Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PASAULIO SKONIAIPyragėliaiSALDUMYNAI

Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

parašė Asta 11 Bal ’21
Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

Vienas gabalėlis saldžios baklavos – ir aš jau Turkijoje. Norėčiau, kad nuspręsti nusipirkti kelionės bilietus būtų taip pat paprasta, kaip nuspręsti išsikepti baklavą namuose. Vis tik kepti kol kas man daug lengviau; tą ir darau – kviečiu ir jus!

Ar mėgstate baklavą? Ar bandėt kada suskaičiuoti, kiek jos gabalėlių galėtumėt suvalgyti vienu kartu? Man pačiai visada skaniausias pirmasis; nors kadais „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose esu bandžius sumušti saldžiausius pasauly asmeninius rekordus, šypt.

Geriausia žinia ta, kad visiškai nuostabią baklavą labai lengvai galima pasigaminti ir namuose. Reikės šiek tiek laiko: po vieną susluoksniuoti ir tirpintu sviestu pertepti plonyčius tešlos lakštelius, sukapoti riešutus, išsivirti saldų sirupą ir sulaistyti juo iškeptą baklavą. Tuomet – pati sudėtingiausia dalis – išlaukti, kol ji atvės, sugers sirupą ir atsiskleis pačiais gardžiausiais skoniais.

O apie tolimų kraštų skonius nuo pat pirmadienio svaičioju ne šiaip sau – šiandien „Lidl Lietuva“ prasidėjo Artimųjų Rytų šalių virtuvės teminė savaitė „1001 Delights”. Asortimente rasit daug produktų, iš kurių į mano krepšelį papuolė mano mėgstamas bulguras, lęšiai, tortilijos, turkiškas jogurtas ir, ŽINOMA, filo tešla. Būtent iš šios tešlos ir yra sluoksniuojama tradicinė baklava, todėl – rekomenduoju įsigyti ir labai kviečiu išsikepti!

Beje, „Lidl Lietuva“ šią savaitę galite įsigyti ne šaldytos, o šviežios filo tešlos (ieškokite jos šaldytuve). Šaldytą filo tešlą reikia kantriai ir lėtai atitirpinti šaldytuve (tai trunka maždaug parą); tuo tarpu įsigiję šviežios filo tešlos – galima sakyti, kad tą parą laiko sutaupysite, nes iškart galėsite pradėti sluoksniuoti.

Receptas – čia pat. Kad ir koks jis bebūtų nesudėtingas, baklavos gamyba reikalauja šiek tiek žinių ir mažų, bet svarbių niuansų žinojimo: kaip atšildyti filo tešlą, jei naudojate ją šaldytą; kaip ją laikyti gamybos metu, kad nepradėtų trupėti; kiek laiko brandinti baklavą, kad būtų pati skaniausia? Visi atsakymai – recepte, todėl labai rekomenduoju iš pradžių jį perskaityti, o tuomet jau žingsnis po žingsnio gaminti.

Skanaus!

Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

Atsispausdinti
Porcijos: 25 gabalėliai Paruošimo laikas: 40 min. Gaminimo laikas: 35-40 min.

INGREDIENTAI

Sluoksniams:
500 g filo tešlos
300 g tirpinto sviesto

Sirupui:
1 stiklinės (250 ml) šalto vandens
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 stiklinės (320 g) medaus
1 cinamono lazdelės
3 gvazdikėlių
½ citrinos sulčių

Įdarui:
150 g pistacijų branduolių
150 g graikinių riešutų
150 g lazdynų riešutų
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 valg. š. malto cinamono

GAMINIMO EIGA

1. Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite. Likus parai (24 valandoms) iki baklavos gaminimo, perkelkite šaldytą tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite atšildyti tešlos kambario temperatūroje – per greitai šildami, ploni filo tešlos lakšteliai sukibs ir negalėsite jų atskirti.

2. Pasiruoškite sirupą. Visus sirupui skirtus ingredientus sudėkite į puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis pamaišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir nemaišydami lėtai virkite dar 5 minutes. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Cinamono lazdelę ir gvazdikėlius išimkite. Sirupą galite pasiruošti iš anksto ir atvėsintą sandariame inde šaldytuve laikyti iki 4 dienų.

3. Pasiruoškite įdarą. Riešutus smulkiai sukapokite (nesumalkite iki miltų!). Sumaišykite su ruduoju cukrumi ir cinamonu. Keletą šaukštų smulkintų riešutų galite atidėti į šalį, jei norėsite jų užberti ant baklavos gabalėlių viršaus.

4. Sviestą ištirpinkite. Trupučiu tirpinto sviesto ištepkite maždaug 20×35 cm dydžio kepimo indo dugną ir sieneles.
5. Iš šaldytuvo išimtą filo tešlą išvyniokite ir iškart įtaisykite tarp dviejų šiek tiek drėgnų virtuvinių rankšluosčių – šis žingsnis svarbus, nes sausame ore filo tešla ims labai greitai sausėti ir trupėti. Filo tešlos lakštai bus dideli, todėl perpjaukite juos į dvi dalis – gausite dydį, daugmaž ar idealiai tinkamą kepimo indui. Tarp drėgnų rankšluosčių juos laikykite viso gamybos proceso metu: po vieną imkite tešlos lakštelius, o kitus toliau laikykite uždengtus rankšluostėliu.

6. Susluoksniuokite. Į kepimo indą įklokite pirmąjį filo tešlos lakštą, aptepkite jį tirpintu sviestu. Ant viršaus klokite antrąjį lakštą ir taip pat aptepkite sviestu. Taip susluoksniuokite trečdalį filo tešlos lakštų, kiekvieną iš jų aptepdami sviestu. Ant viršaus tolygiai užberkite pusę riešutų įdaro.
7. Ant riešutų įdaro toliau klokite filo tešlos lakštus, kiekvieną jų aptepdami sviestu. Taip susluoksniuokite antrą trečdalį tešlos lakštų, o ant jų tolygiai paskleiskite likusią pusę riešutų įdaro.
8. Galiausiai susluoksniuokite likusius filo tešlos lakštus, lygiai taip pat kiekvieną jų aptepdami sviestu. Uždėję paskutinį filo tešlos lakštą, lengvai paspauskite susluoksniuotą baklavą delnais, tuomet ant viršaus supilkite ir paskirstykite likusį sviestą.
9. Susluoksniuotą baklavą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 10-15 minučių. Išėmę iš šaldytuvo, aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio rombais.

10. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
11. Kepkite baklavą įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol viršus bus gražiai auksinės spalvos.
12. Vos tik išėmę baklavą iš orkaitės, apliekite ją šaltu sirupu. Prieš patiekiant leiskite baklavai pastovėti bent kelias valandas, ar geriausia – per naktį, kol visiškai sugers sirupą.
13. Pjaustykite rombais (atnaujinkite pirminius pjūvius, padarytus prieš kepimą), jei norite, apiberkite juos smulkintais riešutais, ir patiekite.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @LidlLietuva #LidlPartnerystė #1001Delights

baklavacitrinosdesertasfilo tešlagraikiniai riešutailazdynų riešutaimeduspasaulio skoniaipistacijosriešutaisaldumynai
4 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis
kitas įrašas
Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Sluoksniuotas medaus tortas. Ir „Stylish Blog Awards”

Mažieji migdoliniai sausainėliai

Bandelės su cinamonu

Nekeptas sūrio tortas su braškėmis

Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais

Graikiško jogurto tiramisu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Vištienos ir dešros gumbo

Virtiniai su bulvėmis ir rūkyta šonine

Cukinijų ir varškės apkepas

Moliūgų sriuba su kokosų pienu

Vienos skardos lašiša su daržovėmis

Salotos su silke, avokadais ir kiaušiniais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Migdolinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su braškėmis...

Saldūs džiūvėsėliai (biscotti) su migdolais ir šokoladu

Languota prijuostė: pradžių pradžia

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

Šokoladinis migdolinis pyragas

Itališkas pyragas su kokosais ir riešutais

4 komentarai

Lina 24 Bal ’21 - 10:00 am

Sveiki, o tinka sūdytos pistacijos? Ačiū.

Reply
Asta 25 Bal ’21 - 9:24 pm

Lina, tikrai taip, aš naudojau sūdytas pistacijas, jos tiko puikiai 🙂

Reply
Milda 2 Sau ’23 - 1:24 pm

Sveiki, Aš būtų galima gaminti su vien tik su graikiniais riešutais? Ačiū

Reply
Asta 2 Sau ’23 - 1:27 pm

Sveiki, Milda, taip, tikrai galima 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20
  • 6

    Jogurtinis želė tortas su varške ir braškėmis

    30 Bal ’25

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų