Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Medaus keksas

parašė Asta 12 Sau ’15
Medaus keksas

Mūsų virtuvėje, ant spintelės, netoli mano virtuvinių svarstyklių ir didelio stiklinio indo su avižiniais dribsniais, skirtais gardžioms pusryčių košėms, visuomet stovi ir kibirėlis medaus. Gardiname juo kavą ar arbatą, vaikome užklupusias ligas, maišome į pyragų tešlą, kepame sausainius, gardiname blynus ar tiesiog pasikabiname šaukštelį ir saldiname ilgų dienų vakarus. Neprisimenu metų, kada tie medaus kibirėliai būtų taip greitai ir dažnai keitę vienas kitą. Esu tikra, kad šiais metais sumušėme visus savo medaus vartojimo rekordus.

Tikriausiai nereikėtų stebėtis: juk viskas kitaip, kai mūsų valgomas medus yra mūsų medus. Medus, kurį į avilius sunešė mūsų bitutės; medus, kurį išsuko mūsų rankos. Net ir šiandien, nuo šaukštelio pamažu laižant medų, man tai atrodo… neįtikėtina ir stebuklinga. Mūsų bitynas – vienas iš tų praėjusiais metais žengtų žingsnių, kurio nesigailime nei vienas. Išlauktas, išjaustas, teisingas sprendimas.

Bitynas ir medus neapvertė mūsų gyvenimo visiškai aukštyn kojomis, tikrai ne; nors ir įnešė visą glėbį naujų spalvų ir patyrimų. Vienas iš tokių mažų pokyčių yra štai šis – medaus savo virtuvėje ir gaminamuose patiekaluose niekada nenaudojau tiek daug. Niekada nekepiau tiek daug imbierinių sausainių su medumi, tiek daug medaus ir meduolinių tortų, tiek daug medaus keksiukų ir keksų. Seniau, rinkdamasi desertui naudojamą saldiklį, beveik visada ranką tiesdavau link cukraus. O štai šiandien ją vis dažniau tiesiu link to kibirėlio su medumi. Ir rašydama receptus, vis save pagaunu, ingredientų sąraše vėl įrašiusią medų. Džiaugiuosi, nes medus nėra tik saldus ir skanus; dar jis yra sveikas ir naudingas. Žinant, kaip dažnai virtuvėje yra sunku surasti teisingą balansą tarp „saldu“, „skanu“ ir„sveika“, medus yra labai didelis džiaugsmas.

Šį keksą kepiau jau seniai, kai ruošėme „Debesų“ žiemos numerį. Po to kepiau dar kartą. Labai gali būti, kad kepsiu ir darkart. Galbūt, tikiuosi, išsikepsite ir Jūs. Skanaus!

Meduolis (2)

Skonis: 9/10. Minkštas, purus ir drėgnas. Su puikiai jaučiamais medaus, cinamono, imbiero skoniais. Idealus prie puodelio arbatos šaltą žiemos vakarą…

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Publikuota: Kulinarinis elektroninis žurnalas “Debesys”, 2014 m. žiema

Meduolis (3)

Medaus keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 15 riekelių Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 35-45 min.

INGREDIENTAI

80 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 dideli kiaušiniai
½ stiklinės (170 g) medaus
½ stiklinės (125 ml) natūralaus jogurto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. druskos

gabalėlio sviesto formai ištepti

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo formą (25×11 cm dydžio) ištepkite gabalėliu sviesto.
2. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Supilkite medų, natūralų jogurtą ir vanilės ekstraktą. Dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltą cinamoną, imbierą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Iškepusį keksą kelias minutes atvėsinkite kepimo formoje. Tuomet atsargiai išimkite iš formos, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
5. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.

Meduolis (4)

cinamonasimbierasjogurtaskeksasmedussaldumynaivanilė
11 komentarai
7
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Karameliniai kreminio sūrio desertai stiklainėliuose
kitas įrašas
Pyragėliai su „Nutella“ puodeliuose

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Obuolių pyragas su kokoso drožlėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Bananų duona su varškės įdaru

Tortas „Napoleonas”

Kalėdiniai imbieriniai sausainiai

Tortas „Ferrero Rocher“

Šokoladinė bananų duona

REKLAMA

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Braškinis pieno kokteilis

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Imbierinis sirupas kavai

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

REKLAMA

SALDUMYNAI

Pyragaičiai su obuoliais

Saldūs šokoladiniai kvadratėliai

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su cinamonu

Plikyti pyragaičiai su saldžiu grietinėlės kremu

Naminiai „Oreos” sausainiai

11 komentarai

Rasa 13 Sau ’15 - 10:31 am

Nuostabus keksas! Tik as vietoje sviesto naudojau kokosu alieju – rezultatas puikus 😉

Reply
Asta 20 Sau ’15 - 8:27 pm

Rasa, labai džiaugiuosi! 🙂

Reply
Reda 15 Sau ’15 - 8:12 am

O man šitas keksas nesigavo – nors kepiau daugiau nei valandą, vidus liko neiškepęs -šlapias, o išorė per daug apskrudusi .O kas dėl skonio – tai dėčiau mažiau cukraus – nes labai saldus gavosi 🙂

Reply
inet 18 Sau ’15 - 5:54 pm

O man gavosi viskas super, kitą kartą kepsim iš dvigubos normos ir desimį vidų obuolių arba bananų.

Reply
Asta 20 Sau ’15 - 8:29 pm

inet, labai džiaugiuosi! 🙂

Reply
Asta 20 Sau ’15 - 8:29 pm

Reda, kaip gaila, kad nepavyko 🙁 Galbūt reikėjo tiesiog uždengti viršų folija ir bandyti kepti ilgiau, kad iškeptų ir vidus, o išorė nesudegtų.
Na, o dėl cukraus aš su niekuo nesiginčiju ir sutinku, kad mes mėgstam saldžius desertus 🙂 O mėgstantys mažiau saldžius, visada gali cukraus kiekį susimažinti 🙂

Reply
Ramune 18 Sau ’15 - 8:54 pm

viskas puikiai pavyko, laaabai skanus.

Reply
Asta 20 Sau ’15 - 8:29 pm

Ramune, man labai smagu girdėti! 🙂

Reply
Nesigavo kremas 6 Gru ’15 - 5:16 pm

Sveiki. Gaminau pagal Jusu knyga aguoniniu keksiuku su kokosu idaru it tepamojo surio kepureles. Man reikejo paciu kepureliu. Viska dariau pagal recepra kaip parasyta, bet gavosi skysta mase…. tik produktus sugadinau ir kremi nebuvo….

Reply
Donata 14 Bal ’20 - 11:09 am

Kepiau šį keksą. Dėjau perpus mažiau cukraus ir miltus maišiau (paprastus baltus su pilno grūdo). Viskas gavosi puikiai ir skaniai. ; )

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 11:48 am

Donata, smagu girdėti, kad pavyko ir patiko! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Minkšti žemės riešutų kremo sausainiai

    28 Sau ’23
  • Agurkų, bolivinės balandos ir avinžirnių salotos

    26 Sau ’23
  • Lęšių karis su žiediniais kopūstais ir kokosų pienu

    24 Sau ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (290)
    • Apkepai (46)
    • Blynai (29)
    • Bulvių patiekalai (32)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (270)
    • Blynai ir vafliai (40)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (136)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (48)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (576)
    • Bandelės (35)
    • Be orkaitės (104)
    • Desertai indeliuose (75)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (43)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (74)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (11)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų