Kol šen ar ten vis išgirstu atodūsį, kad „tie pomidorai niekaip nesibaigia, ką su jais daryti“, aš džiaugiuosi kiekvienąkart, iš mamos šiltnamio parsivežusi dar vieną maišelį. Saldūs, kvapnūs, sultingi – juos galima valgyti lyg obuolius! Kartais taip ir darau, šypt. Kitais kartais – dažniau nei dažnai – pjaustau juos didokais gabalėliais ir maišau su geru šaukštu riebios grietinės, žiupsniu druskos ir pipirų. Genialumas paprastume, juk tiesa; šitaip paprastai paruoštus pomidorus tikrai galėčiau valgyti kiekvieną mielą dieną.
O jei yra ūpo virtuvėje praleisti bent truputį daugiau laiko, kepu šakšuką, verdu orkaitėje keptų pomidorų sriubą. Arba – didesnius pomidorus, šaukšteliu išgremžusi sultingą vidų, įdarau pikantiška varške su špinatais. Šitą receptą, kaskart su vis kitokiomis mažomis improvizacijomis, prisimenu kiekvieną rugpjūtį (ČIA yra viena iš senesnių recepto versijų). Šie metai – ne išimtis.
Labai skanu!
Varške ir špinatais įdaryti pomidorai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
7-8 didelių pomidorų
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų
1 valg. š. aliejaus
1 svogūno
1 skiltelės česnako
50 g špinatų lapelių
400 g varškės
3 kiaušinių
3 valg. š. kvietinių miltų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio liofilizuotų itališkų žolelių
125 g mocarelos sūrio
100 g kietojo sūrio
Patiekti:
šviežio baziliko lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
2. Pomidorus gerai nuplaukite. Viršutinę pomidorų dalį nupjaukite, o vidų išskobkite šaukšteliu, kad turėtumėte tuščiavidurius pomidorų „dubenėlius“. Kiekvieną pomidorą apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus, apibarstykite mažu žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštus pomidorus sudėkite į kepimo skardą.
3. Paruoškite įdarą. Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite šlakelyje aliejaus, kol suminkštės ir taps skaidrus. Suberkite smulkiai kapotą česnaką ir pakaitinkite pusę minutės. Suberkite špinatų lapelius, išmaišykite ir špinatams suminkštėjus nuimkite nuo ugnies.
4. Kepintas daržoves šiek tiek atvėsinkite. Sumaišykite su varške, kiaušiniais, miltais, druska, pipirais ir žolelėmis, tarkuotu mocarelos sūriu ir puse kietojo sūrio.
5. Pomidorus pripildykite paruošto įdaro. Viršų apibarstykite likusiu kietuoju sūriu.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pomidorais iškeps ir suminkštės. Išimkite iš orkaitės, perdėkite į lėkšteles, pabarstykite šviežiais bazilikais ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.
2 komentarai
Puikas patiekalas, labai skanu 🙂
Ačiū! 🙂