Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAITortai

Moliūginės kavos sūrio pyragas

parašė Asta 23 Spa ’22
Moliūginės kavos sūrio pyragas

Moliūginė pieniška kava, pagardinta šildančiais prieskoniais, – klasika, atkeliavusi iš Jungtinių Valstijų. Didelio ir garsaus kavinių tinklo sezoniniame meniu pumpkin spice latte pirmąkart buvo pristatyta 2003-aisiais, ir kone iškart tapo populiariausiu rudens gėrimu. Ar ir aš tą jaukų skonį įsimylėjau, vos pirmąkart paragavusi? Tikrai taip. Jau dešimtį metų kiekvienąkart, į namus įsisukus rudens nuojautai, verdu prieskoninį moliūgų sirupą, kad vienu-kitu jo šaukšteliu galėčiau pagardinti popietės kavą. Šįkart tą patį nepriekaištingą skonių derinį – moliūgų, kavos ir šildančių prieskonių – nusprendžiau sujungti kepdama sūrio pyragą. Pavyko tobulai!

Sūrio pyragui prireiks moliūgų tyrės, tad ją pasiruošti galite dieną prieš gamindami desertą. Perpjaukite moliūgą perpus, iš vidaus išskobkite sėklas. Dėkite moliūgą į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, pjūviu į apačią, ir kepkite iki 210 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol moliūgas taps visai minkštas. Moliūgą apverskite, minkštimą išskobkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos tekstūros. Tokią moliūgų tyrę galite naudoti ne tik šiam sūrio pyragui, bet ir daugeliui kitų receptų: moliūginiams pyragams, keksiukams, varškės apkepui, makaronų padažui, trintai sriubai, troškiniams. Moliūgų tyrė puikiausiai tinkama šaldymui, tad galite ją supilti į šaldymo indelius ar sandarius maišelius, ir išsaugoti vėlesniam laikui.

Moliūgų tyrė, įmaišyta į sūrio kremą drauge su prieskoniais ir kava, sukuria nuostabų aromatą ir su niekuo nesumaišomą skonį. Neverta jaudintis dėl to, kad moliūgas išties yra daržovė, nes desertuose jis atsiskleidžia visiškai kitaip. Kaip ir daugelis kepinių su moliūgais, taip ir šis pyragas – švelnus, rudeniškas ir labai jaukus.

PATARIMAI

• Pagrindiniai šio torto ingredientai, sukuriantys unikalų skonį, atkartojantį klasikinę pumpkin spice latte, yra moliūgų tyrė, stipri kokybiška kava ir šildantys prieskoniai: cinamonas, muskatas, imbierai, kvapioji pipirai. Jei mėgstate, galite įberti ir žiupsnį maltų gvazdikėlių.
• Moliūgų tyrė, priklausomai nuo to, iš kokio moliūgo ją ruošiate, kartais gali būti tirštesnė, o kartais – kur kas skystesnė. Šiam tortui reikalinga tiršta moliūgų tyrė. Jei sutrynę matote, kad ji gana vandeninga, susidariusį skystį nukoškite per sietelį.
• Norėdami iškepti subalansuoto skonio ir puikios tekstūros sūrio pyragą, riebią maskarponę maišykite su kur kas lengvesniu rikotos sūriu. Vietoje rikotos taip pat galite naudoti iki glotnumo pertrintą varškę.
• Skaniausias sūrio pyragas yra gerai atvėsintas, tad kepkite jį iš vakaro, pernakt palaikykite šaldytuve, o tuomet – pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
• Norėdami patiekti dailius kremiško sūrio pyrago gabalėlius, pjaustykite karštu peiliu – palaikykite jį karštame vandenyje, nusausinkite ir nedelsdami pjaukite. Tai pakartokite po kiekvieno pjūvio.
• Gardžiausią tortą patiekti su plakta grietinėle, karamelės padažu ir žiupsniu malto cinamono.
• Šaldytuve tortą galite laikyti iki 5 dienų.
• Torto gabalėlius galite ir užšaldyti – išimtus iš šaldiklio, pernakt palikite atšilti šaldytuve.

Moliūginės kavos sūrio pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 12 (22 cm skersmens pyragas) Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 1 val. + vėsinsite 1 val. + šaldysite per naktį

INGREDIENTAI

Pagrindui:
200 g kvadratinių sausainių
50 g smulkintų graikiškų riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. druskos
120 g sviesto

Kremui:
500 g maskarponės
250 g rikotos
1 stiklinės (200 g) smulkaus rudojo cukraus
400 g moliūgų tyrės
3 valg. š. kukurūzų krakmolo (arba miltų)
4 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) riebios grietinėlės
2 valg. š. tirpios kavos granulių
2 valg. š. karšto vandens
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite pyrago pagrindą. Iš pradžių pasiruoškite jam skirtus ingredientus.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
3. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišykite su smulkiai kapotais graikiniais riešutais, maltu cinamonu, muskatu ir druska.
4. Sviestą ištirpinkite, supilkite į dubenį su produktais ir išmaišykite. Turite gauti lipnią masę.

5. Kepimo skardos atsegamais kraštais (22 cm skersmens) dugną ištieskite lakštu folijos. Paskleiskite masę ir paskirstykite ją kuo tolygiau. Paspauskite delnais ar stiklinės dugnu, kad suformuotumėte lygų, tvirtą pyrago pagrindą.

6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

7. Išplakite sūrio kremą. Pasiruoškite jam skirtus ingredientus. Karštą vandenį iškart sumaišykite su tirpios kavos granulėmis ir palikite atvėsti.

8. Į didelį plakimo dubenį sudėkite maskarponę, rikotą, smulkų rudąjį cukrų, moliūgų tyrę ir kukurūzų krakmolą. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol produktai susimaišys iki tolygios masės.

9. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.

10. Supilkite grietinėlę, atvėsintą kavą, maltus prieskonius (cinamoną, muskatą, imbierą, kvapiuosius pipirus), druską ir vanilės ekstraktą. Lengvai išplakite iki lygios masės.

11. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios, su vėjeliu).
12. Kepimo formą su atvėsusiu pyrago pagrindu kruopščiai ir sandariai apsukite folija. Svarbu, kad į formos vidų negalėtų patekti vanduo.
13. Paruoštą kremą supilkite ant kepto pyrago pagrindo.

14. Formą įstatykite į kitą, didesnę, kepimo formą. Ją pripildykite tiek vandens, kad kepimo formą su pyragu semtų iki pusės.

15. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Pajudinus kepimo formą, prie kraštų pyragas jau turi būti sutvirtėjęs, tačiau viduryje – dar stipriai virpantis. Išjunkite orkaitę, truputėlį praverkite jos dureles ir palikite pyragą vėsti dar valandą. Per šį laiką pyragas sutvirtės.
16. Pyragą išimkite iš vandens vonelės, nuimkite foliją. Leiskite visiškai atvėsti, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.

17. Patiekite tortą papuošę plakta grietinėle, apšlakstę karamelės padažu, apibarstę maltu cinamonu.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

cinamonasdesertaidesertasgraikiniai riešutaigrietinėlėkepiniaimaskarponėmoliūgaimuskataspyragasrikotasaldumynaitortasvanilė
0 komentaras
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Viščiukų šlaunelės su bulvėmis ir šonine, troškintos grietinėlės ir špinatų padaže
kitas įrašas
Pikantiški cukinijų, varškės ir lęšių blynai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu

Naminių ledų suvožtiniai su braškėmis

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

Struffoli

Vyšninis tortas su maskarpone (Cherry Velvet Cake)

Moliūgų tyrė

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Pyragas su voveraitėmis, brokoliais ir sūriu

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais...

Trinta brokolių sriuba

Kepta pipirinė vištiena su citrinomis ir makaronais

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų