Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Galetė su obuoliais ir karamele

parašė Asta 7 Rgp ’20
Galetė su obuoliais ir karamele

Yra toks keistas laikas – dažniausiai rugpjūtį, obuoliams vis sparčiau nokstant, – kai suprantu: nors vis dar vasara už lango, bet jau štai ten, už ano kampo, už dar vieno šuoliais bėgančio laiko vingio, laukia jis. Ruduo.

Mane tas jausmas jau aplankė. Su kiekvienu vėsesniu vėjo gūsiu, su kiekvienu tamsesniu vakaru ir su kiekvienu cinamono žiupsniu, beriamu į kepamą pyragą, rudens nuojauta skverbiasi vis gilyn.

Nesipriešinu, neliūdžiu. Vis dar vasara, žinau. Mėgaujuosi. Bet paslapčia truputį – labai mažytį truputį – rudens net laukiu. Jaukių megztinių. Daugiau pyragų. Gelstančių medžių lapų. Lietaus. Savų namų.

Vaikščiodama po obelimis, po tris-keturis-penkis renku obuolius. Pjaustau juos plonais griežinėliais, gardinu cinamonu ir muskatu, ir ruduoju cukrumi. Minkau trapią tešlą, po valandėlės iš orkaitės traukiu saldžiai kvepiančią galetę. Šlakelis karamelės padažo, rutuliukas vanilinių ledų – nežinau, labiau vasaros ar rudens tai skonis, bet jis NUOSTABUS.

 Galetė su obuoliais ir karamele

 Galetė su obuoliais ir karamele

 Galetė su obuoliais ir karamele

Galetė su obuoliais ir karamele

Atsispausdinti
Porcijos: 8-10 Paruošimo laikas: 15 min. + tešlos šaldymas 30-60 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
¼ arb. š. druskos
120 g šalto sviesto
¼ stiklinės (60 ml) ledinio vandens

Įdarui:
4 vidutinio dydžio obuolių
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 valg. š. miltų
2 valg. š. citrinų sulčių
2 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
2 valg. š. sviesto

Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno ar vandens
saujelės migdolų riekučių

Patiekti:
„Dr. Oetker“ karamelinio desertų padažo (arba naminės karamelės)
vanilinių ledų

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
2. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
3. Suformuokite iš tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių (galite paruošti tešlą iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų).
4. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą.
5. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestoromis riekelėmis. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis, maltu cinamonu ir muskatu.
6. Atvėsintą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto. Iškočiokite į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Paimkite 22 cm skersmens kepimo indą ir, išcentravę pagal iškočiotos tešlos lakštą, uždėkite ant viršaus ir šiek tiek įspauskite, – taip lengvai matysite, kiek plačiai ir kur turite paskleisti įdarą.
7. Paruoštas obuolių riekeles išdėliokite, užpildydami 22 cm skersmens apskritimą. Viršų apibarstykite mažais gabalėliais supjaustytu sviestu.
8. Tešlos kraštus užlenkite į vidinę galetės pusę ant obuolių.
9. Kiaušinį išplakite su šaukštu pieno, plakiniu aptepkite tešlos kraštelius. Apibarstykite saujele migdolų riekučių.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Leiskite 10 minučių atvėsti kepimo skardoje.
11. Patiekite šiltą, apšlakstę karamele ir pagardinę rutuliuku vanilinių ledų.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva

 Galetė su obuoliais ir karamele

 Galetė su obuoliais ir karamele

 Galetė su obuoliais ir karamele

cinamonascitrinosdesertasgaletėkaramelėkepiniaiLedaimigdolaimuskatasobuoliaipyragassaldumynai
0 komentaras
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje
kitas įrašas
Salotos su silke, avokadais ir kiaušiniais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pyragas „Snickers“

Braškiniai ir citrininiai kvadratėliai

Tortas su morengu, sviestiniu kavos kremu ir šokoladu

Varškės pyragas „Gintarėlis”

Kokosiniai sausainiai

Migdolų tarta su spanguolių džemu

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis kokteilis su persikais

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Kreminis airiško viskio likeris

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Žaliasis avokadų kokteilis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Cukinijų apkepas

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų blyneliai

Vištienos kaselės

Sumuštinukai su pievagrybiais

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

Mažieji daržovių maltinukai

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų