Semifreddo – itališkas ledų desertas. Subalansuotas vasarai ir šiltoms, saulės nušviestoms dienoms, bet iš tiesų – nuostabiai skanus kasdien, nepaisant to, koks oras šiandien už lango. Desertas yra lengvai paruošiamas, gaivus, maloniai vėsinantis ir tikrai labai gardus. Juk visi mėgsta ledus, tiesa? Semifreddo – turbūt vienas iš lengviausių būtų pasigaminti juos namuose.
Semifreddo, išvertus iš italų kalbos, reiškia „pusiau šaltą“. Tik kodėl pernakt šaldiklyje buvęs desertas yra tik pusiau šaltas? Atsakymas slepiasi deserto tekstūroje – dėl gaminimo technologijos ji yra šiek tiek minkštesnė ir kremiškesnė nei įprastų ledų.
Tam, kad semifreddo pagamintumėte namuose, neprireiks jokių specialių įrankių – tik puodo, dubens, plakimo šluotelės ir kekso kepimo formos. Formą iškloję maistine plėvele ir supylę į ją paruoštą ledų masę, saugiai įtaisykite šaldiklyje ir pamirškite iki kitos dienos. Tuomet išimkite iš šaldiklio, iš kekso formos ir atsargiai nuimkite maistinę plėvelę. Prieš patiekiant, deserto viršų galite išpuošti uogomis, vaisiais, karamele, riešutais ar kuo tik norisi, ir galiausiai – pjaustyti riekelėmis ir ragauti. Deserto tekstūra nėra labai kieta, tad dailias riekeles atpjausite labai lengvai.
Be to, kad šis desertas yra išties skanus, dar jis ir gražus. Galite jį gaminti laukdami svečių ar ruošdamiesi vasaros šventei – semifreddo primena prašmatnų ledų tortą. Tai vienas tų atvejų, kai skonis ir vaizdas nelenktyniauja – jie abu skuodžia pirmoje vietoje, suteikdami nuostabią ragavimo patirtį.
Semifreddo skonių sąrašas – begalinis. Desertą galite ruošti su mėgstamomis uogomis, karamele, riešutais, šokoladu, citrinomis, kava, sausainių gabalėliais, medumi ir dar daugeliu produktų. Karamelinis ar šokoladinis desertas bus saldesnis, sodresnio skonio, tuo tarpu pagardintas uogomis, vaisiais ar citrinomis – kur kas gaivesnis, labiau gaivinantis.
Pistacijų ledai – klasika, o jų derinys su avietėmis yra vienas tų, kurie nepalieka abejingų. Saldumas ir gaivumas šiame ledų deserte dera labai subalansuotai: pistacijų riešutai suteikia sunkumo, sodrumo, tuo tarpu avietės – gaivumo ir lengvumo.
Pagrindinis šio ledų deserto ingredientas – pistacijos, tiksliau, pistacijų pasta. Tokios galėtumėte rasti ir įsigyti parduotuvėje, tačiau atkreipkite dėmesį į sudėtį. Labai dažnai pirktinėje pistacijų pastoje tik labai mažą dalį sudaro pačios pistacijos. Tokia pasta desertui tikrai suteiks daug saldumo, tačiau pistacijų skonio – nedaug.
Raginu pistacijų pastą pasigaminti namuose. Tai – paprasta! Nesūdytus lukštentus pistacijų branduolius sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite riešutus, kol jie virs glotnios tekstūros pasta. Jei jaučiate, kad smulkintuvas kaista, leiskite jam šiek tiek pailsėti, tuomet smulkinkite toliau. Užtruksite kelias minutes, kol pistacijų gabalėliai virs pasta. Šios pastos spalva bus ryški, skonis – sodrus, intensyvus. Jei tik turite galimybę, gamindami semifreddo (ar kitus pistacijų desertus), naudokite naminę pistacijų pastą.
Nors pistacijų ir aviečių derinys yra puikus, riešutai ne mažiau gardžiai dera ir su braškėmis, tad uogas drąsiai galite keisti ar rinktis tas, kurias mėgstate labiau.
Pistacijų ir aviečių semifreddo
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Avietėms:
200 g aviečių
¼ stiklinės (50) cukraus
Ledams:
3 didelių kiaušinių trynių
1 didelio kiaušinio
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 valg. š. (75 g) pistacijų pastos
400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)
poros saujų šviežių aviečių
50 g kapotų nesūdytų pistacijų
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite avietes. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Avietes ir cukrų trintuvu susmulkinkite iki visiškai vientisos masės. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite sėklytes. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite ledų masę. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
4. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, suberkite cukrų. Išplakite iki vientisos masės.
5. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau lėtai maišydami šluotele.
6. Į kiaušinių masę įplakite pistacijų pastą.
7. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
8. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir pistacijų pastos masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.
9. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11×25 cm) dugną ir sieneles.
10. Supilkite trečdalį ledų masės. Viršų apšlakstykite keliais šaukštas trintų aviečių, užberkite saują šviežių aviečių ir trečdalį kapotų nesūdytų pistacijų.
11. Supilkite antrą trečdalį ledų masės ir vėl pakartokite tą pat: apšlakstykite trintomis avietėmis, užberkite saują šviežių aviečių ir antrą trečdalį kapotų pistacijų.
12. Supilkite likusius ledus, apiberkite likusiomis kapotomis pistacijomis.
13. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.
14. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Prieš patiekdami apšlakstykite likusiomis trintomis avietėmis, papuoškite šviežiomis avietėmis, pistacijų riešutais ir mėtų lapeliais.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.