sotus. Nežinau, kiek gerai veikia šitos senosios tradicijos ir apskritai turiu abejonių, ar turime ką šiemet vyti iš kiemo, bet štai kuo neabejoju – nėra blogos progos bulviniams blynams. Be to, tikrai būtų puiku, jei visus ateinančius metus praleistume sveiki, stiprūs ir sotūs. Ir vieningi, ir taikūs. Ir laimingi.


Bulvinius blynus mums įprasta kepti iš žalių tarkuotų bulvių, formuojant juos nedidelius, įkaitintame aliejuje gardžiai apskrudinant iš abiejų pusių. Bet pamėginkime viską daryti priešingai: bulves prieš tarkuojant išvirti, o blyną kepti didžiulį, per visą keptuvę! Nors nebūtina, bet viduje labai gardu paslėpti įdarą: sūris išsilydys, o skrudinta šoninė suteiks sodraus skonio ir pikantiškumo. Blynas keptuvėje apskrus iki traškios plutelės, o viduje liks minkštas, drėgnas, labai gardus!

Štai tokie bulviniai blynai kepami Šveicarijoje ir vadinami Rösti. Sakoma, kad labiausiai jie mėgstami Berno apylinkėse, nors paplitę visoje šalyje ir už jos ribų. Gal kiek netikėta, bet šveicarai bulvinius blynus mėgsta patiekti net pusryčiams, pagardinę skystai keptas kiaušiniais, avokadais, daržovėmis.

  • Tokį blyną galite kepti ir be įdaro arba įdarui naudoti kitus produktus, pavyzdžiui: mėgstamą kumpį, tarkuotą mocarelos sūrį, pasmulkintus ir pakepintus špinatus.
  • Kepkite lėtai, virš vidutinės ugnies (aš indukcinėje kaitlentėje nustačiau šeštą kaitros lygį iš devynių). Blynas turi apskrusti, sutvirtėti, tačiau saugokite, kad nepradėtų degti!
  • Blyną kepti galite ir iš žalių tarkuotų bulvių, tik tuomet, tarkius sumaišę su druska ir palikę pastovėti apie dešimt minučių, juos labai gerai nuspauskite, kad pašalintumėte visą perteklinę drėgmę.

Užgavėnės jau poryt, receptas – čia ir dabar!

Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru

Atsispausdinti
Porcijos: 3 Paruošimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

1 kg virtų bulvių (su odele)
1 arb. š. druskos

2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
100 g šaltai rūkytos šoninės
100 g tarkuoto fermentinio sūrio

4 valg. š. aliejaus
80 g sviesto

GAMINIMO EIGA

1. Virtas bulves atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite pernakt. Kitą dieną nulupkite odeles.
2. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

3. Šaltas virtas bulves sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su druska.

4. Paruoškite įdarą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles, ir kepkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės.
5. Sudėkite gabalėliais pjaustytą šoninę ir kepkite dar porą minučių, kol gardžiai apskrus.

6. Atvėsinkite, tuomet sumaišykite su tarkuotu sūriu.

7. Iškepkite blyną. Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir įdėkite gabalėlį (apie 40 g) sviesto. Palaukite, kol sviestas ištirps.

8. Sudėkite į keptuvę pusę tarkuotų bulvių. Lygiu sluoksniu padenkite visa keptuvės dugną. Paspauskite plokščiąja mentelės dalimi, kad bulvių tarkiai kiek įmanoma labiau sukibtų.

9. Ant viršaus tolygiai paskleiskite šoninės ir sūrio įdarą. Pačiuose kraštuose įdaro nedėkite.

10. Ant įdaro tolygiai paskleiskite likusias tarkuotas bulves, vėl paspauskite plokščiąja mentelės dalimi.

11. Mentele atstumkite bulvių tarkius nuo kraštų, taip suformuodami gražios formos blyną.

12. Kepkite apie 10-15 minučių, kol blyno apačia sutvirtės ir apskrus.
13. Ant keptuvės užvožkite lentelę ar lėkštę ir apverskite – blynas liks ant lentelės ar lėkštėje, apskrudusia puse į viršų. Jei nerimaujate, kad vėliau jį bus sunku grąžinti atgal į keptuvę, pasinaudokite gudrybe – ant keptuvės užtieskite kepimo popieriaus juostą, kuri išvertus blyną, liks jo apačioje. Tuomet atgal į keptuvę blyną grąžinsite tempdami už kepimo popieriaus juostos.

14. Į keptuvę įpilkite dar du šaukštus aliejaus, įdėkite dar gabaliuką sviesto. Palaukite, kol ištirps.
15. Blyną nuo lentelės ar lėkštės nustumkite į keptuvę. Kepkite dar apie 10 minučių, kol ir antra blyno pusė sutvirtės ir bus gražiai apskrudusi.

16. Patiekite. Iškepusį blyną pjaustykite gabalėliais ir patiekite vieną ar pagardinkite grietine, graikišku jogurtu.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

blynaibulvėsčesnakaišoninėsūrissvogūnai
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Migdoliniai varškėčiai su bananais ir uogomis
kitas įrašas
Purūs blyneliai su džemo įdaru

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pyragas su pomidorais ir varškės sūriu

Vaniliniai varškėčiai su aguonomis

Jogurtinis želė tortas su varške ir braškėmis

Tiršta brokolių sriuba su sūriu

Moliūgų tyrė

Įdarytos bulvės

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Paprasčiausi kepti varškėčiai

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Nicos salotos

Kalėdinis užkandžių padėklas

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

Šokoladiniai blyneliai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Silke įdarytos bulvės

Bulviniai kukuliai su sūrio įdaru

Šakšuka su morkomis

Tiršta vištienos ir kukurūzų sriuba su makaronais

Brokoliais, špinatais ir mocarelos sūriu įdarytos bulvės

TREČIAS KARTAS // Tobulas varškės apkepas

REKLAMA

GĖRIMAI

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Šalta juodoji arbata su persikais

Kreminis airiško viskio likeris

Moliūgų kava

Imbierinis sirupas kavai

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų