Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Struffoli

parašė Asta 1 Geg ’13
Struffoli

Italija… maža didelė mano svajonė.

Ir ne tik dėl desertų. Nors… dangiškasis Tiramisu, burnoje tirpstanti Panna Cotta… Struffoli – šiek tiek mažiau girdėtas pavadinimas, tačiau tai, pasirodo, dar vienas puikus itališkas desertas.

Pirmą kartą Struffoli buvo pagamintas pačioje Italijos širdyje – Neapolyje. Yra pasakojama, kad kadaise šį desertą vienuolės Kalėdų metu įteikė Italijos aukštuomenei, taip atsidėkodamos už gerus darbus, geraširdiškumą ir dosnią labdarą. Italijoje tikrai atsiras žmogus, kuris Jums papasakos, jog Struffoli – ypatingas desertas, simbolizuojantis gausią sėkmę bei gerumą.

Tradicinis Struffoli variantas – karštame aliejuje virti tešlos kamuolėliai, apipilti medaus sirupu bei apibarstyti ryškiaspalviais pabarstukais – yra kilęs iš Neapolio, tačiau labai greitai šis desertas buvo imtas kepti ir kituose Italijos kraštuose. Romoje galite paragauti beveik identiško deserto, kuris vadinamas visiškai kitaip – Cicerchiata. Jei prie šio, žemiau pateikto recepto pridėsite kelias dosnias saujas kepintų lazdyno riešutų ar džiovintų vaisių, pagaminsite būtent Cicerchiata. Abu šie kepiniai yra itališki ir abu variantai tikrai labai gardūs; kad ir kurį gamintumėte, galima drąsiai sakyti – Jūsų laukia labai skani popietė.

Šiandien sakoma, jog Struffoli – tradicinis itališkas Kalėdų kepinys. Kalėdų laikotarpiu italai šį desertą, kurio forma šiek tiek primena šventinę eglutę, dovanoja savo draugams bei artimiesiems. Jau artėjant gruodžio pabaigai, Struffoli galima rasti bei pamatyti visuose Italijos kampeliuose. Tai tartum ženklas, kad žiemos šventės jau ne už kalnų.

Tačiau tiek Italijoje, tiek visame pasaulyje Struffoli nėra kepamas tik per Kalėdas – kartais šis desertas yra patiekiamas ir ant Velykų stalo, kartais juo mėgaujamasi tiesiog įprastą dieną. Todėl ir mes, ir Jūs šį puikų desertą, šiek tiek primenantį lietuvišką „Koriuką“, galite išsikepti nors ir šiandien: tokiems skaniems gardėsiams nereikia laukti ypatingo meto, jie gali ir turi džiuginti bet kurią mūsų dieną.

Skonis: 9/10.  Šis desertas – lyg daug mažų spurgyčių, „suklijuotų” saldžiu sirupu. Skaniausias desertas ką tik paruoštas, pirmąją dieną – vėliau spurgytės ima sausėti ir netenka savo puikumo. Geriausia desertą ruošti šventei ar draugų susibėgimui – jis tikrai ir papuoš stalą, ir greitai nuo jo pranyks 🙂

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Tekstas ir receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

Struffoli

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 1 val. 30 min.

INGREDIENTAI

2 puodeliai miltų
1 didelės citrinos žievelė
1 vidutinio dydžio apelsino žievelė
3 valg. š. cukraus
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. kepimo miltelių
60 g sviesto, kambario temperatūros
3 dideli kiaušiniai
1 valg. š. balto vyno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
aliejaus virimui

Sirupui:
1 puodelis medaus
½ puodelio cukraus
1 valg. š. citrinos sulčių
spalvotų pabarstukų dekoravimui
miltelinio cukraus dekoravimui

GAMINIMO EIGA

Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotą citrinos žievelę ir tarkuotą apelsino žievelę (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną/oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Įmuškite kiaušinius, supilkite šaukštą vyno ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų. Suformuokite iš jos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir palaikykite 30 minučių.

Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalinkite į keturias lygias dalis. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1 – 1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1 – 1,5 cm pločio kvadratėliais. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190˚C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų. Lengvai pamaišydami, virkite apie 2-3 minutes, kol jie taps gražiai auksinės spalvos. Su kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių. Taip pat išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat pamaišydami, kol užvirs. Tuomet maišydami kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais bei stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje). Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai vienai valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

apelsinaicitrinositalijamedussaldumynaivynas
6 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tiramisu keksiukai
kitas įrašas
Saldžios dovanos Mamai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Varške įdaryti kepti obuoliai

Varškės pyragas su pudingu

Imbierinės cinamoninės bandelės

Eklerų tortas su vaniliniu kremu ir uogomis

Mielinė pynė su šokoladiniu riešutų kremo įdaru

Žemės riešutų kremo sausainėliai su braškių džemu

REKLAMA

SALDUMYNAI

Apelsininiai keksiukai

Kakavinis varškės pyragas

Kalėdinė šokoladinė tarta

Medaus tortas

Kepti persikai su vaniliniu rikotos kremu

Meduolinis tiramisu

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

Kitokia balta mišrainė

Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Pikantiškos pusryčių bandelės su čederio sūriu

Bulviniai vafliai su mocarela ir žalumynais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Makaronai su padažu „Bolognese”

Orkaitėje keptas viščiukas su traiškytomis bulvytėmis ir spanguolių...

Vegetariška daržovių lazanija

Šamo plėšiko kukuliukai su bulvių koše ir grybų...

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

Virti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažu

6 komentarai

Karolina 1 Geg ’13 - 7:54 pm

Vajė, man visai nuo darbų rašymo galva susisuko 😀 Perskaičiau ne aliejuje virti, o aluje virti 😀 pagalvojau, koks įdomus būdas :DD

Reply
Asta 4 Geg ’13 - 3:23 pm

Karolina, tikrai įdomus būdas būtų 😀

Reply
Indrė 1 Geg ’13 - 8:14 pm

Atrodo gardžiai, mielai paragaučiau, bet negaminčiau – nagi gaila man to aliejaus (o sodo tai neturiu, kad sukūrenčiau) 🙁

Reply
Asta 4 Geg ’13 - 3:24 pm

Gaila ir man aliejaus, tikrai. Bet kartais… juk galima sau leisti tokią prabangą 🙂

Reply
ruta 4 Geg ’13 - 7:34 pm

dariau, dar neragavau bet siaip tie rutuliukai skanus. TIK labai didelis uzsiknisimas juos formuojamt… labai didelis 🙂

Reply
Asta 12 Geg ’13 - 12:44 pm

Rūta, prajuokinai 😀 Man kažkaip visai nieko, tokio meditacija, sakyčiau 😀 Labai įdomu, kaip patiko galutinis rezultatas? 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų