Šiaurės Italijos Alpėse, tarp aukštų kalnų esančiuose mažuose nameliuose (rifugio), kas vakarą susirenka žygeiviai. Nuvargę po ilgo dienos žygio, bet plačiom šypsenom ir įspūdžių pilnom širdim, jie dalijasi savo istorijomis. Skambant vis garsėjantiems pokalbiams, namelį užpildant vis drąsesniam juokui, netrukus ant stalų patiekiama vakarienė. Sotus, šiltas ir gardus maistas yra visų laukiama dienos dalis – po tūkstančių kalnuose surinktų žingsnių kitaip nė būti negalėtų.
Pirmam patiekalui patiekiama daržovių sriuba ar makaronai. Antram – koks sotus mėsiškas patiekalas, kepsnys ar troškinys, ar kiaušiniai su kumpiu ir keptom bulvėm. Kai jau norisi patogiai atsilošti ir tingiai glostyti sotų pilvą, atkeliauja desertas – būtinai! Keturis kartus iš penkių tai būna panakota su uogomis, ir keturis kartus iš penkių mes plojam katučių, nes iš tiesų tai yra desertas, kurio laukiam labiausiai. Švelnus, gaivus, nuostabiai skanus!
„O ar sunku namie pagaminti panakotą?“ – paklausė kažkurią žygio dieną Donatas, o aš patikinau, kad paprasčiau nei paprasta. Galėčiau gaminti nors ir kasdien, šypt.
Kaime šilauogių krūmų šakelėms ėmus linkti nuo nokstančių uogų, nebekyla klausimų, kuo gardinsim švelnų grietinėlės kremą. Šilauoges trumpai paverdu su cukrumi ir citrinų žievelėmis, ir atvėsusias užpilu ant sustingusio kremo. Kabinam šaukšteliu, nesigėdydami čepsim ir girdisi tik „mmm“, nes na tikrai – labai, labai, labai skanu!
Panakotai prireiks grietinėlės, pieno, cukraus, uogų, vanilės pastos ir želatinos. Pastaruosius du produktus – dabar ir visada – renkuosi iš „Dr. Oetker“ asortimento. Vanilės pasta desertams suteikia švelnaus, natūralaus vanilės aromato bei skonio, o želatina – nepakeičiamas produktas gaminant nekeptus desertus.
Jei paklaustumėt, kokį vasarišką desertą pagamini paprasčiausia ir greičiausia, turbūt nedvejodama sakyčiau, kad panakotą. Išbandykit, kol dar vasara ir kol šitaip gera mėgautis gaiviais skoniais.
Panakota su šilauogėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Panakotai:
4 valg. š. (40 ml) vandens
2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
3 stiklinių (750 g) riebios grietinėlės
1 stiklinės (250 g) pieno
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
žiupsnio druskos
Šilauogėms:
250 g šilauogių
2 valg. š. cukraus
1 valg. š. citrinos sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite panakotą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.
2. Į puodą supilkite grietinėlę, pieną, suberkite cukrų, pagardinkite vanilės pasta ir druska. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps.
3. Paruoštą kremą supilstykite į taures. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol sustings.
4. Paruoškite šilauoges. Į puodą suberkite uogas, cukrų, įspauskite citrinos sultis.
5. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies apie 5 minutes, nuolat maišydami, kol uogos suminkštės ir išskirs sultis. Nukaiskite, patrinkite uogas šakute ir atvėsinkite.
6. Užpilkite ant sustingusios panakotos ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Batic“.
#reklama #droetkerlietuva