Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Be orkaitėsDesertai indeliuoseSALDUMYNAI

Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir šokolado desertas

parašė Asta 30 Kov ’14
Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir šokolado desertas

Nežinau, kad čia kaltas – ar saulėtas pavasaris, ar tas žodžiais neapsakomas nuostabus atostogų laukimas, ar dar kiti džiaugsmai – bet man sunku dėlioti mintis. Sunku net rišliai kalbėti, o apie rašymą nėra net ką sakyt… Sėdžiu prie kompiuterio ekrano, spoksodama į tuščią ekraną. Noriu ką nors parašyt; ką nors, kas parodytų, kokia aš dabar laiminga, kokia saulėta mano virtuvė ir ne tik virtuvė, kiek daug malonaus džiugesio yra kiekvienoje saulės nušviestoje mano dienoje. Noriu tuo užkrėsti! Paskleisti tą gerą jausmą, tas puikias emocijas, kuriomis norisi dalintis. Bet, spėkit? Negaliu, nes nerandu tam žodžių. Pavasaris, sakau sau. Gal tų žodžių nė nereikia?

Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (2)

Ir ne tik pavasaris. Už kelių dienų – atostogos. Savaitė ten, kur labai gražu, šilta, saulėta ir daug vandens. Savaitė mažoje salelėje, kurioje dar niekad nebuvau, bet man ji jau dabar patinka; turiu pilną segtuvą atspausdintų žemėlapių su kelionių maršrutais, ilgų pasivaikščiojimų takais, lankytinais objektais, geriausiais paplūdimiais, skaniausiomis kavinukėmis ir kitais mažmožiais. Abejoju, ar daug yra žmonių, tokių siaubingai pamišusių dėl kelionių planavimo. Na, gerai, gal vienas kitas… aš pati pažįstu tik vieną. O visi kiti tik stebisi ar pakraupsta, pamatę mano būsimos kelionės segtuvą su informacija, sveriantį bene kilogramą. Kai visas lagaminas turi sverti vos dešimt, tai – didelė auka! Kita vertus, dar didesnė auka būtų išlipti iš lėktuvo ir nieko nežinoti, o nieko nežinant, nieko ir nepamatyti.

Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (3)

Neturiu nieko prieš tuos, kurie mėgsta tingias atostogas. Tačiau šonų skrudinimui prie jūros, nors ir kaip mėgčiau saulę bei jos vonias, man pernelyg gaila laiko. Juk išėjus iš paplūdimio, bevaikščiojant senamiesčio gatvėmis, išvažiavus už miesto, kopiant į kalnus galima pamatyti tiek daug; tikrai nepalyginamai daugiau nei gulint paplūdimyje. Štai todėl aš kelionę planuoti pradedu jei ne prieš mėnesį, tai bent prieš savaitę. Daug skaitau, daug ieškau, peržiūriu šimtus nuotraukų ir perskaitau dar daugiau atsiliepimų forumuose. Tada sudėlioju visus taškelius ant i, pasiruošiu stooorą segtuvą ir lengviau atsipučiu. Belieka tikėtis, kad mano bendrakeleivės penkiolikos kilomentrų pasivaikščiojimai neišgąsdins, šypt. Ech, laukia nuostabi kelionė, laukia fantastiškos pavasario atostogos! 

Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (4)
Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (5)
Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (6)

Na, gerai, o kol kas – įkvepiu, iškvepiu – reikia šiek tiek nusiraminti ir išlaukti dar kelias dienas. O laiką „užmušti“ galima įvairiais būdais; vienas iš jų – virtuvė. Ir desertai. Vieną iš tokių desertų – itin saldžių, super nuodėmingų, tobulai tinkančių atostogoms atšvęsti – gaminau prieš kelias savaites. O skonį puikiai prisimenu dar dabar. Jei mėgstat šokoladą, riešutų sviestą ir avižinius dribsnius ne mažiau už mane, ir Jūs tokio deserto ilgai nepamiršit.

Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (7)

Skonis: 9/10. Pirmas patarimas: desertas labai saldus ir labai intensyvaus skonio, todėl jei nesate pamišę dėl saldumynų, gaminkite nedidelėmis porcijomis mažose stiklinėse. Antras patarimas: jei labiau mėgstate pienišką šokoladą, o ne juodą, drąsiai pakoreguokite receptą. Aš irgi tą ruošiuosi padaryti – o tuomet desertas mano skoniui bus vertas dešimties su pliusu!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Half Baked Harvest

Sluoksniuotas avižinių sausainių, šokolado ir riešutų sviesto desertas (8)

Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir šokolado desertas

Atsispausdinti
Porcijos: 5-10 porcijų (priklausomai nuo stiklinių dydžio) Paruošimo laikas: 2 val.

