Šis baskų sūrio pyragas – beveik klasikinis, tik įkvėptas rudens. Į kreminio sūrio masę įmaišykite saldžiai kvepiančių moliūgų tyrės, pagardinkite cinamonu ir imbieru. Jie pyragui suteiks ne tik šiltą, gelsvą spalvą, bet ir skonį, tiesiog sukurtą rudens dienoms – jaukų, švelnų, maloniai saldų. Galbūt nė neįspėsite, kad tasai slaptas ingredientas yra moliūgai, bet, patikėkite, – jie pyragui suteikia labai daug!
Baskų sūrio pyrago grožis slypi netobulume. Nereikia čia nei lygių kraštelių, nei idealaus paviršiaus. Kepamas aukštoje temperatūroje, pyragas pakyla, o vėsdamas lengvai sukrenta. Aukštesni krašteliai ir gilesnis centras – taip ir turi būti. O svarbiausia yra tai, kas slypi pyrago viduje – šilkinės tekstūros, dangiško skonio kremas.
Jei apkabinimas būtų desertas, jis atrodytų būtent taip – kupinas jaukumo, šilumos ir aromato kiekviename kąsnelyje.
Nors pats receptas nėra sudėtingas, keli patarimai gali padėti pasiekti geriausią rezultatą. Gaminame kartu – žingsnis po žingsnio!

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Naudokite kambario temperatūros produktus. Kreminį (tepamąjį) sūrį, kiaušinius, moliūgų tyrę ir grietinėlę bent valandą palaikykite kambario temperatūroje, kad masė susimaišytų lengvai ir tolygiai, be gumulėlių.
- Rinkitės kokybišką, riebų tepamąjį sūrį. Mažesnio riebumo („Light“) versijoje bus pernelyg daug perteklinio vandens, kuris trukdys pyragui iškepti reikiamos tekstūros.
- Naudokite tirštą moliūgų tyrę. Jei ji yra skysta, vandeninga, prieš naudodami pakaitinkite puode virš vidutinės ugnies ir nugarinkite dalį skysčio. Tuomet atvėsinkite ir naudokite pyragui gaminti.
- Sūrio masę maišykite švelniai, lengvais judesiais. Geriausia naudoti plokščią plaktuvo antgalį (angl. paddle) arba maišyti mentele.
- Jei masės paviršiuje, ją supylus į kepimo formą, matote oro burbuliukų, juos perdurkite aštriu smeigtuku ar peiliu. Kuo mažiau oro burbuliukų paviršiuje – tuo tolygiau parus kepamas pyragas.
- Orkaitę įkaitinkite iš anksto ir pyragą dėkite į pilnai įkaitusią.
- Naudokite orkaitės kepimo režimą be vėjelio, kad pyragas iškeptų drėgnas, kremiškas. Jei norite tamsesnio, labiau apskrudusio viršaus, kepimo režimą su vėjeliu įjunkite paskutinėms dešimčiai kepimo minučių.
- Atkreipkite dėmesį ne vien į kepimo trukmę, bet ir į patį pyragą – priklausimai nuo jo aukščio bei naudojamos orkaitės, gali tekti kepti šiek tiek trumpiau ar ilgiau. Patikrinkite, pajudindami kepimo formą – jei kraštai jau gana tvirti, o centras virpa, pyragas jau iškepė. Kuo labiau virpės pyrago centras, tuo labiau sukris vėsdamas pyragas ir tuo minkštesnis bus viduje – galite kepti tokį, kokį mėgstate labiausiai.
- Iškepusį pyragą dešimt minučių palikite praviroje orkaitėje ir tik tuomet išimkite – venkite staigių temperatūros pokyčių, dėl kurių pyrago paviršius gali stipriai suskilti.
- Pyragą iš pradžių atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet, uždengę maistine plėvele, perkelkite į šaldytuvą. Jei į šaldytuvą dėsite dar šiltą pyragą, susidarys kondensatas, kuris gali sugadinti pyrago paviršių.
- Pyragą laikykite šaldytuve ir suvalgykite per 3-4 dienas.
- Jei norite, kad pyragas būtų švelnesnis, kremiškesnis, prieš patiekiant pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
- Pyragą galite gardinti plakta grietinėle, karamelės padažu ar uogomis – rinkitės pagal sezoną ir savo skonį.

Moliūginis baskų sūrio pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
700 kreminio (tepamojo) sūrio
1 stiklinės (200 g) cukraus
5 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) moliūgų tyrės
¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
1 arb. š. vanilės pastos
¼ stiklinės (35 g) kvietinių miltų
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
GAMINIMO EIGA
1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
3. Kambario temperatūros kreminį sūrį plakite porą minučių, kol taps švelnios, vientisos tekstūros. Suberkite cukrų ir trumpai išplakite iki vientisos masės.
4. Po vieną įplakite kiaušinius. Neperplakite – plakite tik tiek, kad įsimaišytų į masę.
5. Įplakite moliūgų tyrę.
6. Supilkite grietinėlę ir vanilės pastą. Trumpai išplakite.
7. Įsijokite miltus, cinamoną, imbierą ir dar kartą išplakite. Jei matote, kad masė neišsimaišė labai tolygiai ir liko, pavyzdžiui, į gumulėlius sukibusių prieskonių, perkoškite per sietelį.
8. Paruoštą masę supilkite į kepimo formą. Keliskart trinktelėkite kepimo formą į stalviršį – paviršiuje atsiradusius oro burbuliukus pradurkite su smeigtuku ar aštriu peiliu.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol pyrago viršus paruduos, kraštai sutvirtės, o viduriukas, pajudinus formą, virpės.
10. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir šaldykite pernakt.
11. Jei norisi, apliekite karamelės padažu, pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

3 komentarai
Sveiki:) atrodo labai skaniai, noriu pasiteirauti, ar moliūgų tyrė – tai trintas moliūgas? Ar keptas ir trintas?
Sveiki, Sandra, štai čia esu aprašiusi, kaip pagaminti moliūgų tyrę: https://www.sauletavirtuve.lt/moliugu-tyre/ 🙂
Ačiū 💜