Ką ir besakyti, koks oras – toks ir maistas. Kalendorius rodo, kad skaičiuojam paskutines savaites iki vasaros, tuo tarpu termometro stulpelis užstrigo kažkur ties ties vasariu ar kovu. Naktį minus du, dieną – aštuoni. Ar ir jums atrodo, kad neprošal būtų namus pasišildyti įkaitinant orkaitę? Kepam įdarytas bulves!
Pats pagrindinis šių bulvių ruošimo principas išties paprastas – bulves turite kepti du kartus. Iš pradžių, gerai nušveitę odeles ir jas įtrynę lašeliu aliejaus bei druska, kepkite įkaitintoje orkaitėje iki visiško minkštumo. Kai peilis į bulvę smigs be jokio pasipriešinimo, o odelės taps traškios, – bulvės bus iškepusios.
Paruošę įdarą ir pripildę juo išskobtas keptas bulves, kepkite antrąkart – šįkart tik tol, kol sūris gražiai išsilydys. Jei pirmas kepimas gali trukti virš valandos, tai antrasis – vos keliolika minučių. Šiaip ar taip, beveik visą darbą atliks orkaitė!
- Geriausiai šiam patiekalui tiks krakmolingesnės bulvės.
- Tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio.
- Bulves kepkite su odele, tik prieš tai gerai nuplaukite, nušveiskite.
- Bulvių nereikia apvirti – jas reikia kepti!
- Skobdami keptas bulves ir ruošdami bulvių „dubenėlius“ įdarymui, palikite ne tik odelę, bet ir nestoras pačios bulvės sieneles. Taip bulvė tvirčiau laikys savo formą.
- Skaniausios įdarytos bulvės yra šiltos, ką tik iškeptos, bet likutį visada galite pasišildyti orkaitėje (geriau – uždengę folija, kad neišsausėtų).
Jei mėgstate paprastą, ūkišką namų maistą, įdarytos bulvės neabejotinai turėtų atsidurti jūsų meniu. Skonių derinių galėtų būti daug ir įvairių, vegetariška įdarytų bulvių versija – taip pat labai gardi. Kviečiu išbandyti!
Brokoliais, špinatais ir mocarelos sūriu įdarytos bulvės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bulvėms:
5 vidutinio dydžio bulvių (po maždaug 200 g)
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
Įdarui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
100 g brokolio žiedynėlių
50 g špinatų
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
40 g sviesto
½ stiklinės (62 g) riebios grietinėlės
ryšelio svogūnų laiškų
½ stiklinės (125 g) graikiško jogurto
200 g tarkuoto mocarelos sūrio
Patiekti:
graikiško jogurto
smulkintų svogūnų laiškų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite bulves. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
3. Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite odeles. Įtrinkite aliejumi, druska ir kiekvieną bulvę keliose vietose subadykite šakute.
4. Bulves išdėliokite ant grotelių ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – 1 val. 15 min., priklausomai nuo bulvių dydžio. Bulvės turi būti visiškai minkštos viduje, o išorėje – apskrudusia odele. Ar bulvės jau iškepė, patikrinkite įsmeigdami peilį. Jei jis sminga labai lengvai, bulvės jau yra tinkamai iškepusios.
5. Bulves šiek tiek atvėsinkite, tuomet perpjaukite perpus. Išskobkite bulvių minkštimą, paruošdami bulvių „dubenėlius“ įdarymui.
6. Išskobtą minkštimą sutrinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
7. Paruoškite įdarą. Keptuvę su alyvuogių aliejumi įkaitinkite virš vidutinės ugnies. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnakus ir brokolių žiedynėlius, ir kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės.
8. Suberkite špinatų lapelius ir maišydami kepkite dar porą minučių, kol suminkštės ir sukris. Pagardinkite prieskoniais, išmaišykite ir nukaiskite.
9. Sviestą ištirpinkite keptuvėje virš vidutinės ugnies. Supilkite grietinėlę ir pakaitinkite, kol mišinys taps karštas.
10. Sviesto ir grietinėlės mišinį supilkite į sutrintas išskobtas bulves. Dar kartą pertrinkite.
11. Įmaišykite keptą daržovių mišinį, smulkintus svogūnų laiškus, graikišką jogurtą ir pusę tarkuoto mocarelos sūrio.
12. Įdarykite bulves. Paruošta mase pripildykite išskobtų bulvių puseles.
13. Ant viršaus užberkite likusį tarkuotą mocarelos sūrį.
14. Iškepkite. Grąžinkite bulves į orkaitę ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol sūris gardžiai išsilydys.
15. Patiekite su graikišku jogurtu ir smulkintais svogūnų laiškais ar kitais mėgstamais priedais.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.