Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

BandelėsBe orkaitėsPASAULIO SKONIAIPyragaiPyragėliaiSALDUMYNAI

Itališkas desertas „Struffoli“

parašė Asta 9 Bal ’22
Itališkas desertas „Struffoli“

Struffoli – neapolietiškos virtuvės saldėsis. Saldūs tešlos kamuoliukai, aplieti medaus ir apelsinų sirupu, Neapolyje dažniausiai patiekiami kaip tradicinis Kalėdų desertas, tačiau likusioje pietų Italijoje yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis ar kasdienis pasilepinimas. Dažniausiai Struffoli formuojamas kūgio ar žiedo formos, o prieš patiekiant apibarstomas spalvotais cukriniais pabarstukais ar mažais cukatų gabaliukais. Dailus, skanus ir spalvingas desertas papuoštų ir artėjančių Velykų stalą – gaminkime?

Kaip ir daugelio neapolietiškų receptų, taip ir šio kilmė siejama su senovės Graikija. Manoma, kad deserto pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „strongoulos“, reiškiančio „apvalus“. Ši forma atsikartoja tiek mažuose tešlos kamuoliukuose, tiek pačioje deserto patiekimo formoje, jei jis formuojamas lyg žiedas.

Skirtingose Italijos regionų virtuvėse Struffoli ruošiamas (ir net vadinamas!) skirtingai. Abruzzi regione šis desertas dažniau vadinamas Cicerchiata, nes tešlos kamuolių forma primena vietinių pupelių (Cicerchie) formą. Tuo tarpu Kalabrijoje tai – Porceddhuzzi, Sicilijoje – Mpagnucate. Kad ir koks bebūtų vardas, skonio tai nepakeis – o jis išties gardus!

Paruošti Struffoli namuose – visai nesudėtinga. Gaminkime žingsnis po žingsnio kartu!

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Naudokite tik spalvotąją citrusinių vaisių žievelių dalį. Nutarkuokite geltonas citrinų ir oranžines apelsinų žieveles, nepažeisdami baltosios žievelės dalies, nes ji – karti.
  • Į tešlą galite įmaišyti valgomąjį šaukštą anyžių ar citrinų likerio („Limoncello“).
  • Ruošdami tešlą galite naudoti minkštą (natūraliai kambario temperatūroje suminkštėjusį) arba tirpintą sviestą.
  • Užminkyta tešla bus labai minkšta, kiek lipni – tokia ir turi būti. Pabuvusi šaldytuve, ji taps paklusnesnė. Stenkitės neberti miltų papildomai, nes kamuoliukai gali iškepti kieti, sprangūs; verčiau miltais pabarstyti stalviršį, ant kurio dirbate.
  • Kamuoliukus virkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintame aliejuje. Aukštesnėje temperatūroje kamuoliukai pernelyg greitai suskrus ir išsausės, žemesnėje – virs lėtai ir įgers daug perteklinių riebalų.
  • Kamuoliukus suberkite į dar karštą sirupą, kad jį sugertų, taptų minkšti ir sultingi.
  • Struffoli papuošimui tradiciškai naudojami spalvoti cukriniai pabarstukai ar vaisių cukatų gabalėliai, tačiau jei tieksite desertą ant pavasariško Velykų stalo – galite papuošti ir mažų gėlyčių žiedeliais.
  • Laikymas. Išvirtus tešlos kamuolius sandariame indelyje galite laikyti iki savaitės, apglaisčius juos sirupu ir suformavus desertą – uždengę dangčiu laikykite iki 3-4 dienų. Sakoma, kad skaniausias desertas yra antra dieną, kai kamuoliukai įgeria sirupo skonį.
  • Šaldymas. Išvirtus ir atvėsintus tešlos kamuoliukus galite užšaldyti. Išėmus iš šaldiklio, atšildykite ir toliau gaminkite įprastai pagal receptą.

Itališkas desertas „Struffoli“

Atsispausdinti
Porcijos: 10 Paruošimo laikas: 1 val. 30 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
2 stiklinių (280 g) miltų
3 valg. š. cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 apelsino nutarkuotos žievelės
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. kepimo miltelių
60 g tirpinto sviesto
3 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilinio cukraus

aliejaus (virimui)

Sirupui:
1 stiklinės (340 g) medaus
2 valg. š. apelsinų sulčių
spalvotų pabarstukų

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite jai reikiamus produktus.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, nutarkuotas apelsinų ir citrinų žieveles. Įmaišykite druską ir kepimo miltelius.

3. Supilkite atvėsintą tirpintą sviestą, įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų (ar vanilės ekstraktą). Išminkykite (rankomis ar maišytuvu) labai minkštą, kiek lipnią tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30-60 minučių – per šį laiką tešla sutvirtės, taps paklusnesnė.

4. Iš šaldytuvo išimtą atvėsintą tešlą padalinkite į šešias daugmaž lygias dalis.

5. Stalviršį pabarstykite miltais. Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į maždaug 1,5 cm storio volelį. Aštriu peiliu kiekvieną volelį supjaustykite nedideliais gabalėliais, tuomet – kiekvieną gabalėlį tarp delnų suformuokite į apvalų tešlos kamuoliuką.

6. Išvirkite. Puode ar keptuvėje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų iki 180 ᵒC temperatūros. Kaitinkite virš vidutinės kaitros, kad įkaistų tolygiai.
7. Atsargiai dėkite kamuoliukus į įkaitintą aliejų ir virkite, vis pamaišydami, apie 2 minutes, kol taps gražiai auksinės spalvos. Kiaurasamčiu išimkite ir perkelkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad jie sugertų riebalų perteklių. Tešlos kamuolius virkite dalimis, kad aliejuje kiekvienas iš jų turėtų šiek tiek erdves virti ir vartytis.

8. Išvirę visus kamuolius, paruoškite sirupą. Į keptuvę sudėkite medų, supilkite apelsinų sultis. Pakaitinkite porą minučių, kol medus ištirps, taps sirupo konsistencijos.

9. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir nedelsiant į ją supilkite tešlos kamuolius. Išmaišykite, kad medumi kiekvienas pasidengtų kuo tolygiau, tuomet leiskite pastovėti 5 minutes.

10. Suformuokite. Pasiruoškite lėkštę ar padėklą, ant kurio formuosite desertą. Nedidelės stiklinės išorę plonai ištepkite aliejumi ir statykite į lėkštės (ar padėklo) centrą.

11. Šaukštu semkite sirupu pasidengusius tešlos kamuoliukus ir išdėliokite žiedą aplink stiklinę.

12. Apibarstykite spalvotais pabarstukais.

13. Leiskite desertui pastovėti apie valandą, kol taps tvirtesnis ir laikys savo formą, Atsargiai išimkite stiklinę iš struffoli centro.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

apelsinaicitrinosdesertasitalijakepiniaipabarstukaipasaulio skoniaisaldumynaistruffolivanilė
2 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Nicos salotos
kitas įrašas
Velykų užkandžiai su vytintu kumpiu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Sluoksniuotas desertas su meduoliais ir vyšniomis

Apelsininis pyragas su morengo sluoksneliu

PLIUS DEŠIMT // Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas...

Pepparkakor (arba meduoliai švediškai)

Tiramisu Affogato

Imbieriniai keksiukai su kreminio sūrio kepurėlėmis

REKLAMA

GĖRIMAI

Moliūgų kava

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

SALDUMYNAI

Nekeptas aviečių ir mangų sūrio tortas

Sūdytos karamelės kvadratėliai

Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų...

Migdolinė bananų duona su šokoladu

Migdolinis obuolių ir varškės pyragas

Sluoksniuotas desertas su meduoliais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

2 komentarai

Deimantė 12 Bal ’22 - 5:59 pm

O čia ne tas pats receptas? 🙂
https://www.sauletavirtuve.lt/struffoli/

Reply
Asta 12 Bal ’22 - 6:03 pm

Taip, Deimante, iš esmės tas pats, nors su nedideliais pakeitimas tiek pačių kamuoliukų, tiek sirupo sudedamosiose dalyse; be to, šįkart dar ir iliustruotas žingsnis po žingsnio 🙂 Tinklaraštį rašau jau trylika metų, kartais nuo karto tikrai pasidalinu receptais pakartotinai 😉

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Braškinis tiramisu

    21 Bir ’22
  • 5

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 6

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Braškinis tiramisu

    21 Bir ’22
  • Braškinis ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas

    15 Bir ’22
  • Japoniškas biskvitinis braškių tortas | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Bir ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (267)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (118)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (64)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (247)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (125)
    • Salotos (43)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (23)
  • MAISTAS GAMTOJE (13)
  • PASAULIO SKONIAI (40)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (547)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (96)
    • Desertai indeliuose (70)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (139)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (16)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (101)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (10)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų