Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

KALĖDŲ PASAKOSSALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Imbierinės eglutės

parašė Asta 29 Lap ’19
Imbierinės eglutės

Kai miestai pavirsta Kalėdų miestais. Sausainiai – meduoliais. Šypsenos – Kalėdų ir gerumo šypsenomis, o svajonės ir lūkesčiai – Kalėdų stebuklais. Kai dienos skaičiuojamos iki Kalėdų ryto, kai vakarai ima skęsti cinamono ir imbiero kvapuose. Kai pasaulį apšviečia mažos lemputės, o mūsų pačių kasdienybę – tikėjimas ir truputį naivi viltis, kad žiemos šventės atneš magiją ten, kur labiausiai jos ilgimės. Kai puodeliuose vėsta karštas šokoladas, o rutiną išsklaido dovanų sąrašai, receptų knygų sklaidymas ir pakavimo popieriaus šiugždėjimas.

Kai ateina Kalėdos. Įsisuka į širdis, į namus. Į virtuves – taip pat. Ir vietoje „išsivirkime šįvakar sriubos“, išgirsti save sakant: „pastatykime šįvakar meduolinių eglučių mišką!”.

Tai galėtų būti daili namų dekoracija, galėtų būti ir jauki rankų darbo dovana. Bet užvis smagiausias turbūt bus tas laikas, kai namuose skambės kalėdinės dainos, virtuvėje bus sijojami miltai, sklandys cukraus pudros debesys ir iš orkaitės bus traukiami fantastiškai aromatingi meduoliai. Netrukus – žvaigždutė ant žvaigždutė – stalas pavirs ošiančiu eglynu. Ant šakų nutūpę „Dr. Oetker“ pabarstukai suteiks spalvų ir šventinės nuotaikos – Kalėdoms žiupsnelis žėrinčio blizgesio net labai tinka.

Nežinau, kaip jūs, bet aš skaičiuoju kasdien – iki Kalėdų liko vos 26 dienos, ir aš jau laukiu, laukiu, labai laukiu!

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

Imbierinės eglutės

Atsispausdinti
Porcijos: 1 labai didelė ar 3-4 mažesnės eglutės Paruošimo laikas: 3 val. (įskaitant meduolių kepimą)

INGREDIENTAI

Meduoliams:
200 g medaus
150 g sviesto
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio

Cukraus glajui:
1 didelio kiaušinio baltymo (apie 45 g)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (250 g) miltelinio cukraus

Dekoravimui:
„Dr. Oetker“ spalvotų pabarstukų
„Dr. Oetker“ spalvotų desertinio glajaus pieštukų

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite meduolius. Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent porą valandų ar per naktį.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite plonai: kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
5. Skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai –kepimo temperatūra priklauso ir nuo pačios orkaitės, todėl būkite atidūs, kad neperkeptumėte.
7. Iškepusius meduolius atvėsinkite.

8. Kol meduoliai vėsta, paruoškite cukraus glajų. Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.
9. Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų.

10. Sukonstruokite meduolines eglutes. Ant lygaus pagrindo pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.
11. Meduolio centrą aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi. Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai prasikeistų su pirmojo meduolio kampais. Lengvai paspauskite.
12. Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei norite aukštesnės eglutės, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens žvaigždes, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.
13. Eglutės viršuje esantį patį mažiausią meduolį cukraus glajumi priklijuokite šonu, kad būtų lyg eglės viršūnė.
14. Paruoštą eglutę dekoruokite baltu ar spalvotu cukraus glajumi, puoškite pabarstukais. Galiausiai – apiberkite milteliniu cukrumi, lyg sniegu.
15. Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Naudokite kaip šventinę namų dekoraciją ar įteikite kaip gardžią ir gražią rankų darbo dovaną.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

cinamonasdekoravimasdesertasglajusgvazdikėliaiimbierasKalėdoskalėdų pasakoskepiniaimeduoliaimedusmuskataspabarstukaisalumynaisausainiaivalgomos dovanos
6 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Orkaitėje kepti moliūginiai varškėtukai
kitas įrašas
Tiršta brokolių sriuba su sūriu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Apelsininis aguonų keksas

Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais

Linco sausainiai (Linzer cookies)

Keksas su spanguolėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

ŽMONĖS YRA DOVANA // Karamelinis maskarponės tortas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Ledų „sumuštiniai“

Angliškos pusryčių bandelės su obuoliais, riešutų sviestu ir...

Vanilinė panakota (panna cotta) su aguonomis ir citrusiniais...

NETIKIU // Kokosinis ryžių pudingas su šilauogėmis ir...

Sviestiniai rageliai (kruasanai) paprasčiau | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO...

Šokoladinė cinamoninė duonelė

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Moliūgų, fetos ir špinatų salotos

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu

Marinatas šašlykams

6 komentarai

Eglė 29 Lap ’19 - 11:43 am

Sveiki, o jeigu naudoti tiesiog prieskonius meduoliams, kiek šaukšteliu reikėtų dėti? Ačiū. 🙂

Reply
Asta 2 Gru ’19 - 10:17 am

Egle, tikrai galima naudoti ir prieskonius meduoliams, o jų kiekis turėtų priklausyti nuo to, kiek intensyvaus aromato ir skonio meduolius mėgstate 🙂 Aš mėgstu prieskonių berti daugiau, todėl tikrai berčiau bent tris šaukštelius.

Reply
:-) 2 Gru ’19 - 11:29 am

Kaži, ką daryti, jeigu žalias kiaušinio baltymas man atrodo kaip siaubingas pavojus?;-) Gal kartais laikytų ir su šiek tiek vandens?;-) Dėkui!

Reply
Asta 11 Gru ’19 - 11:43 pm

Jei kiaušinio baltymas neramina, rinkčiausi eglutę lipdyti su tirpintu baltu šokoladu 😉 Gal nebus tokia tvirta, o ir jautresnė temperatūros pokyčiams, bet gal nieko tokio, jei nesiruošiate toli/sudėtingai transportuoti? 🙂

Reply
audrone 18 Gru ’19 - 11:08 am

O kiek reikia skirtingu dydziu zvaigzduciu?

Reply
Asta 19 Gru ’19 - 10:00 am

Audrone, viskas priklauso nuo to, kokio dydžio ir aukščio eglutę norite pastatyti 🙂 Aš naudojau štai šį formelių rinkinį iš 10 skirtingo dydžio žvaigždučių, didžiausiai eglutei kiekvieno dydžio naudojau po 2-4 vnt.: https://www.kepimoformos.lt/produktas/rinkinys-sausainiu-eglutei-gaminti-10-vnt/

Reply

Komentuoti: audrone Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

    10 Geg ’22
  • 6

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Fokačija su pomidorais ir rozmarinais

    12 Geg ’22
  • Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

    10 Geg ’22
  • Rikotos blyneliai su šilauogėmis

    5 Geg ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (264)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (117)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (61)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (243)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (124)
    • Salotos (41)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (22)
  • MAISTAS GAMTOJE (10)
  • PASAULIO SKONIAI (39)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (542)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (94)
    • Desertai indeliuose (68)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (138)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (16)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (98)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (9)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų