Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAITortai

Tortas „Mostachon”

parašė Asta 26 Geg ’14
Tortas „Mostachon”

Jau buvau pamiršusi, koks geras jausmas yra visam savaitgaliui pabėgti iš miesto. Nepasiimti kompiuterio ir lyg tyčia pamiršti mobiliojo pakrovėją. Leisti šiltam pavasario vėjui iškedenti plaukus, sujaukti protą ir išvalyti mintis. Šokinėti į ežerą nuo tiltelio. Pasitiesti pledą alyvos šešėlyje. Kūrenti laužą. Giliai įkvėpti malonaus ką tik nupjautos žolės kvapo (atperkančio net tas pūsles ant rankų, šypt). Ir leisti ateiti atsakymams į klausimus patiems, vietoje įtempto tų atsakymų ieškojimo.

Mostachon (4)

Liūdna, kai džiuginę ir ilgai trukę dalykai vieną dieną baigiasi. Visai netikėtai. Dar liūdniau, kai tašką turi padėti pats – įvertinęs situaciją, tris kartus permąstęs ir visus kartus atsitrenkęs į tą pačią sieną. Gerai, kad vienoms durims užsidarius, atsidaro kitos. Ar bent jau langas. Man dar, aišku, nei durys, nei langai neatsivėrė, bet aš pasiruošus. Ir kai jie prasivers, saulės šviesą pasitiksiu su šypsena.

O kol kas galiu džiaugtis kitais dalykais: daugiau laiko, mažiau darbų. Mažiau skubėjimo, daugiau miego. Daug daugiau savaitgalių toli už miesto ribų.

Uždarytomis durimis gyvenimas nesibaigia; ypač, kai ant nosies – vasara. Jau visai čia pat. Ir braškių sezonas! Ta proga: mažas ir mielas bei labai gardus torčiukas su braškėmis. Meksikietiškas desertas „Mostachon“. Skanaus!

Mostachon (5)

Skonis: 10/10. Šis tortas labai jau paprastas: saldus morenginis pagrindas su trapiais sausainiais, kreminio sūrio ir grietinėlės pertepimas ir šviežios braškės. Labai paprasta. Lengva. Saldu, gardu ir vasariška. Mums labai patiko!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

Mostachon (6)

Morenginis tortas su braškėmis „Mostachon“

Atsispausdinti
Porcijos: 8 Paruošimo laikas: 45 min. Gaminimo laikas: 20-30 min.

INGREDIENTAI

Pagrindui:
1 kiaušinio baltymas
¼ puodelio (50 g) miltelinio cukraus
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
¼ puodelio smulkintų pekano riešutų (arba graikinių)
110 g krekerių

Kremui:
125 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
125 ml riebios plakamosios grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
½ puodelio (100 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto

250 – 300 g šviežių braškių

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi arba folija išklokite 16 cm skersmens kepimo indą.
2. Į didelį dubenį sudėkite kiaušinio baltymą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite minkštas baltas putas.
3. Toliau plakdami, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Gerai išplakite iki vientisos masės.
4. Įmaišykite smulkintus riešutus ir gabalėliais sulaužytus krekerius. Stenkitės, kad visi riešutai ir krekerių gabalėliai apsiveltų baltymų mase.
5. Sudėkite paruoštą masę į kepimo indą, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių.
7. Iškepusį pagrindą atvėsinkite kelias minutes formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Atsargiai nuimkite kepimo popierių arba foliką.
8. Pasiruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
9. Į masę supilkite grietinėlę ir toliau plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
10. Atvėsusį torto pagrindą dėkite į lėkštę ar padėklą. Ant jo tolygiai paskleiskite paruoštą kremą.
11. Braškes nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais. Gražiai išdėliokite ant kremo.
12. Tortą palaikykite šaldytuve apie 30 minučių ar ilgiau, tuomet patiekite. Skanaus!

braškėsgrietinėlėkrekeriaikremaskreminis sūrismorengasriešutaisaldumynaitortasuogos
30 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Žemės riešutų sviesto granola
kitas įrašas
Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Moliūgų tyrė

Apelsininis aguonų keksas

Šokoladinis pyragas su karamelės lašeliais

Svarainių sausainiukai su saldžiarūgščiu glajumi

Tortas „Napoleonas”

Graikinių riešutų ir datulių duona

REKLAMA

SALDUMYNAI

Blynų tortas su šokoladu

Pyragas „Obuolių ruduo”

Pyragas su mėlynėmis ir varškės kremu

Skaniausi kalėdiniai meduoliai

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su cinamonu

Meksikietiškas „Tres Leches“ pyragas su maskaronės kremu ir...

REKLAMA

GĖRIMAI

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Saldžios dovanos Mamai

Žaliasis kokteilis su persikais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Nesaldus pyragas su lašiša, brokoliais ir kietuoju sūriu

Varškės apkepas su braškėmis ir bananais

Risotto su lašiša

Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

Česnakinė vištiena su brokoliais kreminiame grietinėlės padaže

30 komentarai

Gytė 26 Geg ’14 - 7:13 pm

Atrodo nuostabiai 🙂
Bandysiu kepti gimtadienio proga už savaitės 🙂

Reply
Asta 27 Geg ’14 - 4:55 am

Gyte, sėkmės! 🙂 Tikrai labai skanus torčiukad, tikiu ir tikiuosi, kad paskanins gimtadienį 😉

Reply
Jeila 26 Geg ’14 - 7:46 pm

Atrodo pasakiskai skaniai… Sakykite kokius butent krekerius naudojote pagrindui?

Reply
Asta 27 Geg ’14 - 4:56 am

Ačiū 🙂 Tikrai labai skanu!
Krekerius naudojau paprastus, nesūrius; atrodo, žuvyčių formos 🙂

Reply
vita 26 Geg ’14 - 9:49 pm

Pagrindas kietas išeina?

Reply
Asta 27 Geg ’14 - 4:56 am

Ne, Vita, tikrai ne kietas. Maloniai trapus 🙂

Reply
vita 27 Geg ’14 - 6:52 am

Kaip manot, jei skarda 21 cm, bus labai plonytis, ane?

Reply
Asta 27 Geg ’14 - 7:25 am

Taip, Vita, tikrai labai plonytis bus 🙂 Jei naudosite 21 cm skersmens kepimo indą, siūlau produktų kiekius dauginti iš 1,3 🙂

Reply
Ilona 27 Geg ’14 - 11:55 am

Toks jausmas, kad jį taip lengva pagaminti, kad norisi imti ir daryti, bet panašu tėvo dienai bus keksas (vienas iš šiame bloge esančių keksų), tik nežinau kuris, nes išsirinkti dar nepavyko 🙂

Reply
Asta 29 Geg ’14 - 5:59 am

Ilona, šis tortas tikrai ir lengvai pagaminamas, ir skanus, ir šiek tiek netradicinis (gerąja prasme), todėl labai rekomenduoju išbandyti, kol bus braškių sezonas 😉
O iš kurių keksų renkatės skanumyną Tėčio dienai? 🙂

Reply
Deimantė 30 Geg ’14 - 2:05 pm

Kaip manot, čia tiktų kitos uogos? Avietės, mėlynės? 🙂

Reply
Asta 2 Bir ’14 - 9:46 am

Žinoma, Deimante, manau, kad tiktų kuo puikiausiai 🙂

Reply
Ausra 30 Geg ’14 - 5:35 pm

Labutis! Nusitaikiusi esu i si receptuka.. 😉 Tik turiu klausima-gal galetumete rekomenduoti alternatyva braskems? Aciu!

Reply
Asta 2 Bir ’14 - 9:47 am

Aušra, kaip ir Deimantė sako komentare aukščiau, puikiai tiktų ir avietės, ir mėlynės ar šilauogės. Geriausia (ir skaniausia!) rinktis pagal sezoną 😉

Reply
yvete 1 Bir ’14 - 1:25 pm

Saunuole, labai faainai atrodo 😉 pabandysiu ir as sy torciuka 🙂 bet jeigu darant pagal siuos nurodytus ingridientus , jis gaunasi toks mazytis torciukas. taip? 🙂

Reply
Asta 2 Bir ’14 - 9:47 am

Taip, gaunasi 16 cm skersmens tortukas, tikrai nedidelis 😉

Reply
Jurgita 8 Bir ’14 - 6:05 pm

O gal galima riesutus pakeisti kuonors kitu? Taip vilioja sis tortas, tik vienas is valgytoju alergiskas riesutams 🙁

Reply
Simonyte 10 Bir ’14 - 5:11 pm

O su kokiais Jus riesutais darete? Ir kaip su krekeriais: su suriais darete ar su tais paprastais? 🙂

Reply
Asta 16 Bir ’14 - 6:29 pm

Gaminau su graikiniais riešutais ir paprastais nesaldžiais krekeriais 🙂

Reply
Andaya 2 Lie ’14 - 11:46 am

Sveiki 🙂 galvoju per gimtadienį tokiu torčiuku pavaišinti bendradarbius. Kaip manot, ar pasigaminus jį iš vakaro, jis nepraras „prekinės išvaizdos” rytojaus dieną? 🙂

Reply
Asta 3 Lie ’14 - 10:04 am

Tikrai nepraras 🙂 Svarbiausia, kad tortukas nebūtų ilgai šiltoje kambario temperatūroje, ypač – ant saulės. Geriausias jo draugas – šaldytuvas 🙂 Todėl iš jo išimkite tik prieš patiekiant 🙂

Reply
rita 26 Geg ’15 - 6:03 pm

Kiek norma reiktu didinti turint 26cm skersmens forma?

Reply
Asta 31 Geg ’15 - 12:18 pm

Rita, manau, kad galite drąsiai didinti net 2 kartus 🙂

Reply
dol 28 Geg ’15 - 7:37 pm

O man kazkas nesigavo.biskvitas ne toks storas kaip atrodo nuotraukoje o visiskai plonytis.kremas irgi skystas gavosi,per krastus bega:(

Reply
Asta 31 Geg ’15 - 12:20 pm

Sveiki, kaip gaila 🙁 O ar kepėti tokioje mažoje kepimo formoje, kaip nurodyta recepte, 16 cm? Nes biskvitais niekaip negalėjo gautis daug plonesnis, jei forma tokio pačio dydžio 🙂 Kremas skystas galėjo būti tuo atveju, jei jo neišplakėte pakankamai gerai: išplakti reikia iki standžių putų, kad kremas būtų toks tirštas, jog nekristų nuo plakimo šluotelės (ar šaukšto, pavyzdžiui).

Reply
dol 25 Bir ’15 - 7:55 pm

kepiau didesneje, bet ir ingredientu normas didinau.ir kazkodel nesijaute to morengo, juk turejo gautis toks tirpstantis burnoje..:(galbut neisplakiau gerai iki standziu putu.

Reply
Asta 28 Bir ’15 - 8:24 am

Na, kadangi į pagrindą čia įeina ir sausainiai, ir riešutai, pagrindas ir neturi būti kaip grynas burnoje tirpstantis morengas 🙂 Bet tikrai morengiškumo turi; jei tik bus ūpo, linkiu pamėginti dar kartą 🙂

Reply
dol 26 Rgp ’15 - 6:46 pm

na kita karta pabandysim:)

Reply
Aure 6 Bir ’18 - 4:43 am

Sveika:)atrodo nuostabiai! Tik pagalvojau,jei noreciau iskepti vietoj torto mazus tortukus(keksiuku?:D) kiek mazdaug laiko reiketu kepti?aciu labai!

Reply
Asta 7 Bir ’18 - 2:01 pm

Ačiū! 🙂 Kepčiau apie 12-15 minučių ir vis patikrinčiau 🙂 Sėkmės ir skanaus!

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų