Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

PyragaiSALDUMYNAI

Citrinų pyragas

parašė Asta 15 Vas ’19
Citrinų pyragas

Parašiusi savo pirmąją receptų knygą (saldumynų knygą!), smalsumo vedina suskaičiavau – citrinos joje buvo velnioniškai populiarios! Praėjus beveik penkeriems metams, citrinos vis dar karaliauja mūsų baltoje virtuvėje. Jis mėgsta citrinų griežinėliais gardinti arbatą, aš jų sulčių niekada nepagailiu ir įspaudžiu į orkaitėje kepamo blyno tešlą. Kaip ir į daug kitų kepinių – šiek tiek tarkuotų citrinų žievelių arba vienas kitas šaukštelis šviežiai spaustų sulčių dažniau pagerina nei sugadina savaitgalio desertus.

Todėl ir šįkart savaitgalio desertui – citrinų pyragas iš mano saldumynų knygos. Tobulas citrinų kremas trapios tešlos krepšelyje. Ir saldus, ir rūgštus, ir saulėtai geltonas, bet vis tiek, kaip ir visi citrusiniai kepiniai, tiesiog tobulai subalansuotas žiemos popietėms. Nors ką aš kalbu, juk gardiems pyragams nėra netinkamų metų laikų; paskutinįkart jį kepiau dar vasarą, ir saulės nutviekstą karštą dieną jis taip pat buvo nuostabus.

Bet kam laukti vasaros? Savaitgalis ant nosies, dienos dar žvarbios. Po pasivaikščiojimo grįžti į namus, kvepiančius pyragais, yra tas savaitgalio planas, kurio linkiu ir jums, ir sau. Beje, papuošę šio pyrago gabalėlius avietėmis ir mėtos šakelėmis, į desertą perkelsite ir mūsų trispalvę, o tą šį savaitgalį padaryti gali norėtis, tiesa?

Sako, kai gyvenimas pamėtėja vieną kitą rūgščią citriną, reikia imti ir pasigaminti limonado. Arba išsikepti maloniai saldžiarūgštį citrinų pyragą. Jei kiekvieną kartą taip ir daryčiau, šį pyragą kepčiau tikrai dažnai. Nes, juk žinote, tarp blogų ir gerų dienų – tik viena naktis. O kartais – tik vienas gabalėlis tikrai gardaus citrinų pyrago.

 Citrinų pyragas

Citrinų pyragas

Atsispausdinti
Porcijos: 30-35 gabalėliai Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 50-55 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
220 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelė
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
½ arb. š. druskos

Kremui:
6 kiaušinių
2 stiklinių (400 g) cukraus*
1 stiklinės (140 g) miltų
4 citrinų nutarkuotos žievelės
2/3 stiklinės (165 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių

miltelinio cukraus apibarstymui

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės. Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.
3. Suberkite miltus, druską ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
4. Paruoštą tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno. Tešla bus labai minkšta ir lipni, todėl lengviausiai tai padarysite lengvai pamiltuotais delnais. Paskleistą tešlą subadykite šakute.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.
6. Paruoškite citrinų kremą. Kiaušinius, cukrų, miltus, nutarkuotas citrinos žieveles ir šviežiai spaustas sultis elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
7. Užpilkite ant iškepto pyrago pagrindo. Kepkite dar 30-35 minutes, kol pyragas sutvirtės.
8. Iškepusį pyragą apie 10 minučių atvėsinkite kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
9. Prieš patiekdami supjaustykite kvadratėliais ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

* Buvo laikai, kai kiekvienas desertas mūsų namuose buvo labai, labai saldus. Tą įrodo ir šis pyrago receptas, užrašytas prieš kelerius metus. Galite drąsiai mažinti cukraus kiekį perpus – bus mažiau saldu, bet pakankamai, be to, dar išraiškingiau atsiskleis citrinų skonis.

Receptas surašytas „Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje“. Citrinų pyragas

citrinosdesertaspyragassaldumynaivanilė
3 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Lęšių ir saldžiųjų bulvių sriuba su špinatais
kitas įrašas
Pusryčių keksiukai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Varškės tortas su „Snickers“ šokoladukais

MAMOS DIENORAŠTIS // Šokoladainis su kava ir kreminio...

Vyšniniai energiniai rutuliukai su juoduoju šokoladu

Kokosiniai bolivinės balandos keksiukai su kakaviniu avokadų kremu

Pyragas “Obuolių ruduo”

Tradicinis olandiškas obuolių pyragas

REKLAMA

GĖRIMAI

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Saldžios dovanos Mamai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Raudonųjų lęšių humusas su morkomis

Riešutų ir datulių batonėliai

Nicos salotos

Sviestinė duona „Brioche“

Kokosiniai graikiško jogurto vafliai

Avižinė košė su ispaninio šalavijo sėklomis (Chia) ir...

3 komentarai

Ausra 3 Geg ’19 - 2:19 pm

Nuostabaus skonio pyragas. Labai patiko

Reply
Asta 4 Geg ’19 - 10:20 am

Aušra, labai džiaugiuosi, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂

Reply
Greta 20 Vas ’21 - 8:24 pm

Sveiki, man kažkodėl apačia tokia trapi tapo, kad judinant, perkeliant viskas trupa… gal nujaučiat kas blogai? vienintelis dalykas ką dariau kitaip, tai maišiau rankomis, nes neturiu plaktuvo

Reply

Komentuoti: Greta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 5

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 6

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

    17 Geg ’22
  • Pomidorų salotos su „Burrata“ ir avokadais

    16 Geg ’22
  • Fokačija su pomidorais ir rozmarinais

    12 Geg ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (265)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (117)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (62)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (245)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (124)
    • Salotos (42)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (23)
  • MAISTAS GAMTOJE (11)
  • PASAULIO SKONIAI (39)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (542)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (94)
    • Desertai indeliuose (68)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (138)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (16)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (98)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (9)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų