Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsBe orkaitėsSALDUMYNAI

Spurgos su vanilinio kremo įdaru

parašė Asta 11 Gru ’13
Spurgos su vanilinio kremo įdaru

Žinot, kas man labai patinka? Laukti. Man patinka tas jausmas, kai žinai – artėja kažkas labai gero. Džiugaus. Smagaus. Net jei tai bus už mėnesio ar net daugiau; turėti ko laukti yra labai geras jausmas. Supratau tai seniai, dar mokykloje. Kai būdavo sunkios dienos su daug kontrolinių darbų, o kiek vėliau – egzaminai ir visi kiti siaubai, priversdavau save sugalvoti kažką gero ir sukoncentruodavau savo mintis į tą džiugų laukimą. Ir tai visada suveikdavo. Tą patį darau ir dabar – nuolat ieškau tų mažų ar didelių dalykų. Kartais juos tenka sugalvoti, sukurti pačiai, o kartais jie tiesiog yra – tokie kaip Kalėdos.

Šįkart gruodis man nepašykštėjo laukimo džiaugsmo. Priešingai – atseikėjo jo dvigubai. Be žiemos švenčių laukimo, jau bene mėnesį laukiau savo išsvajotų, nors ir visai netikėtų, atostogų. Svajojau, planavau, braižiau žemėlapius ir visą internetą išnaršiau, ieškodama rekomendacijų apie skaniausius ledus ir gardžiausias picas. Šiandien ant mano stalo pūpso visas pluoštas popierių, o aš nenusėdžiu vietoje iš nekantrumo – link debesų kilsim jau rytoj. Oi, kaip aš šito laukiau. Žinau, kad atostogos bus puikios – kitaip ir būti negali! Jos prasideda jau šią akimirką, o mano šypsena – nuo ausies lig ausies.

Ne mažiau šypsojausi ir visai neseniai, kai vieną vėsų savaitgalį paskelbiau „spurgų savaitgaliu”. Spurgas esu virusi ne kartą, tačiau dažniausiai tai būdavo pačios paprasčiausios varškės spurgytės. Tokios, kokias virdavo mano mama – nieko ypatingo, bet gardumas neišpasakytas. Bet tą savaitgalį – spurgų savaitgalį – vieną po kito mečiau sau iššūkius ir viriau visai kitokias spurgas. Truputį nerimavau, bet kai cukruje apvoliojau ir į padėklą sudėjau spurgas su vaniliniu kremu, beveik sprogau iš vaikiškai nuoširdaus pasididžiavimo savimi. Aš tai padariau, man pavyko! Tikriausiai žinot tą jausmą, kai pasitikėjimo savimi kažkodėl trūksta, bet rezultatas visus lūkesčius pranoksta su kaupu. Nuostabus jausmas.

Taigi, spurgų savaitgalį aš su kuo plačiausia šypsena pristačiau namiškiams šias spurgas, o tuomet mes jas valgėme ir aplink girdėjosi tik „mmm…” ir „mmm!”. Kaip ten sako? Iškalbingiau už tūkstančius žodžių. Esu tikra, kad toks šūkis kuo puikiausiai tiktų ir šioms spurgoms.

Ar įkalbėjau? Virkite, būtinai virkite! Įsivaizduokite, kaip puikiai jos tiks artėjančiam savaitgaliui, nuodėmingam desertui ar smaližių pusryčiams. O gal net šventėms?

Skonis: 10/10. Purios ir tirpstančios burnoje, o vanilinis kremas – švelnus, ne per saldus, intensyviai vanilinis. Fantastiškos spurgos! Net jei pakankamai ilgas receptas iš pirmo žvilgsnio išgąsdino, nebijokite. Šios spurgos yra vertos kiekvienos joms pagaminti sugaištos sekundės.

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Kur radau? Brown Eyed Baker

Spurgos su vanilinio kremo įdaru

Atsispausdinti
Porcijos: 9 spurgos Paruošimo laikas: 2 val.

INGREDIENTAI

Tešlai:
2 ½ arb. š. sausų mielių
2/3 puodelio (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
3 ½ puodelio (490 g) miltų
1/3 puodelio (70 g) cukraus
2 arb. š. druskos
3 kiaušiniai
90 g sviesto

aliejus virimui

Vaniliniam kremui:
1 ½ puodelio (375 ml) pieno
½ puodelio (100 g) cukraus
¼ puodelio (35 g) miltų
½ arb. š. druskos
4 kiaušinių tryniai
1 arb. š. vanilės ekstrakto

6 valg. š. riebios grietinėlės

cukrus apvoliojimui (arba miltelinis cukrus apibarstymui)

GAMINIMO EIGA

PARUOŠKITE TEŠLĄ

Dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą (bet ne karštą!) pieną ir šaukštą cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti porą minučių, kol mielės ištirps ir masė suputos. Tuomet suberkite miltus, cukrų, druską ir įmuškite kiaušinius. Išplakite iki vientisos masės. Dalimis sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą kambario temperatūros sviestą. Maišykite dar kelias minutes, kol masė bus vientisos konsistencijos.

Išimkite paruoštą tešlą iš dubens ant lakšto maistinės plevelės, lengvai suvyniokite į ją. Šaldykite mažiausiai 6 valandas, galite šaldyti ir iki 15 valandų.

PARUOŠKITE VANILINĮ KREMĄ

Kol tešla vis dar šaldytuve, pasiruoškite vanilinį kremą. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių trynius. Lėtai supilkite juos į miltų mišinį ir išplakite iki vientisos masės.

Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol prikaistuvio kraštuose pienas ims kilti, bet neleiskite jam užvirti.

Nuimkite prikaistuvį su pienu nuo ugnies. Pieną plona srovele, nuolat plakdami šluotele, supilkite į dubenį su miltų ir kiaušinių plakiniu. Viską supilkite atgal į prikaistuvį ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Nuolat maišydami kaitinkite dar apie 3 minutes, kol masė užvirs. Jai užvirus, kaitinkite dar 10 sekundžių, kol kremas sutirštės, bus lygios ir glotnios konsistencijos. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.

Paruoštą kremą perkoškite per sietelį. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Uždenkite dubenį su maistine plėvele (taip, kad plėvelė liestų kremą ir jis neapdžiūtų) ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame nuo mažiausiai 4 valandų iki 3 dienų.

PARUOŠKITE SPURGAS

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šiek tiek apipurškite aliejumi. Atidėkite į šalį.

Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite maždaug 30×30 cm dydžio kvadratą, kurio storis turėtų būti apie 1-1,5 cm. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Perkelkite juos ant aliejumi apipurkšto kepimo popieriaus.

Palaikykite šiltoje vietoje apie 2-3 valandas, kol tešla pakils dvigubai ir apskritimai taps „pilvoti“.

IŠVIRKITE SPURGAS

Į didelį storadugnį puodą supilkite aliejų – maždaug 7 cm nuo dugno. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol aliejus pasieks maždaug 180°C temperatūrą. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių. Taip pat iš karto į dubenėlį susiberkite cukrų, kuriame apvoliosite išvirusias spurgas.

Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdami tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie 2-3 minutes, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar 2-3 minutes, kol ir kita spurgų pusė bus gražiai auksinės spalvos.

Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.

Išvirusias ir nusausintas spurgas, tačiau vis dar šiltas, apvoliokite cukruje iš visų pusių. Tuomet leiskite visiškai atvėsti.

ĮDARYKITE SPURGAS

Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.

Iš šaldytuvo išimkite paruoštą vanilinį kremą. Gerai išmaišykite. Tuomet dalimis, per tris kartus, įmaišykite išplaktą grietinėlę. Išmaišykite kremą lengvais judesiais, tačiau kruopščiai, kol gausite visiškai vientisą masę.

Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su smailiu apvaliu antgaliu. Antgalį smeikite į spurgos šoną ir pripildykite spurgos vidų kremu. Tą patį pakartokite su visomis spurgomis.

Spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

grietinėlėmielėssaldumynaispurgosvanilė
12 komentarai
10
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Pyragas su graikiniais riešutais, šokoladu ir brendžiu
kitas įrašas
Medaus tortas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Saldūs mini čeburėkai su obuoliais

„Juodojo miško“ pyragėliai

Mielinės cinamoninės bandelės su obuoliais

Graikiško jogurto tortas

Marokietiški kokosiniai sausainiai

Apelsininiai sausainiai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Minkšti meduoliukai

Marcipaniniai sausainiai su šokoladu

Tortas „Jogurtinis Musas”

Triufeliukai su brendžiu

PLANUOTOJA // Cukinijų keksiukai su bananais

Imbierinės cinamoninės bandelės

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Saulėtos virtuvės blynų ir vaflių knyga | Šokoladiniai...

Sviestinė duona „Brioche“

Keptų burokėlių salotos su „Burrata“ sūriu ir apelsinais

Grūdėtosios varškės blyneliai

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Šiltas ispaninio šalavijo (chia) pudingas su keptais obuoliais...

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Moliūgų kava

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

12 komentarai

Giedre 11 Gru ’13 - 9:21 pm

labai labai skaniai atrodo:) na ir kodel ant nakties pamaciau, dabar uzmigt negalesiu:D butinai isbandysiu!

Reply
Asta 17 Gru ’13 - 10:37 am

Giedre, ačiū ir skanaus! 🙂

Reply
Aurute 12 Gru ’13 - 9:09 am

Kokios skanios nuotraukos!!! Butinai isbandysiu. Aciu uz idejas. Ir noriu palinketi skaniu, nuotaikingu ir neisblestanciu atostogu ispudziu!

Reply
Asta 17 Gru ’13 - 10:38 am

Aurute, labai ačiū už pagyras nuotraukoms ir atostogų palinkėjimus! 🙂 Skanių spurgų ir lauksiu įspūdžių 😉

Reply
Dovile 23 Sau ’14 - 9:27 pm

Sveika, labai susigundziau nuotraukomis, tad nusprendziau pameginti. Bet deja nepavyko. Nelabai issikele, o kepant truputi sukietejo, o cukrus neprilypo, spurgytes tapo tamsios. Ka ne taip dariau? Noreciau dar pamegini, fal ka galetum patarti, kad sikart gautusi taip kaip reikia..

Reply
Asta 27 Sau ’14 - 6:39 pm

Dovile, labai gaila, kad spurgos nepavyko 🙁 Turiu įtarimą, kad dėl visko kaltos mielės – jei iš pat pradžių tešla nepakilo, tai buvo ženklas, kad kažkas negerai. Tik iš geros mielinės tešlos pavyksta puikūs puručiai ir minkštučiai kepiniai – ar tai būtų spurgos, ar bandelės, ar mielinės pynės. Aš dabar visuomet stengiuosi naudoti mieles, tirpinamas šiltame vandenyje ar piene su šaukštu cukraus. Jei paviršius gausiai suputoja, aš esu tikra – viskas gerai, galiu toliau ruošti tešlą. O jei ne, jei masė nesuputoja – reiškia, mielės neaktyvios, todėl nėra reikalo gadinti produktų. Pilu lauk, imu naujas mieles ir kartoju iš naujo. Taigi, tas suputojimas – labai reikšmingas ženklas, niekad nepamirškit 😉

Tai, kad spurgos buvo kietos, tik dar vienas ženklas – tešla nebuvo pakilusi, todėl ir kepinys nebuvo purus, minkštas. Tamsios spurgos galėjo būti dėl to, kad galbūt per daug įkaitinote aliejų? Ar kaitinote prikaistuvį su aliejumi ant per didelės ugnies? Aš dabar visada aliejaus temperatūrą, kaip parašyta recepte, tikrinu su gabalėliu batono. Dar niekad neapvylė 🙂

Štai tokios mano mintys. Tikiuosi, kad padės. Ir linkiu neprarasti vilties – šios spurgos tikrai tikrai vertos antro šanso 🙂 LInkiu sėkmės ir labai lauksiu įspūdžių po antrojo bandymo 🙂

Reply
Justina 19 Vas ’14 - 5:02 pm

Keliskart perskaičiau receptą, neradau, kada supilti pieną su mielėmis 😀 ačiū už atsakymą

Reply
Asta 21 Vas ’14 - 5:59 am

Justina, neradote, kadangi pieno su mielėmis ir nereikia niekur supilti. Tai į juos (dubenį, su jais) beriami miltai ir kiti produktai, po to, kai mielės tampa aktyvios (paviršius suputoja) 🙂

Reply
Ieva 4 Vas ’18 - 9:56 pm

Ačiū už receptą! Labai skaniai gavosi. Tiesa, vidury proceso supratau, kad pradanginau savo konditerinį maišelį ir spurgas teko perpjauti, kad sutepčiau įdaru 🙂 Laimei nei skonis, nei vaizdas labai nenukentėjo.

Reply
Asta 6 Vas ’18 - 10:07 am

Ieva, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
Dovilė 16 Vas ’21 - 4:29 pm

Ganimau bet miltu man teko nemažai dadėti nes tešla buvo labai lipni kad buti galima minkyti. Tai galvoju dabar ar ne perkietos gavosi🙄 iskeptos jos gan sunkios ne tokios kaip buna maximoje tos spurgos su dzemu 😅 ar tokios ir turi buti? Tesla kilo gerai 🙂

Reply
Asta 17 Vas ’21 - 7:31 am

Dovile, na, jos tikrai ne tokio lengvumo kaip tos, kur būna prekybos centruose, bet tikrai nėra ir labai sunkios, juolab kietos ar sprangios. Turėtų būti minkštos ir purios. Galbūt tikrai netyčia truputėlį per daug įbėrėte miltų; kartais paskubame įberti per daug miltų, nors iš tiesų, glitimas išsiskiria tešlą intensyviai minkant/maišant, pačio proceso metu ji tampa vis mažiau lipni. Tikiuosi, kad bet kuriuo atveju suvalgysite skaniai 🙂

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų