Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Šokoladainis (brownie) su riešutais

parašė Asta 4 Spa ’19
Šokoladainis (brownie) su riešutais

Pati negaliu tuo patikėti – aš, ta pati, kuri niekaip nemoka rašyti trumpai ir konkrečiai, kuriai kiekvienas trumpas tekstukas nori nenori virsta bent penkiomis ilgomis pastraipomis – pastarosiomis dienomis mano žodžiai kažkur išsibarstė. O aš jų ir nesistengiu surasti; už lango pliaupiant lietui gera patylėti, dar daugiau – klausyti tos tylos ir joje išgirsti save. Jaučiu, kad šitos tylos man iš tiesų ir reikia, todėl viduje banguojančioms mintims leisiu ten ir pasilikti. Galų gale, itin sodraus skonio šokoladainiui nedaug tų žodžių ir tereikia. Jis – puikus, o savaitgalis čia pat. Įkaitinti orkaitę skamba kaip visai puiki mintis, tiesa?

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

Norėdami iškepti tobulą šokoladainį, turite žinoti, kad šiam pyragui galioja taisyklė, priešinga nei daugeliui kepinių. Kaip dažnai receptuose perskaitote, kad patikrinti, ar pyragas iškepęs, galite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei taip nutiktų kepant šokoladainį, švarus pagaliukas reikštų tai, kad jį perkepėte – tikėtina, kad iš orkaitės ištrauktas pyragas vis dar bus skanus, bet toli gražu ne tokios drėgnos, klampios tekstūros, kokia pasižymi šokoladainiai.

Prisiminkite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.

Tinkamai iškeptas šokoladainis yra nuostabus kepinys – ne veltui kažkada ėmė ir pavergė pasaulį. Sodrus, gausiai šokoladinis, turtingas skoniu ir aromatu, tirpstantis burnoje. Subalansuotas kiekvienai dienai, idealiai tinkantis rudens savaitgaliams!

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

Šokoladainis (brownie) su riešutais

Atsispausdinti
Porcijos: 20 Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 30-35 min.

INGREDIENTAI

180 g sviesto
200 g juodojo šokolado
1 ¼ stiklinės (250 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (140 g) a.r. kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
100 g smulkintų kepintų lazdyno (ar kitų mėgstamų) riešutų
kakavos (viršui apibarstyti)

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30×20 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Pasiruoškite „garų vonelę“ – dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu (kunkuliuojantis vanduo neturi liesti dubens dugno; jį šildyti turi tik kylantys verdančio vandens garai). Į dubenį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir sulaužytą juodąjį šokoladą. Kaitinkite vis pamaišydami, kol sviestas bei šokoladas ištirps, ir gausite vienalytę masę. Nuimkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu, šokolado ir sviesto masę perpilkite į didesnį plakimo dubenį.
3. Į dubenį su tirpintu sviestu ir šokoladu suberkite cukrų ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol cukrus ištirps, o masė šiek tiek atvės. Po vieną įmuškite kiaušinius po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišyktie vanilės ekstraktą.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
5. Miltų mišinį suberkite į plakinį per du ar tris kartus, lengvais judesiais išmaišykite. Nepermaišykite! Maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų.
6. Įmaišykite smulkintus kepintus lazdynų riešutus, kad tolygiai pasiskirstytų tešloje.
7. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir paskirstykite kuo tolygiau.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepantį šokoladainį – kepimo laikas priklauso ir nuo individualių orkaitės savybių. Svarbiausia pastebėti, kada pyragas yra tinkamai iškepęs. Tą padaryti galima mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku; įkiškite jį į šokoladainio centrą ir ištraukite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.
9. Iškepusį šokoladainį išimkite iš orkaitės (jei paliksite jį karštoje orkaitėje, jis toliau „keps“) Ir leiskite atvėsti kepimo inde iki kambario temperatūros. Šokoladainiui atvėsus, bus lengviau jį iškelti iš kepimo formos, pjaustyti gabalėliais, dėti į lėkšteles ir patiekti.
10. Prieš patiekdami šokoladainį galite apibarstyti kakava, aplieti tirpintu šokoladu ar pagardinti kaušeliu vanilinio plombyro.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.

 Šokoladainis (brownie) su riešutais

desertaskakavapasaulio skoniaipyragasriešutaisaldumynaišokoladainisšokoladas
2 komentarai
10
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Perlinių kruopų ir vištienos sriuba
kitas įrašas
Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Bandelės su aguonomis

Tortas su obuoliais ir graikiniais riešutais

Ukrainietiška Velykų duona „Paska“

Imbierinis sūrio tortas

Saulėtos virtuvės blynų ir vaflių knyga | Šokoladiniai...

Imbierinės eglutės

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Pikantiškas pyragas su porais ir silke

Enčilados su vištiena ir sūriu

Lazanija su jautiena

Pica su plėšyta barbekiu vištiena | Nuotraukos žingsnis...

Perlinio kuskuso salotos su avinžirniais, sviestinėmis pupelėmis ir...

Pavasario salotos su bulguru ir vištiena

REKLAMA

GĖRIMAI

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Moliūgų kava

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

PLIUS DEŠIMT // Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas...

Sumuštinukai su pievagrybiais

PUSRYČIŲ STALAS // Kokosinė ryžių dribsnių košė su...

Salotos su avokadais, obuoliais ir vytintu kumpiu

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

Salotos su persikais, šilauogėmis, vytintu kumpiu ir burrata

2 komentarai

Kamilė 4 Lap ’19 - 9:50 am

Labai ačiū, Asta, už nuostabų receptą. Išbandžiau ir buvo nepakartojama. Paskaninau vaniliniais ledais. Dar galiu pridurti, kad jeigu per naktį palaikysite šaldytuve, kitą rytą – SUPER desertas prie puodelio kavos:))

Reply
Asta 24 Lap ’19 - 6:18 pm

Kamile, ačiū, labai džiaugiuosi, kad patiko!

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Šiltos žiedinių kopūstų, saldžiųjų bulvių ir avinžirnių salotos

    10 Sau ’23
  • 2

    Traški saldžiarūgštė vištiena

    22 Lap ’19
  • 3

    Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

    14 Kov ’22
  • 4

    Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • 5

    Japoniškas biskvitinis braškių tortas | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Bir ’22
  • 6

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų