Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Šokoladainis (brownie) su riešutais

parašė Asta 4 Spa ’19
Šokoladainis (brownie) su riešutais

Pati negaliu tuo patikėti – aš, ta pati, kuri niekaip nemoka rašyti trumpai ir konkrečiai, kuriai kiekvienas trumpas tekstukas nori nenori virsta bent penkiomis ilgomis pastraipomis – pastarosiomis dienomis mano žodžiai kažkur išsibarstė. O aš jų ir nesistengiu surasti; už lango pliaupiant lietui gera patylėti, dar daugiau – klausyti tos tylos ir joje išgirsti save. Jaučiu, kad šitos tylos man iš tiesų ir reikia, todėl viduje banguojančioms mintims leisiu ten ir pasilikti. Galų gale, itin sodraus skonio šokoladainiui nedaug tų žodžių ir tereikia. Jis – puikus, o savaitgalis čia pat. Įkaitinti orkaitę skamba kaip visai puiki mintis, tiesa?

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

Norėdami iškepti tobulą šokoladainį, turite žinoti, kad šiam pyragui galioja taisyklė, priešinga nei daugeliui kepinių. Kaip dažnai receptuose perskaitote, kad patikrinti, ar pyragas iškepęs, galite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei taip nutiktų kepant šokoladainį, švarus pagaliukas reikštų tai, kad jį perkepėte – tikėtina, kad iš orkaitės ištrauktas pyragas vis dar bus skanus, bet toli gražu ne tokios drėgnos, klampios tekstūros, kokia pasižymi šokoladainiai.

Prisiminkite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.

Tinkamai iškeptas šokoladainis yra nuostabus kepinys – ne veltui kažkada ėmė ir pavergė pasaulį. Sodrus, gausiai šokoladinis, turtingas skoniu ir aromatu, tirpstantis burnoje. Subalansuotas kiekvienai dienai, idealiai tinkantis rudens savaitgaliams!

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

Šokoladainis (brownie) su riešutais

Atsispausdinti
Porcijos: 20 Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 30-35 min.

INGREDIENTAI

180 g sviesto
200 g juodojo šokolado
1 ¼ stiklinės (250 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (140 g) a.r. kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
100 g smulkintų kepintų lazdyno (ar kitų mėgstamų) riešutų
kakavos (viršui apibarstyti)

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30×20 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Pasiruoškite „garų vonelę“ – dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu (kunkuliuojantis vanduo neturi liesti dubens dugno; jį šildyti turi tik kylantys verdančio vandens garai). Į dubenį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir sulaužytą juodąjį šokoladą. Kaitinkite vis pamaišydami, kol sviestas bei šokoladas ištirps, ir gausite vienalytę masę. Nuimkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu, šokolado ir sviesto masę perpilkite į didesnį plakimo dubenį.
3. Į dubenį su tirpintu sviestu ir šokoladu suberkite cukrų ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol cukrus ištirps, o masė šiek tiek atvės. Po vieną įmuškite kiaušinius po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišyktie vanilės ekstraktą.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
5. Miltų mišinį suberkite į plakinį per du ar tris kartus, lengvais judesiais išmaišykite. Nepermaišykite! Maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų.
6. Įmaišykite smulkintus kepintus lazdynų riešutus, kad tolygiai pasiskirstytų tešloje.
7. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir paskirstykite kuo tolygiau.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepantį šokoladainį – kepimo laikas priklauso ir nuo individualių orkaitės savybių. Svarbiausia pastebėti, kada pyragas yra tinkamai iškepęs. Tą padaryti galima mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku; įkiškite jį į šokoladainio centrą ir ištraukite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.
9. Iškepusį šokoladainį išimkite iš orkaitės (jei paliksite jį karštoje orkaitėje, jis toliau „keps“) Ir leiskite atvėsti kepimo inde iki kambario temperatūros. Šokoladainiui atvėsus, bus lengviau jį iškelti iš kepimo formos, pjaustyti gabalėliais, dėti į lėkšteles ir patiekti.
10. Prieš patiekdami šokoladainį galite apibarstyti kakava, aplieti tirpintu šokoladu ar pagardinti kaušeliu vanilinio plombyro.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

desertaskakavapasaulio skoniaipyragasriešutaisaldumynaišokoladainisšokoladas
2 komentarai
11
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Perlinių kruopų ir vištienos sriuba
kitas įrašas
Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kakavinis tinginys

„Vilnonis“ mielinis pyragas su cinamoniniu obuolių įdaru

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Šokoladinė cukinijų duona

Sluoksniuotas vaisių ir jogurto užkandis

Vaniliniai baltojo šokolado putėsiai su avietėmis

REKLAMA

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Saldžios dovanos Mamai

Kreminis airiško viskio likeris

REKLAMA

SALDUMYNAI

Trupininis pyragas su varške ir uogiene

Meduoliniai keksiukai su maskarponės kremo kepurėlėmis

Ukrainietiškas medaus pyragas (Medivnyk)

Juodojo šokolado ir migdolų miltų pyragas

Braškinė-kokosinė panakota

Mielinis cinamono ritinėlių pyragas

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

PASKUTINĖ VASAROS AKIMIRKA // Prancūziškų skrebučių apkepas su...

Pavasario sumuštiniai su pipirnių daigais

Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu

Rikotos vafliai su šilauogėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižinė košė su ispaninio šalavijo...

Cinamoniniai čiurų („churros“) vafliai

2 komentarai

Kamilė 4 Lap ’19 - 9:50 am

Labai ačiū, Asta, už nuostabų receptą. Išbandžiau ir buvo nepakartojama. Paskaninau vaniliniais ledais. Dar galiu pridurti, kad jeigu per naktį palaikysite šaldytuve, kitą rytą – SUPER desertas prie puodelio kavos:))

Reply
Asta 24 Lap ’19 - 6:18 pm

Kamile, ačiū, labai džiaugiuosi, kad patiko!

Reply

Komentuoti: Kamilė Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Avižiniai sausainiai

    11 Spa ’13
  • 4

    Obuolių pyragas su kreminiu sūriu ir traškiais migdoliniais trupiniais

    4 Rgs ’20
  • 5

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 6

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (360)
    • Apkepai (53)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (48)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (19)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (99)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (359)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (61)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (172)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (92)
    • Sumuštiniai (41)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (30)
  • SALDUMYNAI (692)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (140)
    • Desertai indeliuose (96)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (169)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų