Nežinau, kaip pas jus, bet pas mus – visur moliūgai. Ne tik artėjančio Helovyno planuose, bet ir sriubose, troškiniuose, saldžiuose keksiukuose ir net salotų dubenyje. Ar sakė kas, kad salotos negali būti rudens maistas? Nesakė! O nesakė, nes tikrai gali, šypt. Šis receptas – skaniausias to įrodymas.
Moliūgai moliūgais, bet šiose salotose yra dar ir kepto varškės sūrio. Ar kada kepėt, ar ragavot? Tobulai skanu! Kepdamas prieskoniais pagardintas sūris skaniai apskrunda, o viduje tampa minkštas, kone purus!
Salotoms naudojau Lietuvos ūkininkų „Eko Žemaitija“ baltą varškės sūrį. Išsirinkau klasiką iš plataus jų asortimento, kuriame tarp daugelio kitų ekologiškų pieno produktų – sūriai su žolelėmis, su kmynais, taip pat rūkytas ir džiovintas sūriai.
Alyvuogių aliejumi, prieskoniais ir česnakais įtrintą sūrį bei moliūgų gabalėlius iškepiau orkaitėje, o tuomet sumaišiau su gražgarstėmis, obuoliais, avokadais, džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais. Apšlaksčiau padažu ir viskas, štai – ruduo lėkštėje! Labai, labai skanu!
- Vietoje moliūgo galite naudoti saldžiąsias bulves (batatus), gražgarstes – keisti špinatais.
- Į salotas papildomai galite įmaišyti kruopų (pavyzdžiui, bolivinių balandų) ar orkaitėje keptų avinžirnių.
- Lukštentos kanapių sėklos – neprivalomos, bet puikios tiek savo maistine verte, tiek skoniu. Jei turite galimybe, pagardinkite jomis salotas.
- Iškeptą sūrį galite pjaustyti riekelėmis ir dėti ant salotų viršaus (jei salotas iškart ruošiate porcijomis lėkštėse); arba pjaustyti gabalėliais ir įmaišyti į bendrą salotų dubenį.
Rudens salotos su keptu varškės sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keptam sūriui ir moliūgams:
1 nedidelio varškės sūrio (apie 250-300 g)
½ nedidelio moliūgo
2 valg. š. aliejaus
3 česnako skiltelių
2 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. rūkytos paprikos paprikos
¼ arb. š. druskos
Salotoms:
2 nedidelių rūgštesnių obuolių
1 avokado
70 g gražgarsčių
½ stiklinės (65 g) graikinių riešutų
½ stiklinės (65 g)džiovintų spanguolių
1 valg. š. lukštentų kanapių sėklų
Padažui:
4 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. obuolių acto
1 valg. š. medaus (ar klevų sirupo)
2 arb. š. garstyčių
1 tarkuotos česnako skiltelės
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite moliūgus ir varškės sūrį. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais. Varškės sūrį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir visus prieskonius. Puse mišinio ištrinkite varškės sūrį, likusią pusę supilkite ant moliūgų kubelių ir lengvai išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais ir aliejumi.
4. Moliūgus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriaus, šalia įtaisykite sūrį.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol moliūgai ir sūris bus gardžiai apskrudę.
6. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
7. Paruoškite salotas. Obuolius ir avokadus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
8. Dubenyje sumaišykite gražgarstes, keptus moliūgus, smulkintus graikinius riešutus ir spanguoles, obuolių ir avokadų gabalėlius.
9. Keptą sūrį galite supjaustyti riekelėmis ir dėti ant viršaus (jei salotas tiekiate tiesiai lėkštėje) arba supjaustyti gabalėliais ir sumaišyti su visais kitais produktais (jei salotas maišote dubenyje).
10. Apšlakstykite padažu ir užberkite lukštentų kanapių sėklų. Patiekite iš karto.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Eko Žemaitija“.
#reklama #ekozemaitija