INGREDIENTAI

Avižiniams sausainiams:
1 ¼ puodelio (180 g) stambių avižinių dribsnių
1 puodelis (140 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
½ puodelio (100 g) rudojo cukraus
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
½ puodelio aliejaus
1 didelis kiaušinis
2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 puodelis (175 g) šokolado gabalėlių

Šokoladiniam padažui:
¼ puodelio (30 g) kakavos
1/3 puodelio (70 g) rudojo cukraus
2 valg. š. auksaspalvio sirupo
2/3 puodelio (195 ml) riebios grietinėlės
¼ arb. š. druskos
100 g pieniško šokolado
100 g juodojo šokolado
30 g sviesto
2 arb. š. vanilės ekstrakto

Žemės riešutų sviesto musui:
1 ½ puodelio (380 g) žemės riešutų sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb .š. druskos
60 g kreminio sūrio, kambario temperatūros
1 puodelis riebios grietinėlės
2 valg. š. miltelinio cukraus

GAMINIMO EIGA

IŠKEPKITE AVIŽINIUS SAUSAINIUS

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, cukrų, rudąjį cukrų, sodą, druską, aliejų, kiaušinį ir vanilę. Išmaišykite, kol visi ingredientai virs lipnia tešla.
3. Įmaišykite šokolado gabalėlius.
4. Imkite po šaukštą tešlos ir tarp delnų suformuokite kamuoliukus. Jei matote, kad kamuoliukai nesulimpa, į tešlą įpilkite dar šaukštą ar porą šaukštų aliejaus ir išmaišykite.
5. Suformuotus kamuoliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp kamuoliukų palikite kelių centimetrų tarpus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai apskrus.
7. Iškepę sausainiai bus minkšti, todėl išimkite skardą iš orkaitės ir palikite sausainius atvėsti bei sutvirtėti, o tik tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai.
8. Atvėsusius sausainius (12 vnt.) sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.

PARUOŠKITE ŠOKOLADINĮ PADAŽĄ

1. Į nedidelį prikaistuvį suberkite kakavą, rudąjį cukrų, auksaspalvį sirupą, riebią grietinėlę, druską ir 50 g pieniško šokolado, sulaužyto mažais gabalėliais.
2. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, pamaišydami, kol šokoladas ištirps. Tuomet kaitinkite dar 5 minutes, nuolat maišydami.
3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, suberkite likusį gabalėliais sulaužytą šokoladą, sviestą ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite.

PARUOŠKITE ŽEMĖS RIEŠUTŲ SVIESTO MUSĄ

1. Į didelį dubenį sudėkite žemės riešutų sviestą, vanilės ekstraktą, druską, kreminį sūrį ir ½ puodelio riebios grietinėlės. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol masė bus vientisa ir puri.
2. Supilkite likusį ½ puodelio grietinėlės ir lengvai įmaišykite ją šaukštu. Masė turi būti vientisa.
3. Suberkite miltelinį cukrų ir dar kartą išmaišykite.

SUSLUOKSNIUOKITE DESERTĄ

1. Pasiruoškite stiklines ar stiklinius indelius, kuriuose sluoksniuosite desertą (4 didesnes ar 8 mažesnes).
2. Į stiklinių dugną įberkite po saujelę trupintų sausainių, ant jų dėkite po šaukštą žemės riešutų sviesto muso, o ant šio – po šaukštą šokoladinio padažo.
3. Taip susluoksniuokite visas stiklines. Prisiminkite, kad Jums turi likti kelios saujelės avižinių sausainių trupinių ir šiek tiek šokoladinio padažo viršui papuošti.
4. Taigi, ant paskutinio šokoladinio padažo sluoksnio suberkite trupintus sausainius ir apšlakstykite juos šokoladiniu padažu.
5. Galite desertą patiekti iš karto arba iki patiekimo palaikyti šaldytuve.

 

auksaspalvis sirupasavižiniai dribsniaigrietinėlėkakavakreminis sūrismaskarponėriešutų sviestassaldumynaisausainiaišokoladasvanilėžemės riešutų sviestas
16 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Avižinių dribsnių košė su obuoliais
kitas įrašas
Obuoliniai varškėčiai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Spalvingieji Pina Colada keksiukai

Minkšti citrininiai sausainiai

Šokoladinis pyragas su morengo kepure

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

Apelsininis pyragas su morengo sluoksneliu

Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

MANO MALONUMŲ DĖŽĖ // Šamas su moliūgų-saldžiųjų bulvių...

Įdarytos bulvės

Cukinijų suktinukai su rikotos sūriu ir kalakutiena

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

Kitokia balta mišrainė

Viščiukų šlaunelės su bulvėmis ir šonine, troškintos grietinėlės...

16 komentarai

Diana 30 Kov ’14 - 7:49 am

Like like like 🙂
Gražių atostogų ir bene nekantriai lauksiu bent jau poros nuotraukų pasirodant 🙂

Reply
Asta 30 Kov ’14 - 7:31 pm

Ačiū, Diana! 🙂 Nuotraukų, manau, tikrai bus 😉

Reply
Ieva Marija 30 Kov ’14 - 9:11 am

Eina sau! Atrodo taiiiippp… indulgent, nuostabiai, nuodėmingai 🙂 Šaunių atostogų, parsivežk daug įspūdžių ir nuotraukų, lauksiu reportažo 🙂

Reply
Asta 30 Kov ’14 - 7:32 pm

Ieva Marija, būtinai! Ačiū labai už linkėjimus 😉

Reply
Karolina 30 Kov ’14 - 12:01 pm

O kur vyksi? :)) smalsu, nes ir pati į mažą salelę po kelių dienų skrisiu, gal netyčia ir ten pat 🙂

Reply
Asta 30 Kov ’14 - 7:31 pm

Karolina, į Maltą! 🙂 Gal netyčia ir tu ten pat, gal net vienu lėktuvu kilsim? 🙂

Reply
Karolina 30 Kov ’14 - 8:00 pm

Būtent taip ir bus! 😀 Antradieni?

Reply
Asta 31 Kov ’14 - 4:08 am

Taip! Antradienį, iš Kauno! 🙂 Geeeeras! 🙂
Būtinai dairysiuos oro uoste, kad pasilabinčiau 😉

Ilgam skrendi? Ilsėtis? Kuriam Maltos kampelyje planuoji apsistoti? 🙂 Heh, smalsumas. Galima ir neatsakinėti į šitus mano klausimus 😀

Reply
Karolina 31 Kov ’14 - 6:19 am

Eik tu sau 😀 tikrai geras! Lankysiu draugą 10 dienų Gziroj 🙂 O tu kur?

Reply
Asta 31 Kov ’14 - 8:51 am

O aš 8 dienas po visą Maltą bastysiuos 😀 Apsistojus būsiu St. Julians, vos pora kilometrų nuo Gziros 😉

Reply
Justina 31 Kov ’14 - 10:11 am

Cha, kaip smagu, skaiciau irasa ir speliojau, kur keliausi… Ir koks atsitiktinumas, butent ten, kur gyvenu 🙂 Turi tinklarascio sekeja is Europos pakrascio. 😀 Papludimy dar vesoka sonus skrudinti, bet ivairiu kampeliu sniukstinejimui oras pats tas. Linkiu grazaus laiko. 🙂

Reply
Asta 18 Bal ’14 - 5:30 am

Justina, tik dabar perskaičiau! Va, kokie sutapimai 🙂 Gražus tas Europos pakraštys; nesitikėjau, kad ten tiek daug lietuvių gyvena, tokioj mažoj salelėj 🙂 Sutikom ir ten bebūdami per savaitę ne vieną, visai atsitiktinai. Ir visi jie sakė, kad Maltoje gyventi labai gera 🙂

Beje, ir šonams paskrudinti laiko šiek tiek radom, ir vandeny pasipliuškent 🙂 Matyt, mums labai pasisekė, nes antroje atostogų pusėje orai labai labai atšilo ir, sakyčiau, tapo net karšti 🙂

Reply
Saulė 3 Bal ’14 - 10:17 am

Kaip karališkai atrodo! ♥

Reply
Asta 18 Bal ’14 - 5:30 am

Ačiū, Saule! 🙂

Reply
Violeta 17 Bal ’14 - 9:50 pm

net seilė nutįso, stojo į eilę, must do it 🙂

Reply
Asta 18 Bal ’14 - 5:30 am

Violeta, kaip smagu 🙂 Tikiuos (tikiu), kad patiks 😉

Reply

Komentuoti: Ieva Marija Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų