Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Citrinų pyragas

parašė Asta 15 Vas ’19
Citrinų pyragas

Parašiusi savo pirmąją receptų knygą (saldumynų knygą!), smalsumo vedina suskaičiavau – citrinos joje buvo velnioniškai populiarios! Praėjus beveik penkeriems metams, citrinos vis dar karaliauja mūsų baltoje virtuvėje. Jis mėgsta citrinų griežinėliais gardinti arbatą, aš jų sulčių niekada nepagailiu ir įspaudžiu į orkaitėje kepamo blyno tešlą. Kaip ir į daug kitų kepinių – šiek tiek tarkuotų citrinų žievelių arba vienas kitas šaukštelis šviežiai spaustų sulčių dažniau pagerina nei sugadina savaitgalio desertus.

Todėl ir šįkart savaitgalio desertui – citrinų pyragas iš mano saldumynų knygos. Tobulas citrinų kremas trapios tešlos krepšelyje. Ir saldus, ir rūgštus, ir saulėtai geltonas, bet vis tiek, kaip ir visi citrusiniai kepiniai, tiesiog tobulai subalansuotas žiemos popietėms. Nors ką aš kalbu, juk gardiems pyragams nėra netinkamų metų laikų; paskutinįkart jį kepiau dar vasarą, ir saulės nutviekstą karštą dieną jis taip pat buvo nuostabus.

Bet kam laukti vasaros? Savaitgalis ant nosies, dienos dar žvarbios. Po pasivaikščiojimo grįžti į namus, kvepiančius pyragais, yra tas savaitgalio planas, kurio linkiu ir jums, ir sau. Beje, papuošę šio pyrago gabalėlius avietėmis ir mėtos šakelėmis, į desertą perkelsite ir mūsų trispalvę, o tą šį savaitgalį padaryti gali norėtis, tiesa?

Sako, kai gyvenimas pamėtėja vieną kitą rūgščią citriną, reikia imti ir pasigaminti limonado. Arba išsikepti maloniai saldžiarūgštį citrinų pyragą. Jei kiekvieną kartą taip ir daryčiau, šį pyragą kepčiau tikrai dažnai. Nes, juk žinote, tarp blogų ir gerų dienų – tik viena naktis. O kartais – tik vienas gabalėlis tikrai gardaus citrinų pyrago.

 Citrinų pyragas

Citrinų pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 30-35 gabalėliai Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 50-55 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
220 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelė
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
½ arb. š. druskos

Kremui:
6 kiaušinių
2 stiklinių (400 g) cukraus*
1 stiklinės (140 g) miltų
4 citrinų nutarkuotos žievelės
2/3 stiklinės (165 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių

miltelinio cukraus apibarstymui

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės. Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.
3. Suberkite miltus, druską ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
4. Paruoštą tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno. Tešla bus labai minkšta ir lipni, todėl lengviausiai tai padarysite lengvai pamiltuotais delnais. Paskleistą tešlą subadykite šakute.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.
6. Paruoškite citrinų kremą. Kiaušinius, cukrų, miltus, nutarkuotas citrinos žieveles ir šviežiai spaustas sultis elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
7. Užpilkite ant iškepto pyrago pagrindo. Kepkite dar 30-35 minutes, kol pyragas sutvirtės.
8. Iškepusį pyragą apie 10 minučių atvėsinkite kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
9. Prieš patiekdami supjaustykite kvadratėliais ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

* Buvo laikai, kai kiekvienas desertas mūsų namuose buvo labai, labai saldus. Tą įrodo ir šis pyrago receptas, užrašytas prieš kelerius metus. Galite drąsiai mažinti cukraus kiekį perpus – bus mažiau saldu, bet pakankamai, be to, dar išraiškingiau atsiskleis citrinų skonis.

Receptas surašytas „Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje“. Citrinų pyragas

citrinosdesertaspyragassaldumynaivanilė
3 komentarai
9
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Lęšių ir saldžiųjų bulvių sriuba su špinatais
kitas įrašas
Pusryčių keksiukai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Tortas „Napoleonas”

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Biskvitinis tortas su mangais ir braškėmis

Graikiško jogurto tortas

Šokoladiniai saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su pistacijomis

Tortas „Marjolaine“

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

Tobulas varškės apkepas (II)

Žiedinių kopūstų, bulvių ir pievagrybių apkepas

Saldžiųjų bulvių ir cukinijų duonelė

Tiršta brokolių sriuba su sūriu

Moliūgų sriuba su kokosų pienu

REKLAMA

GĖRIMAI

Šalta juodoji arbata su persikais

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Žaliasis kokteilis su persikais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pitos su grilinta vištiena, tzatziki padažu ir daržovių...

Karamelinė granola

„Banana Split“ su jogurtu, granola ir uogomis

Juodųjų pupelių salotos su kukurūzais, avokadais ir pomidorais

Graikiško jogurto padažas su žalumynais

Varške įdaryti kepti obuoliai

3 komentarai

Ausra 3 Geg ’19 - 2:19 pm

Nuostabaus skonio pyragas. Labai patiko

Reply
Asta 4 Geg ’19 - 10:20 am

Aušra, labai džiaugiuosi, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂

Reply
Greta 20 Vas ’21 - 8:24 pm

Sveiki, man kažkodėl apačia tokia trapi tapo, kad judinant, perkeliant viskas trupa… gal nujaučiat kas blogai? vienintelis dalykas ką dariau kitaip, tai maišiau rankomis, nes neturiu plaktuvo

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų