Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAITortaiŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Moliūginis baskų sūrio pyragas

parašė Asta 6 Lap ’25
Moliūginis baskų sūrio pyragas

Šis baskų sūrio pyragas – beveik klasikinis, tik įkvėptas rudens. Į kreminio sūrio masę įmaišykite saldžiai kvepiančių moliūgų tyrės, pagardinkite cinamonu ir imbieru. Jie pyragui suteiks ne tik šiltą, gelsvą spalvą, bet ir skonį, tiesiog sukurtą rudens dienoms – jaukų, švelnų, maloniai saldų. Galbūt nė neįspėsite, kad tasai slaptas ingredientas yra moliūgai, bet, patikėkite, – jie pyragui suteikia labai daug!

Baskų sūrio pyrago grožis slypi netobulume. Nereikia čia nei lygių kraštelių, nei idealaus paviršiaus. Kepamas aukštoje temperatūroje, pyragas pakyla, o vėsdamas lengvai sukrenta. Aukštesni krašteliai ir gilesnis centras – taip ir turi būti. O svarbiausia yra tai, kas slypi pyrago viduje – šilkinės tekstūros, dangiško skonio kremas.

Jei apkabinimas būtų desertas, jis atrodytų būtent taip – kupinas jaukumo, šilumos ir aromato kiekviename kąsnelyje.

Nors pats receptas nėra sudėtingas, keli patarimai gali padėti pasiekti geriausią rezultatą. Gaminame kartu – žingsnis po žingsnio!


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Naudokite kambario temperatūros produktus. Kreminį (tepamąjį) sūrį, kiaušinius, moliūgų tyrę ir grietinėlę bent valandą palaikykite kambario temperatūroje, kad masė susimaišytų lengvai ir tolygiai, be gumulėlių.
  • Rinkitės kokybišką, riebų tepamąjį sūrį. Mažesnio riebumo („Light“) versijoje bus pernelyg daug perteklinio vandens, kuris trukdys pyragui iškepti reikiamos tekstūros.
  • Naudokite tirštą moliūgų tyrę. Jei ji yra skysta, vandeninga, prieš naudodami pakaitinkite puode virš vidutinės ugnies ir nugarinkite dalį skysčio. Tuomet atvėsinkite ir naudokite pyragui gaminti.
  • Sūrio masę maišykite švelniai, lengvais judesiais. Geriausia naudoti plokščią plaktuvo antgalį (angl. paddle) arba maišyti mentele.
  • Jei masės paviršiuje, ją supylus į kepimo formą, matote oro burbuliukų, juos perdurkite aštriu smeigtuku ar peiliu. Kuo mažiau oro burbuliukų paviršiuje – tuo tolygiau parus kepamas pyragas.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto ir pyragą dėkite į pilnai įkaitusią.
  • Naudokite orkaitės kepimo režimą be vėjelio, kad pyragas iškeptų drėgnas, kremiškas. Jei norite tamsesnio, labiau apskrudusio viršaus, kepimo režimą su vėjeliu įjunkite paskutinėms dešimčiai kepimo minučių.
  • Atkreipkite dėmesį ne vien į kepimo trukmę, bet ir į patį pyragą – priklausimai nuo jo aukščio bei naudojamos orkaitės, gali tekti kepti šiek tiek trumpiau ar ilgiau. Patikrinkite, pajudindami kepimo formą – jei kraštai jau gana tvirti, o centras virpa, pyragas jau iškepė. Kuo labiau virpės pyrago centras, tuo labiau sukris vėsdamas pyragas ir tuo minkštesnis bus viduje – galite kepti tokį, kokį mėgstate labiausiai.
  • Iškepusį pyragą dešimt minučių palikite praviroje orkaitėje ir tik tuomet išimkite – venkite staigių temperatūros pokyčių, dėl kurių pyrago paviršius gali stipriai suskilti.
  • Pyragą iš pradžių atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet, uždengę maistine plėvele, perkelkite į šaldytuvą. Jei į šaldytuvą dėsite dar šiltą pyragą, susidarys kondensatas, kuris gali sugadinti pyrago paviršių.
  • Pyragą laikykite šaldytuve ir suvalgykite per 3-4 dienas.
  • Jei norite, kad pyragas būtų švelnesnis, kremiškesnis, prieš patiekiant pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
  • Pyragą galite gardinti plakta grietinėle, karamelės padažu ar uogomis – rinkitės pagal sezoną ir savo skonį.

Moliūginis baskų sūrio pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 22 cm pyragas Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

700 kreminio (tepamojo) sūrio
1 stiklinės (200 g) cukraus
5 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) moliūgų tyrės
¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
1 arb. š. vanilės pastos
¼ stiklinės (35 g) kvietinių miltų
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero

GAMINIMO EIGA

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
3. Kambario temperatūros kreminį sūrį plakite porą minučių, kol taps švelnios, vientisos tekstūros. Suberkite cukrų ir trumpai išplakite iki vientisos masės.
4. Po vieną įplakite kiaušinius. Neperplakite – plakite tik tiek, kad įsimaišytų į masę.
5. Įplakite moliūgų tyrę.
6. Supilkite grietinėlę ir vanilės pastą. Trumpai išplakite.
7. Įsijokite miltus, cinamoną, imbierą ir dar kartą išplakite. Jei matote, kad masė neišsimaišė labai tolygiai ir liko, pavyzdžiui, į gumulėlius sukibusių prieskonių, perkoškite per sietelį.
8. Paruoštą masę supilkite į kepimo formą. Keliskart trinktelėkite kepimo formą į stalviršį – paviršiuje atsiradusius oro burbuliukus pradurkite su smeigtuku ar aštriu peiliu.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol pyrago viršus paruduos, kraštai sutvirtės, o viduriukas, pajudinus formą, virpės.
10. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir šaldykite pernakt.
11. Jei norisi, apliekite karamelės padažu, pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

cinamonasdesertasgrietinėlėimbieraskreminis sūrismoliūgaipyragastepamasis sūristortasvanilėžingsnis po žingsnio
3 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Dubajaus tiramisu
kitas įrašas
Meduolinis tiramisu su keptais obuoliais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Meduoliniai keksiukai su maskarponės kremo kepurėlėmis

Jogurtinė kefyro želė su braškėmis

Sausainis-pyragas su graikiniais riešutais ir šokoladu

Apelsininiai sausainiai

Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų...

Uogų desertas su ledais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Kokosinis trupiniuotis (crumble) su uogomis ir bananais

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Karamelinė granola

Pernakt brinkinta avižinė košė su bananais ir riešutų...

Gaivios salotos su mangais ir avokadais

Prieskoninis sviestas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Minkšta grietininė bananų duona su varškės kremo įdaru

Sausainių kremo putėsiai

Želė su uogomis arbūzo riekelėse

Trupininis pyragas su uogiene

Graikinių riešutų ir datulių duona

Pyragaičiai su obuoliais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Orkaitėje skrudinti pikantiški žiediniai kopūstai su naminiu pomidorų...

Vištiena su pievagrybiais

Bulviniai blynai su ikrų užtepėle ir lašiša

Kugelis su vištų sparneliais

Ispaniška bulvių ir čioriso dešros sriuba

Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais

3 komentarai

Sandra 14 Lap ’25 - 6:24 am

Sveiki:) atrodo labai skaniai, noriu pasiteirauti, ar moliūgų tyrė – tai trintas moliūgas? Ar keptas ir trintas?

Reply
Asta 14 Lap ’25 - 10:09 am

Sveiki, Sandra, štai čia esu aprašiusi, kaip pagaminti moliūgų tyrę: https://www.sauletavirtuve.lt/moliugu-tyre/ 🙂

Reply
Sandra 14 Lap ’25 - 3:24 pm

Ačiū 💜

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (40)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (9)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (98)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (361)
    • Apkepai (53)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (48)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (19)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (99)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (51)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (366)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (63)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (174)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (96)
    • Sumuštiniai (44)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (30)
  • SALDUMYNAI (703)
    • Bandelės (48)
    • Be orkaitės (144)
    • Desertai indeliuose (100)
    • Keksai, keksiukai (110)
    • Ledai (20)
    • Pyragai (171)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (83)
    • Tortai (130)
  • SRIUBOS (35)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (35)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų