Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIŽuvis

Šamo plėšiko kukuliukai su bulvių koše ir grybų padažu

parašė Asta 16 Lap ’22
Šamo plėšiko kukuliukai su bulvių koše ir grybų padažu

Mano patirtis sako: kuo paprastesnis patiekalas – tuo daugiau jį skaniai valgančių. Smagu kartais pažaisti restoraną namuose, bet neretai įdomesnius derinius lydi suraukta saulėto virtuviuko nosis ir klausimas: o kokie kiti variantai?

Kai kitų variantų neturiu ir turėti nenoriu, mūsų šeimos vakarienei gaminu kažką paprasto ir ūkiško. Nustebtumėt, kaip dažnai mano (ne)suplanuoti savaitės meniu baigiasi karbonadais, varškėčiais, bulviniais blynais, mėsos ar žuvies kukuliukais… Turiu pripažinti: šalia to, kad labai mėgstu išbandyti naujus receptus, visada be galo mėgaujuosi tais jaukiais valgiais, atkeliavusiais dar iš mano pačios vaikystės.

Anąkart iš „Pilno puodo“ užsisakiusi smulkinto šamo plėšiko, prikepiau dvi skardas kukuliukų. Valgėm juos skaniausiu ir paprasčiausiu būdu – su bulvių koše. Kol kukuliukai kepė, per kelias minutes keptuvėje paruošiau sviesto ir grietinėlės padažo, šįkart į jį spontaniškai įpjausčiau ir grybų. Derinys pavyko labai skanus – net gaila, kad nuotraukomis tą skonį sunku perteikti, šypt.

  • Kad kukuliukai būtų sultingesni ir gardesni, į juos įmaišiau smulkiai pjaustytų kepintų daržovių: svogūnų, česnakų, morkų.
  • Šamo plėšiko skonis pakankamai sodrus, tad visai nereikia daug prieskonių, kad paruoštumėte gardžius kukuliukus. Pakaks druskos ir pipirų.
  • Neperkepkite kukuliukų – priklausomai nuo dydžio, jie gali kepti šiek tiek ilgiau ar trumpiau. Svarbiausia, kad viduje būtų iškepę, bet vis dar sultingi. Neperkepti kukuliukai bus sultingi tiek ką tik iškepti, tiek atvėsę!
  • Klasikinis ir mūsų šeimai skaniausias garnyras prie šių kukuliukų – paprasčiausia bulvių košė. Išvirusi bulves pasūdytame vandenyje, sutrinu jas su gabalėliu sviesto ir pienu. Pieno pilu tiek, kad košė būtų norimos tekstūros (kartais norisi tirštesnės, kartais – skystesnės).
  • Paprastai kukuliukams pagardinti ruošiu paprastą sviesto ir grietinėlės padažą, tačiau šįkart turėjau ir indelį eryngii grybų (karališkųjų trimitų) – jų taip pat užsisakiau iš „Pilno puodo“. Nors šie grybai subalansuoti kur kas įspūdingesniems patiekalams ruošti, pamaniau, kad ir mūsų kasdienei šeimos vakarienei labai tiks. Porą didesnių grybų perpjoviau išilgai, tuomet – supjausčiau plonomis riekelėmis. Pakepinau svieste, užpyliau grietinėle, pagardinau prieskoniais. Padažas pavyko gardus ir prie šamo plėšiko kukuliukų derėjo puikiai. Tiesą sakant, skanu jį būtų patiekti ir vien su bulvių koše.

Už įkvėpimą vakarienei turiu dėkoti smulkiųjų Lietuvos ūkininkų e-parduotuvei „Pilnas puodas“. Jų asortimente rasite ne vien kokybiškų kasdienių produktų (žuvies, mėsos, daržovių, kruopų, pieno produktų), bet ir kepinių, ir idėjų valgomoms dovanoms. Pasižvalgyti, o galbūt ir kažką išsirinkti galite ŠTAI ČIA.

Šamo plėšiko kukuliukai su bulvių koše ir grybų padažu

Atsispausdinti
Porcijos: 4-6 Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 20-25 min.

INGREDIENTAI

Kukuliukams:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 mažų (arba 1 didesnio) svogūno
2 skiltelių česnako
1 morkos
1 kg smulkintos šamo plėšiko filė (be odos)
2 kiaušinių
3 valg. š. džiūvėsėlių
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Padažui:
40 g sviesto
½ stiklinės pjaustytų grybų*
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
½ arb. š. druskos
½ arb. š. džiovintų česnakų granulių
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių

Patiekti:
bulvių košės

* naudojau du didesnius eryngii grybus (karališkuosius trimitus), taip pat galite naudoti ir pievagrybius ar kitus mėgstamus grybus, arba ruošti padažą be grybų.

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite kukuliukus. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnako skilteles, smulkiai tarkuotą morką. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės. Nuimkite nuo ugnies.
2. Dubenyje sumaišykite smulkintą šamo filė, atvėsintas keptas daržoves, kiaušinius, džiūvėsėlius, druską ir prieskonius. Leiskite masei šiek tiek pastovėti, kad džiūvėsėliai išbrinktų.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
4. Imkite po šaukštą masės ir tarp drėgnų delnų formuokite apvalius kukuliukus. Išdėliokite juos ant paruoštų skardų, palikdami kelių centimetrų tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Jie turi švelniai parusti. Pergnybkite vieną perpus ir patikrinkite – kukuliukas turi būti minkštas, sultingas ir iškepęs.

6. Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite smulkiai pjaustytus grybus ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
7. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Pakaitinkite, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

8. Kukuliukus patiekite su bulvių koše, pagardinkite padažu. Ragaukite nedelsiant.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su internetine Lietuvos ūkininkų produktų parduotuve „Pilnas puodas“.
#reklama #pilnaspuodas

česnakaigrietinėlėgrybaikukuliaikukuliukaimorkosšamasšamas plėšikassvogūnaižuvis
1 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Šokoladainis su karamele ir lazdynų riešutais
kitas įrašas
Karamelinės cinamoninės bandelės

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Paprastas tuno pyragas

Švediški mėsos kukuliai

Varškės apkepas su bolivinėmis balandomis, bananais ir uogomis

Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais

Vištienos kaselės

Itališka daržovių sriuba su makaronais ir pupelėmis (Minestrone)

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Vištienos suktinukai su morkomis

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

Risotto su vištiena ir kokosų pienu

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

Įdarytos šviežios bulvės

REKLAMA

SALDUMYNAI

Tiramisu sūrio tortas (cheesecake)

Šokoladinė cukinijų duona

Citrininis tiramisu su braškėmis

Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

Spurgos su šokoladinio kremo įdaru

Obuolių pyragas su morengo plutele

REKLAMA

GĖRIMAI

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Šalta juodoji arbata su persikais

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

1 komentaras

Rima 26 Lap ’22 - 3:59 pm

Išbandyta su improvizacijomis:) Kadangi nemėgstu šamo plėšiko, naudojau maltą jūrinį ešerį, o kadangi jis drėgnesnis ir smulkesnės konsistencijos nei šamas – naudojau tik 1 kiaušinį. Visa kita buvo kaip recepte. Pavyko puikiausi fishball’ai, kartosiu ateityje ir su jūriniu ešeriu, ir pabandysiu su menke. Receptą rekomenduoju, laisvai tinka pasikoreguoti su mėgstama ar turima malta žuvimi.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų