Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LedaiPASAULIO SKONIAISALDUMYNAI

Pistacijų ir aviečių semifreddo

parašė Asta 14 Rgp ’23
Pistacijų ir aviečių semifreddo

Semifreddo – itališkas ledų desertas. Subalansuotas vasarai ir šiltoms, saulės nušviestoms dienoms, bet iš tiesų – nuostabiai skanus kasdien, nepaisant to, koks oras šiandien už lango. Desertas yra lengvai paruošiamas, gaivus, maloniai vėsinantis ir tikrai labai gardus. Juk visi mėgsta ledus, tiesa? Semifreddo – turbūt vienas iš lengviausių būtų pasigaminti juos namuose.

Semifreddo, išvertus iš italų kalbos, reiškia „pusiau šaltą“. Tik kodėl pernakt šaldiklyje buvęs desertas yra tik pusiau šaltas? Atsakymas slepiasi deserto tekstūroje – dėl gaminimo technologijos ji yra šiek tiek minkštesnė ir kremiškesnė nei įprastų ledų.

Tam, kad semifreddo pagamintumėte namuose, neprireiks jokių specialių įrankių – tik puodo, dubens, plakimo šluotelės ir kekso kepimo formos. Formą iškloję maistine plėvele ir supylę į ją paruoštą ledų masę, saugiai įtaisykite šaldiklyje ir pamirškite iki kitos dienos. Tuomet išimkite iš šaldiklio, iš kekso formos ir atsargiai nuimkite maistinę plėvelę. Prieš patiekiant, deserto viršų galite išpuošti uogomis, vaisiais, karamele, riešutais ar kuo tik norisi, ir galiausiai – pjaustyti riekelėmis ir ragauti. Deserto tekstūra nėra labai kieta, tad dailias riekeles atpjausite labai lengvai.

Be to, kad šis desertas yra išties skanus, dar jis ir gražus. Galite jį gaminti laukdami svečių ar ruošdamiesi vasaros šventei – semifreddo primena prašmatnų ledų tortą. Tai vienas tų atvejų, kai skonis ir vaizdas nelenktyniauja – jie abu skuodžia pirmoje vietoje, suteikdami nuostabią ragavimo patirtį.

Semifreddo skonių sąrašas – begalinis. Desertą galite ruošti su mėgstamomis uogomis, karamele, riešutais, šokoladu, citrinomis, kava, sausainių gabalėliais, medumi ir dar daugeliu produktų. Karamelinis ar šokoladinis desertas bus saldesnis, sodresnio skonio, tuo tarpu pagardintas uogomis, vaisiais ar citrinomis – kur kas gaivesnis, labiau gaivinantis.


Pistacijų ledai – klasika, o jų derinys su avietėmis yra vienas tų, kurie nepalieka abejingų. Saldumas ir gaivumas šiame ledų deserte dera labai subalansuotai: pistacijų riešutai suteikia sunkumo, sodrumo, tuo tarpu avietės – gaivumo ir lengvumo.

Pagrindinis šio ledų deserto ingredientas – pistacijos, tiksliau, pistacijų pasta. Tokios galėtumėte rasti ir įsigyti parduotuvėje, tačiau atkreipkite dėmesį į sudėtį. Labai dažnai pirktinėje pistacijų pastoje tik labai mažą dalį sudaro pačios pistacijos. Tokia pasta desertui tikrai suteiks daug saldumo, tačiau pistacijų skonio – nedaug.

Raginu pistacijų pastą pasigaminti namuose. Tai – paprasta! Nesūdytus lukštentus pistacijų branduolius sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite riešutus, kol jie virs glotnios tekstūros pasta. Jei jaučiate, kad smulkintuvas kaista, leiskite jam šiek tiek pailsėti, tuomet smulkinkite toliau. Užtruksite kelias minutes, kol pistacijų gabalėliai virs pasta. Šios pastos spalva bus ryški, skonis – sodrus, intensyvus. Jei tik turite galimybę, gamindami semifreddo (ar kitus pistacijų desertus), naudokite naminę pistacijų pastą.

Nors pistacijų ir aviečių derinys yra puikus, riešutai ne mažiau gardžiai dera ir su braškėmis, tad uogas drąsiai galite keisti ar rinktis tas, kurias mėgstate labiau.

Pistacijų ir aviečių semifreddo

Atsispausdinti
Porcijos: 8 Paruošimo laikas: 45 min. + šaldysite per naktį

INGREDIENTAI

Avietėms:
200 g aviečių
¼ stiklinės (50) cukraus

Ledams:
3 didelių kiaušinių trynių
1 didelio kiaušinio
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 valg. š. (75 g) pistacijų pastos
400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)

poros saujų šviežių aviečių
50 g kapotų nesūdytų pistacijų

GAMINIMO EIGA

1. Iš pradžių paruoškite avietes. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

2. Avietes ir cukrų trintuvu susmulkinkite iki visiškai vientisos masės. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite sėklytes. Atidėkite į šalį.

3. Paruoškite ledų masę. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.

4. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, suberkite cukrų. Išplakite iki vientisos masės.

5. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau lėtai maišydami šluotele.

6. Į kiaušinių masę įplakite pistacijų pastą.

7. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
8. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir pistacijų pastos masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.

9. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11×25 cm) dugną ir sieneles.
10. Supilkite trečdalį ledų masės. Viršų apšlakstykite keliais šaukštas trintų aviečių, užberkite saują šviežių aviečių ir trečdalį kapotų nesūdytų pistacijų.

11. Supilkite antrą trečdalį ledų masės ir vėl pakartokite tą pat: apšlakstykite trintomis avietėmis, užberkite saują šviežių aviečių ir antrą trečdalį kapotų pistacijų.

12. Supilkite likusius ledus, apiberkite likusiomis kapotomis pistacijomis.

13. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.

14. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Prieš patiekdami apšlakstykite likusiomis trintomis avietėmis, papuoškite šviežiomis avietėmis, pistacijų riešutais ir mėtų lapeliais.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

avietėsdesertasgrietinėlėitalijaLedaipistacijossaldumynaiuogos
0 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Graikiško jogurto tiramisu
kitas įrašas
Vištienos kepsniai su mocarela, pesto ir pomidorais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Cinamoniniai keksiukai su obuoliais

Jogurtiniai braškių ir bananų ledai

Linco sausainiai (Linzer cookies)

Karamelinės cinamoninės bandelės

Bandelės su cinamonu

Kriaušiniai keksiukai su graikiniais riešutais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Orkaitėje keptas nesaldus blynas su cukinijomis ir šonine

Salotos su traškiais avinžirniais

Kokosiniai graikiško jogurto vafliai

Sumuštiniai su keptais batatais, burokėliais ir silke

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Šaldytų bananų ir špinatų sluoksniuotis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Grybų ir kopūstų pyragas

Lietinių blynų lazanija su trijų rūšių sūriais ir...

Takai (tacos) su juodosiomis pupelėmis ir keptais moliūgais

Trijų sūrių lazanija su špinatais

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Mielinės bandelės su dešrelėmis ir sūriu

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 6

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (352)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (685)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (135)
    • Desertai indeliuose (94)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų